Doneer jouw bh’s aan az groeninge: “We creëren borstbewustzijn met meterslange bh-slinger”

Oktober is borstkankermaand. Om borstbewustzijn te creëren, wil az groeninge in het ziekenhuis een meterslange bh-slinger ophangen. “Want tijdig borstkanker opsporen, maakt wel degelijk het verschil.” Doneer jouw bh’s tegen donderdag 5 oktober aan het onthaal aan de hoofdingang van campus Kennedylaan.

“We hopen zo mensen aan het denken te zetten over borstkanker en het belang van tijdig te controleren”

Oktober is de internationale actiemaand in de strijd tegen borstkanker. Ook in az groeninge wordt jaarlijks info gegeven over preventie via hun tv-schermen en sprekende acties. “We hangen slingers van bh’s uit van de parking naar het ziekenhuis in de gaanderij en bij de ingang van de E-blok”, zegt Kathleen Denauw (60), borstverpleegkundige bij de Borstkliniek. “We hopen zo mensen aan het denken te zetten over borstkanker en het belang van tijdig te controleren. Jaarlijks zien we zo’n 300-tal patiënten. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter omdat de behandeling dan minder zwaar is en we borstbesparend kunnen opereren.”

Er zijn verschillende indicaties voor borstkanker zoals een zwaardere borst, ingetrokken tepel, een knobbel, een wondje die slecht geneest, vochtverlies uit de tepel, een intrekking in de huid van de borst of roodheid en warmte. “Het is dus heel belangrijk dat patiënten hun eigen borsten goed kennen en op geregelde tijdstippen – niet tijdens de menstruatieperiode – in de spiegel kijken. Pas op, meeste borsten zijn niet gelijk en pijn is op zich geen referentie naar borstkanker”, waarschuwt Kathleen.

“Daarnaast is er de tweejaarlijkse screeningsmammografie. Mensen tussen 50 en 69 jaar krijgen daar steeds een uitnodiging voor, maar jammer genoeg is de dekkingsgraad slechts 61 procent in West-Vlaanderen. Het onderzoek wordt nochtans volledig terugbetaald. Met de huidige technologie kunnen we al kleine letsels opsporen van 3 à 4 millimeter die je zelf nooit zal voelen.”

Heb je bh’s die je niet meer gebruikt? Breng ze binnen aan het onthaal van az groeninge. Nadien krijgen ze een tweede leven dankzij Oxfam. Op 10 en 11 oktober staat in az groeninge een infostand omtrent borstbewustzijn.

The post Doneer jouw bh’s aan az groeninge: “We creëren borstbewustzijn met meterslange bh-slinger” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”

Stad Roeselare opende donderdag feestelijk een derde plekje waar honden vrij kunnen ravotten. De recreatieve zone aan de uitkijktoren aan het Sterrebos, die inmiddels werd verworven door de stad, werd uitgebreid met een hondenloopweide. “Een voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”, klinkt het.
The post Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van

Lees meer »

De Panne erkend als Sportbedrijf

Het lokaal bestuur van De Panne kreeg de erkenning Sportbedrijf 2024-2025 om zijn inzet voor de gezondheid van alle werknemers door het stimuleren van sport en beweging.
The post De Panne erkend als Sportbedrijf appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward Vergote reageert op vijf maanden schorsing

Burgemeester Ward Vergote (Visie) reageert ongemeen hard op de vijf maanden schorsing die is opgelegd door Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten (Open Vld). Vergote keerde haar partij enkele jaren geleden de rug toe en het is zeer de vraag of dit nu al dan niet heeft meegespeeld.
The post “Een uitermate harde en onredelijke uitspraak”: burgemeester Ward

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Moen feest kent gedroomde start

Het driedaags muziekfestival Moen Feest heeft zijn start niet gemist. Kon moeilijk anders met een aaneenschakeling van topartiesten.
The post Moen feest kent gedroomde start appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onze Formule 1-watcher ziet hoe Norris een compleet verkeerd signaal geeft aan Verstappen: “Wacht maar tot hun eerstvolgende duel”

Wat gebeurt er achter de schermen van de paddock in Silverstone? Lees het in het dagboek van onze F1-watcher. Lees hoe een wereldkampioen zijn auto van seizoen 2000 terugvindt, hoe na Toto Wolff een tweede teambaas de oorlog verklaart aan Red Bull, de Britse pers niet wil horen van vrede, een coureur dertien katten heeft en een andere held op

Lees meer »

Katy Parmentier is de flamboyante ster van ‘B&B zoekt lief’: “Sommige dingen waren echt niet voor uitzending geschikt”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Knip aan De Kromte beroert opnieuw gemeenteraad in Pittem

De knip aan De Kromte is maandagavond nog maar eens aan bod gekomen op de gemeenteraad in Pittem. Oppositieraadslid Andres Vandewalle (NPE) had cijfers opgevraagd en ontvangen over het verkeer dat er passeerde, maar bleef naar eigen zeggen op zijn honger zitten. Burgemeester Dennis Fraeyman (CD&V) gaf dan weer aan dat er zich sinds de invoering van de knip nog

Lees meer »

Soetkin Vergote (42) gehuldigd als Laureaat van de Arbeid in Lo-Reninge: “Met haar inzet en toewijding inspireert ze anderen”

Gehuldigd worden met de titel Laureaat van de Arbeid, is een eer die slechts een beperkt aantal burgers te beurt valt. Om haar bijzondere staat van dienst, haar inzet, haar inspirerende gedrevenheid en de manier waarop ze mensen motiveert, werd Soetkin Vergote gehuldigd.
The post Soetkin Vergote (42) gehuldigd als Laureaat van de Arbeid in Lo-Reninge: “Met haar inzet

Lees meer »