Kortrijk trekt weer meer jonge stedelingen aan: “4 op 10 kopers is jonger dan 30 jaar”

In tegenstelling tot andere Vlaamse centrumsteden trekt Kortrijk opnieuw méér inwoners aan dan er vertrekken. Opvallend daarbij is dat 41,7 procent van de kopers jonger is dan dertig. Opmerkelijk initiatief van vastgoedontwikkelaar Immpact, 10 tot 15 procent van de woonunits worden voorhouden voor -30’ers die voor eind 2023 nog op het project intekenen en er zelf gaan wonen.

Betaalbare vastgoedprijzen in Kortrijk

De duurdere woningmarkt in andere centrumsteden is één van de oorzaken voor de vernieuwde belangstelling voor Kortrijk. Net zoals het toenemend aantal heropgewaardeerde én betaalbare stadswijken. Een schoolvoorbeeld hiervan is de nieuwe wijk Nieuw Overleie: de geplande appartementen zullen er qua prijzen een stuk onder het Vlaams gemiddelde liggen.

“Ook de vele stadsvernieuwingsprojecten van de afgelopen jaren hebben geleid tot een nieuwe stedelijke dynamiek die een aantrekkingskracht heeft op jonge starters” – schepen Wout Maddens

“De betaalbare vastgoedprijzen spelen zeker een rol. Een woonhuis kost in Kortrijk gemiddeld 291.349 euro, terwijl dat in de rest van Vlaanderen 348.064 euro is. Bij appartementen is het verschil er ook, al is het kleiner. Ongeveer 260.000 euro tegenover 267.429 euro in Vlaanderen. Kortrijk mag één van de betaalbaardere centrumsteden genoemd worden”, zegt Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten. “Maar ook de vele stadsvernieuwingsprojecten van de afgelopen jaren, denk maar aan de herontwikkeling van de Leieboorden, hebben geleid tot een nieuwe stedelijke dynamiek die een aantrekkingskracht heeft op jonge starters.”

Het is duidelijk dat jonge stedelingen, zowel singles als gezinnen, een vernieuwde belangstelling tonen voor Kortrijk. Dat heeft onder meer te maken met het gericht aanbodbeleid. Met de groeiambities uit het woonplan moeten er minimaal 3.750 extra woningen bijgebouwd worden tegen 2040. Kortrijk wil de lat nu nog iets hoger leggen: minstens 6.500 extra woongelegenheden vergunnen tegen 2040.

Nieuw Overleie

De nieuwe wijk Nieuw Overleie, een nieuwbouwproject van 170 woonunits op de oude Eandis site, wordt niet toevallig ontwikkeld door vastgoedontwikkelaar Immpact. “Jonge mensen willen weer graag in de stad wonen. Onder andere omwille van de bereikbaarheid, hun sociaal leven, cultuur, enzovoort, maar de vastgoedprijzen maken het dikwijls onbetaalbaar voor die doelgroep”, stelt Philippe Janssens, CEO van Immpact.

“Het recept om stadsvlucht tegen te gaan en jongeren aan te trekken, is voor een belangrijk deel dan ook het bouwen van betaalbaar vastgoed van rond de 230.000 euro. Bij Nieuw Overleie kan het vanaf 229.500 euro. Bovendien gaat het om een groene ontwikkeling met een sublieme binnentuin van 1.500 m² in het historisch stadsdeel. Het woonproject is bijna energieneutraal met onder meer geothermie, zonnepanelen en warmtepompen, wat dit project een surplus geeft. Die energiezuinigheid zal zich trouwens in een lagere woonkost vertalen.”

Een sublieme binnentuin van 1.500 m² – de oppervlakte van bijna een half voetbalveld – met overdekte fietsenstalling en een ondergrondse parking, inclusief deelwagens en laadpalen.

Voorbehoud voor -30’ers

Om een rem te zetten op het aantal investeerders dat interessante “vastgoedopportuniteiten” opkoopt, neemt Immpact nu een opmerkelijk initiatief. Zo wil de vastgoedmakelaar enkele woningen voorbehouden of een voorrangspremie aanbieden aan jongeren tot en met 30 jaar die voor eind 2023 nog op het project intekenen en er ook zelf gaan wonen.

“We willen niemand discrimineren, maar soms moet je jonge mensen een duwtje in de rug geven”, zegt Janssens. “Dat is wat we hier gaan doen, zonder het allemaal als een bezetene juridisch te verankeren. Het gaat vooral om het principe. Ik heb zelf van jongs af aan alles moeten opbouwen, met veel vallen en opstaan. Kansen krijgen is voor jongeren cruciaal.”

Intussen meldden zich al bijna 130 geïnteresseerde kopers en werden al vijf units verkocht sinds de verkoop vorige week officieel van start ging.

