Gemeenteraad Vleteren slaakt noodkreet: “Kerkfabrieken kosten bom geld”

“De kerkfabrieken kosten ons enorm veel geld, maar als gemeente hebben we de plicht de gebouwen in stand te houden”, zei burgemeester Stephan Mourisse (LVP) bij de bespreking van budgetten van de kerkfabrieken.

Sint-Amatus Oostvleteren: zowel in de exploitatie als in de investeringen zijn er wijzigingen die bij de opmaak van het budget in 2022 niet voorzien waren. De exploitatietoelage van 2023 daalt tegenover het oorspronkelijke budget met 1.230 euro en zal 18.286 euro bedragen. Deze daling komt vooral door de terugbetaalde gasfactuur.

Sint-Martinus Westvleteren: extra investeringsuitgaven. Stijging van de investeringstoelage met 15.819 euro.

Ook van de budgetten voor de kerkfabrieken 2024 werd akte genomen. Er wordt geraamd dat de drie kerken samen, de gemeente volgend jaar 98.608 euro zullen kosten.

“Voor volgend jaar valt het nog enigszins mee. Maar daarna komen er grote investeringen op ons af. Voor Westvleteren zal dat 49.000 euro zijn voor de renovatie van de glasramen en het installeren van een nieuw verlichting. Nu verbruikt men daar 750 Watt per lamp”, aldus nog de burgemeester.

Ook in Woesten moeten de glasramen hersteld worden, en moet het buitenschrijnwerk hersteld worden. Samen goed voor 247.000 euro. Er is wel een subsidie van 60%. Vroeger bedroeg die 80%. Later moet ook nog het dak van de kerk van Woesten vernieuwd worden. Voorzichtige ramingen hebben het over 800.000 euro hiervoor.

Watergroep

De Watergroep doet twee kleine grondinnames in Woesten. Aan Global Fries (N.V. Lamaire) wordt gemeentegrond verkocht, om het bedrijf volledig overstroming robuust te maken. Ze zouden de dijk willen doortrekken tot aan de overwelving, waar de Poperingevaart onder de Westvleterenstraat gaat.

Foodsavers

Het OCMW wil een samenwerkingsovereenkomst sluiten met Foodsavers Westhoek. Dat is een partnerschap bestaande uit lokale besturen uit de Westhoek, schenkers, maatwerkbedrijven en de Voedselbank Kuurne, gecoördineerd via de Dienstverlenende Vereniging Westhoek. De kost voor de werking van Foodsavers Westhoek werd geraamd op 130.000 euro per jaar. Voor Vleteren gaat het om een jaarlijkse bijdrage van 2.799 euro.

The post Gemeenteraad Vleteren slaakt noodkreet: “Kerkfabrieken kosten bom geld” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“In de 94ste minuut neem je geen risico. ‘Makes no sense’”: De Bruyne benadrukt belang kwalificatie (en heeft nog andere reden tot feest)

“De kwalificatie is het belangrijkste.” Ondanks het missen van de groepswinst – en de fluitende fans in Stuttgart – wilde Kevin De Bruyne niet van negativiteit weten. “Als we vol voor de goal gaan en we verliezen, wat dan?” Veel gevierd werd er volgens De Bruyne niet in de kleedkamer van de Rode Duivels, al had de aanvoerder wel een

Lees meer »

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

Zeker 27 mensen doodgedrukt bij religieus festival in noorden van India

Bij een druk bijgewoonde religieuze bijeenkomst in de noordelijke Indiase staat Uttar Pradesh zijn volgens de hulpdiensten zeker 27 mensen verpletterd. Gevreesd wordt dat het dodental nog verder oploopt, want “er komen nog steeds lichamen binnen” volgens de gezondheidsdienst bij het Franse persbureau ‘AFP’. De politie had het bij persbureau ‘Reuters’ zelfs over zo’n zestig doden.

Lees meer »

Heidi Malengier (51) is nieuwe algemeen directeur van Mesen

Op de gemeenteraadszitting van maandag 24 juni werd er een nieuwe algemeen directeur aangesteld. De 51-jarige Heidi Malengier zal vanaf 1 oktober aan haar nieuwe job beginnen. Nu is ze nog directeur van de groendienst bij de Provincie West-Vlaanderen.
The post Heidi Malengier (51) is nieuwe algemeen directeur van Mesen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

Zij-instromer Corine blikt terug op eerste schooljaar als directeur: “Samenleving moet de kracht voelen van goed onderwijs”

Voor Corine Versteylen (50), die vroeger als marketingdirecteur werkte in de Vlerick Business School, zit het eerste schooljaar als schooldirecteur erop. Op 1 september startte ze de gloednieuwe Jezuïetenschool in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek op. VRT NWS volgde haar een jaar lang in haar nieuwe avontuur. Was haar nieuwe job wat ze ervan verwachtte? En hoe kijkt ze terug op dat

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde: “De tuin doet me denken aan de tuinen uit mijn jeugd”

Op de Baliebrugge, nabij de grens met Torhout, hebben Liesbeth Hanssens (48) en Wim Kerkhove (46) samen met hun dochters Justine (21), Ite (18) en Anouk (15) de tuin vooraan hun boerderij heraangelegd. Ze hebben er een groot assortiment bloemen aangeplant. Dat willen ze nu met iedereen delen in hun pluktuin.
The post Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde:

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »