Oostendse Vismijnsite krijgt een hub voor aquacultuur en Visserij 2.0

Tegen eind dit jaar worden op de vismijnsite in Oostende grote zeewaterloodsen gebouwd, waar start-ups bijvoorbeeld zeewier of schaaldieren kunnen kweken. “We willen innovatieve bedrijven in aquacultuur en visserij 2.0 zo alle kansen geven om zichzelf op de kaart te zetten”, klinkt het.

Aquacultuur is een brede sector, die gaat van het ‘onshore’ – aan land – kweken van zeewier en vis, over de verwerking van mosselen en oesters, tot de ontwikkeling van technologie om al die activiteiten makkelijker en duurzamer te maken. “De traditionele visserij heeft het niet makkelijk en is de omslag aan het maken naar een duurzame, vernieuwende sector. Een visserij 2.0, zeg maar”, zegt Sylvie Becaus, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse Visveiling.

“Aquacultuur vervangt de traditionele visserij niet, integendeel: de twee zijn complementair en kunnen elkaar versterken. Aquacultuurconcessies maken bijvoorbeeld gebruik van hetzelfde type sensoren en dataprocessors, maar ook in de verwerking en verkoop van de producten is er complementariteit met de visserij.”

De Marifish.Inc vzw is intussen opgericht. Daarbij vullen European Food Centre (EFC), Voka – Kamer van Koophandel West-Vlaanderen en Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij (POM) West-Vlaanderen de Vismijnsite met een nieuwe exploitatiehal, een toegangspunt tot grote volumes zeewater, en in de pakhuizen is plaats gemaakt voor start-ups en scale-ups of groeibedrijven.

“We zijn in juli gestart en sinds augustus zijn er coachingstrajecten”, zegt Becaus. “Tegen eind dit jaar moet dan het gebouw met de zeewaterloodsen er staan. Die worden ter beschikking gesteld van start-ups, om bijvoorbeeld zeewier of schaaldieren te kweken. De zogenaamde ‘incubator’ voor start-ups en scale-ups zit in de gerenoveerde gebouwen waar het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) vroeger zat, in de Wandelaarskaai. De nieuwe loodsen komen op de plaats waar tot 2019 de oude visveiling stond.”

Kruisbestuiving

De grote investering in topinfrastructuur op de Oostendse Vismijnsite is mogelijk dankzij het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Maar infrastructuur alleen is niet genoeg. Jonge, innovatieve bedrijven hebben ook nood aan begeleiding om een plaats op de markt te veroveren en te kunnen doorgroeien.

“De combinatie van infrastructuur met intensieve coaching en een ondernemende community is in Brugge al een ijzersterke formule gebleken. We willen die expertise ook hier inzetten en startende en groeiende ondernemingen in de nichemarkt van aquacultuur ondersteunen. Door hen te coachen en in contact te brengen met bedrijven en de traditionele visserij kunnen ze niet alleen sneller naar de markt doorstromen, maar leggen we meteen ook de basis voor nieuwe innovaties”, zegt Bert Mons, gedelegeerd bestuurder van Voka West-Vlaanderen.

Wetenschap

De jonge ondernemingen kunnen bij Marifish.Inc ook rekenen op wetenschappelijke ondersteuning. “Vanuit de UGent willen we Marifish alvast actief ondersteunen, ook via ons ‘levenslang leren programma’”, bevestigt Margriet Drouillon, die zich aan de Gentse universiteit onder meer toespitst op aquacultuur.

“Hier hebben we alle nodige elementen om succesvolle aquacultuur uit te bouwen: met de aanwezigheid van de UGent, het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek, red.) en het VLIZ hebben we de wetenschappelijke kennis dichtbij. Ook de ruimte, het zeewater en de logistieke voorzieningen zijn er. Nu komen daar ook de expertise in coaching en communitybuilding van Voka West-Vlaanderen bij. Kortom: alle elementen zijn er om hier een dynamische en innovatieve cluster te creëren en er een succes van te maken”, zeggen Sylvie Becaus en Bert Mons.

The post Oostendse Vismijnsite krijgt een hub voor aquacultuur en Visserij 2.0 is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Belgisch koppel en hun baby op nippertje gered uit kolkende rivier in Italië terwijl hun auto wordt meegesleurd door watermassa

Een Belgisch koppel en hun baby zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt toen ze ingesloten raakten door de kolkende watermassa van de Orco-rivier tussen Montanaro en San Benigno Canavese in de regio Piëmont. Reddingswerkers konden het gezin in de nacht van zaterdag op zondag op het nippertje in veiligheid brengen, waarna hun wagen werd meegesleurd door de kracht van het

Lees meer »

Mathis De Waele na eerste zege: “Graag naar Valromey”

Het wielerenthousiasme van tweedejaarsjunior Mathis De Waele (17) kreeg een boost. Twee weken terug won hij in Zwevegem z’n eerste wedstrijd ooit. Even voordien werd hij zesde in de interclub Romsée-Stavelot-Romsée.
The post Mathis De Waele na eerste zege: “Graag naar Valromey” appeared first on KW.be.

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge

Voor de groepstentoonstelling ‘Het geheugen als gebouw’ brengt Cultuurcentrum Brugge zes kunstenaars met Brugse roots samen in Exporuimte Poortersloge, tijdens Triënnale Brugge 2024 voor de gelegenheid omgedoopt tot Zwerfruimte Poortersloge. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel.
The post Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin met baby ontsnapt nipt aan Italiaanse modderstroom: “Eén seconde later en ik werd meegesleurd. Ik kon niet meer”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

KLASSEMENT EN UITSLAGEN TOUR. Campenaerts knap vijfde achter grote kanonnen, Evenepoel doet uitstekende zaak in klassement

Remco Evenepoel pakte z’n allereerste ritzege in de Tour de France. De wereldkampioen tijdrijden zette de snelste tijd neer in Gevrey-Chambertin. Ook Victor Campenaerts maakte indruk, ‘Vocsnor’ eindigde achter de grote kanonnen op een vijfde plek. Knap. In het algemeen klassement verkleinde Evenepoel z’n achterstand op Tadej Pogacar en breidde hij z’n bonus op Jonas Vingegaard uit.

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marc Coucke versterkt greep op toeristisch imperium in Durbuy 

Alychlo, het investeringsbedrijf van ondernemer Marc Coucke, heeft de holding boven avonturenpark Adventure Valley en hotel Le Sanglier des Ardennes in Durbuy bijna volledig in handen. Dat maakt het bedrijf zelf bekend. Coucke investeerde de voorbije jaren samen met Bart Maerten en chef Wout Bru al meer dan 100 miljoen euro in het Luxemburgse dorp Durbuy. Via Alychlo koopt Coucke

Lees meer »

Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »