Brugse stadsschrijver Lara Taveirne schrijft gedicht over man die politie doodschoot

Lara Taveirne heeft haar eerste literaire daad als Brugse stadsschrijver ‘gepleegd’. Amper drie dagen nadat zij door de Stad Brugge aangesteld werd, kroop zij in de pen. De reden? Het feit dat de 41-jarige Bruggeling Alexander B. doodgeschoten werd door de politie, toen hij een agent met messen aanviel.

“Het is allemaal totaal anders gelopen dan ik gedacht had. Op twee fronten”, bekent de Brugse schrijfster Lara Taveirne, die samen met Marieke De Maré voor de duur van twee jaar in opdracht van het Cultuurcentrum Brugge en de Stad tot ‘stadsschrijver’ benoemd is.

Drama

“Aanvankelijk wou Brugge een stadsdichter aanstellen. Ze hadden bij mij gepolst, maar ik had geweigerd. Ik ben immers geen dichter, ik schrijf romans en verhalen”, legt Lara Taveirne uit. “Bijgevolg heeft het stadsbestuur er maar twee ‘stadsschijvers’ van gemaakt. Vooraf had ik mij voorgenomen om mij ver van alles wat naar politiek en actualiteit ruikt, af te houden. En dan gebeurt er een drama in de Geerwijnstraat, vlakbij het stedelijk conservatorium, waar ik les geef.”

“Ik ben voorbij de plaats van de misdaad gefietst, net nadat de feiten gebeurd waren. Het beeld van de politieman, die in shock, met bleke gelaatskleur, een lint aan het afrollen was om de straat af te sluiten, is mij bijgebleven. Hij stond daar zo te sukkelen met dat lint, het was alsof hij geen aanknopingspunt vond. Letterlijk en figuurlijk.”

Zelfverdediging

“Ik moest er voortdurend aan denken, terwijl ik les aan het geven was. Pas in de loop van de dag, in fases, raakte bekend wat er precies gebeurd was in de Geerwijnstraat. Ik heb toen al mijn literaire principes overboord gegooid en een tekst met maatschappelijk belang geschreven. En dat in dichtvorm!”, aldus Lara Taveirne.

Ter herinnering. In de Geerwijnstraat schoot een agent op woensdagnamiddag 20 september de 41-jarige Alexander B. dood die de politie aanviel met een mes. Volgens burgemeester Dirk De fauw handelde de agent uit zelfverdediging: “De lokale politie kreeg twee oproepen binnen. Eerst belde de moeder van de bewoner uit de Geerwijnstraat dat haar zoon in een razernij naar buiten gelopen was, gewapend met messen. Toen een voorbijganger die man op straat zag, heeft die ook de politie verwittigd.

Suicide by cops

De patrouille die ter plaatse kwam, probeerde de man te bedaren. Herhaaldelijk werd hem gevraagd om de messen op de grond te leggen. Hij ging niet op dat verzoek in. Er zijn vervolgens nog twee motards, als bijstand, ter plaatse gekomen. Op een bepaald moment is de man als een razende op de agenten afgestormd. Uit wettige zelfverdediging heeft een agent één schot gelost.”

Volgens meester Thomas Gillis, de advocaat van Alexander B., heeft heroïne het leven van zijn cliënt is verwoest: “Het heeft er alle schijn van dat deze tragische feiten een typisch geval zijn van ‘suicide by cops’. Alexander heeft de agenten met een mes aangevallen, met als doel doodgeschoten te worden. Hij deed iets waarvan hij wist dat het noodlottig kon aflopen. Er valt de agent die het fatale schot loste niets te verwijten.”

Oorlogsslachtoffer

Een vriend van Alexander B. noemt hem een ‘oorlogsslachtoffer’: in 1994 vluchtte hij met zijn moeder naar West-Europa, toen tanks zijn stad in Nagorno-Karabach binnenreden. Hij belandde uiteindelijk in Brugge. De kans is reëel dat de herop flakkerende strijd tussen de buurlanden Azerbeidzjan en Armenië rond deze enclave Nagorno-Karabach, in combinatie met de drugsverslaving, de stoppen deed doorslaan bij deze Bruggeling en hem aanzette tot zijn daad.

Gedicht

Dit is het gedicht dat Lara Taveirne naar aanleiding van deze feiten schreef:

In de straat van mijn eerste kinderfeestjeligt een vlek op de straatstenen.Er is een tentje omheen gezetzodat voorbijgangers niet gaan fantaseren.Vlekken hebben de neigingop onbestaande landen te lijkenAlleen zijn moeder kan in de vlekhaar jongen nog zienop de rug, een jaar of tienin het land dat ze hebben verlatenomdat er niet genoeg tentjes warenom alle gevallen doden te laten kamperenEr wordt gezegd dat hijals een gek heeft gezochtnaar manierenom de beelden uit te wissenMaar de tank in de straat van de bakkerbleef tussen hem en de wereld staan.En toen zijn woorden op warentrok hij de keukenla openop zoek naar scherpe voorwerpenom uit te beeldendat hij leeggelopen was.In de straat van mijn eerste kinderfeestjedraaien blauwe zwaailichten over de gevels.Een feestje voor afwezige genodigden.Als straks dat tentje is verdwenenen het land zonder coördinatenis vervaagd in de regenzullen we dan de jongenniet vergetendie al eerder een keer is gesneuveldin een oorlogwaar de vlekkenin elkaar overlopenalsof ze wilden tonen:kijk, zo makkelijk is hetom over mijn grens te komen

The post Brugse stadsschrijver Lara Taveirne schrijft gedicht over man die politie doodschoot is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaarbegin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Dat schrijven De Tijd, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vrijdag op basis van cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Pluspunt voor de consument: de

Lees meer »

Topfavoriet Tadej Pogacar liep tien dagen geleden corona op, maar…: “Tegenwoordig herstelt menselijk lichaam daar sneller van”

Niks of niemand die de almachtige Tadej Pogacar (25) wat kan maken? Think again. Want tien dagen geleden was daar plots… Covid. Gelukkig zonder zware impact. De topfavoriet is fysiek klaar voor de Tour. Maar maakt alsnog voorbehoud. “Voor een klassieker of kortere rittenkoers had ik mezelf in de vorm van mijn leven genoemd. Maar de Tour duurt drie weken.

Lees meer »

“De Triënnale nodigt uit om de schoonheid van de stad te (her)ontdekken”: Curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck doen Kortrijkse erfgoedparels ontluiken

Morgen wordt de Triënnale in Kortrijk afgetrapt. Een vuurdoop waar curatoren Patrick Ronse en Hilde Teerlinck erg naar uitkijken. Het thema van de Triënnale is dit jaar ‘After Paradise’. “We waren het eens dat een paradijs niet blijft duren en dat we ons zorgen moeten maken over de toekomst van de planeet.”
The post “De Triënnale nodigt uit om

Lees meer »

“Supertalent, maar is hij in laatste week ook nog bij de besten?”: Remco Evenepoel in het hooggebergte, ingeschat door concurrenten

Wat kan Remco Evenepoel (24) bergop? Het is de vraag van één miljoen, want ook deze Tour zal in het hooggebergte beslist worden. Kan onze landgenoot wedijveren met de absolute wereldtop? Klimt hij goed genoeg om mee te doen voor de hoofdprijzen? Vandaag deel 3: wat zegt de concurrentie? “Hij heeft zijn plaats bij de beste klimmers van de wereld,

Lees meer »

Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden

In Oostende is de bekende fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden. Hij werd 72 jaar. Jean-Jacques publiceerde in diverse media, maar maakte ook eigen werk. Hij stelde zijn kunstfoto’s vaak tentoon en maakte ook diverse fotoboeken, veelal met Oostende als thema.
The post Bekende Oostendse fotograaf Jean-Jacques Soenen overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

School Sint-Jozef Sint Pieter in Blankenberge verbiedt smartphone voor eerste graad: “Paal en perk stellen aan al dat getokkel”

De leerlingen van het 1e en 2e middelbaar van het Sint-Jozef Sint Pieter in Blankenberge mogen vanaf volgend schooljaar geen smartphone meer gebruiken op school. Dat meltdt VRT. Opvallend is wel dat leerlingen van de 2e en 3e graad dat wel nog mogen doen. De school neemt die beslissing omdat gsm-gebruik de sociale ontwikkeling van kinderen tussen 12 en 14

Lees meer »

Monaco belandt op ‘grijze lijst’ van witwasparadijzen

Monaco is op een internationale ‘grijze lijst’ beland van landen die niet genoeg doen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Die status kan buitenlandse investeerders huiverig maken om daar zaken te doen, wat grote consequenties kan hebben voor onder meer de bankensector van de dwergstaat aan de Franse Rivièra.

Lees meer »