The post Kortrijk trekt weer meer jonge stedelingen aan: “4 op 10 kopers is jonger dan 30 jaar” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Rammsteinfans kleuren het Oostendse straatbeeld: “Wat we verwachten? Veel vuurwerk en een prachtige show”

Je kan er in Oostende niet naast kijken dat er donderdagavond een optreden van Rammstein op het programma staat en dan hebben we het niet enkel over de verkeersmaatregelen. Overal in de stad lopen er groepjes met fans, gekleed in de typische zwarte kledij.
The post Rammsteinfans kleuren het Oostendse straatbeeld: “Wat we verwachten? Veel vuurwerk en een prachtige

Lees meer »

KIJK. Nederlandse urbexer bezoekt spooksteden in droogste woestijn op aarde

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »

Vijf redenen waarom Biden zichzelf totaal in de vernieling reed tijdens debat met Trump 

In de Democratische partij gaan alle alarmbellen af: hoe president Biden zich door het debat met voormalig president Donald Trump (Republikeinen) hakkelde was anderhalf uur lang aanleiding voor plaatsvervangende schaamte. Trump raaskalde en reeg de leugens aan elkaar, maar hij raaskalde goed. Misschien heeft Trump niet veel kiezers extra gewonnen in dit debat, maar Joe Biden heeft er ongetwijfeld massaal

Lees meer »

Uniek familieportret: Jean-Marie en Carmen Pfaff vieren 50 jaar huwelijk in kasteel

Exact vijftig jaar nadat ze in Beveren in het huwelijksbootje stapten, vieren Jean-Marie Pfaff (70) en Carmen Seth (68) vandaag hun gouden bruiloft. Dochters Lyndsey (45), Kelly (46) en Debby (49) verrasten hen met een feestelijke lunch in het kasteel van Brasschaat. Onze fotograaf was erbij voor een exclusief familieportret. Dat Jean-Marie en Carmen een grote rol spelen in de

Lees meer »

N-VA Middelkerke trekt met eigen lijst naar kiezer zonder Lijst Dedecker

De lokale N-VA-afdeling in Middelkerke zal in oktober met een eigen lijst deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen, zonder Lijst Dedecker. Dat heeft de partij maandagavond besloten. In de gemeente werd gesproken over een samengaan van beide partijen, maar dat wordt nu uitgesloten.
The post N-VA Middelkerke trekt met eigen lijst naar kiezer zonder Lijst Dedecker appeared first on KW.be.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Ex-politiemensen Carl en Freyke verzeilden in vastgoedsector op Tenerife: “We hebben het onderschat, maar we zijn plantrekkers”

Tot zes jaar geleden bepaalden criminelen het leven van Carl Vorsselmans (50) en Freyke Van Looveren (33), nu staan ze (bijna) dag en nacht paraat voor hun Vlaamse klanten. Tweedeverblijvers die aan de Spaanse kust, op Tenerife en binnenkort ook in Mallorca op zoek zijn naar een woning. “We hebben niet echt een vaste stek. We leven als nomaden, zou

Lees meer »

Financiële geletterdheid Vlaamse scholieren afgelopen tien jaar gedaald

De financiële geletterdheid van Vlaamse scholieren is op tien jaar tijd gedaald. Dat blijkt uit het PISA-onderzoek van de vakgroep Onderwijskunde van de UGent. Vlaanderen blijft wel bij de toppresteerders van Europa op het vlak van inzicht in financiële concepten en risico’s. Alleen leeftijdsgenoten uit Denemarken en Nederland doen het even goed als Vlaamse jongeren.

Lees meer »

Grenswegen Komen-Waasten gesloten tijdens EK wedstrijd Frankrijk-België

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: de West-Vlaamse gemeente Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.
The

Lees meer »

Het EK van Koen Casteels doorgelicht: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »

Geen Zomerfeesten meer op Kasteeldomein De Lovie in Poperinge, maar wel Goesting in de Zomer: “Opbrengst is voor goed doel”

Op zondag 30 juni, van 11:00 tot 18:00 uur kan je doorlopend genieten van hartige en zoete hapjes en lekkers voor de dorst op het Kasteeldomein van De Lovie, Krombeekseweg. Er zijn muzikale noten van The Pebble Head Jam, Il Sogno, Bal Merklez en Red Legs.
The post Geen Zomerfeesten meer op Kasteeldomein De Lovie in Poperinge, maar wel

Lees meer »

Tot 21 maanden cel voor geweldpleging met ijzeren staaf

De Brugse strafrechter heeft een jonge Tunesiër bij verstek veroordeeld tot 21 maanden effectieve gevangenisstraf voor opzettelijke slagen en verwondingen en illegaal verblijf. Hamdi W. en zijn kompaan gingen een andere man zonder papieren met een ijzeren staaf te lijf. Het openbaar ministerie had twee jaar cel gevorderd.
The post Tot 21 maanden cel voor geweldpleging met ijzeren staaf

Lees meer »

Europese afgang dreigt voor Didier Reynders: MR-politicus pas derde in eerste ronde voor topjob

Belgisch Eurocommissaris Didier Reynders (MR) dreigt dan toch niet de nieuwe secretaris-generaal van de Raad van Europa te worden. Dat verneemt onze redactie uit goede bron. Tijdens de eerste ronde van de plenaire vergadering strandde hij op de laatste plek met 70 stemmen. De voormalige Zwitserse president Alain Berset kreeg 92 stemmen achter zijn naam. Om 19.30 uur is er

Lees meer »

Ernest Wijnboutique lanceert picknickmand: “Personaliseer met jouw favoriete wijn”

Ernest Wijnboutique nam onlangs een nieuwe start in het historisch centrum van Kortrijk en lanceert deze zomer een zorgvuldig samengestelde picknickmand. “Het bevat alles wat je nodig hebt voor een ontspannen en gezellige tijd in de buitenlucht: een comfortabel dekentje, twee elegante glazen en een handige flesopener, allemaal verpakt in een stijlvol en herbruikbaar stoffen mandje”, zegt zaakvoerder Roy Veracx.<br

Lees meer »