Jubileumweekend in en rond Sint-Petrus en Pauluskerk in Elverdinge: ontdek 100(0) jaar geschiedenis

De Sint-Petrus en Pauluskerk in Elverdinge markeert bijna duizend jaar geschiedenis en werd precies honderd jaar geleden herbouwd. Dat viert de kerkraad met een jubileumweekend op zaterdag 7 en zondag 8 oktober, vol boeiende activiteiten, waaronder exclusieve gidsbeurten met optioneel bezoek aan de kerktoren.

De organisatie van het jubileumweekend van de kerk in Elverdinge is in handen van de kerkraad. Die bestaat uit secretaris Hilde De Houwer, penningmeester Mieke Vergouwen, lid Gerdy Knockaert, lid Francis Clarysse, en voorzitter Peter Soenen. Hij volgde in maart Gerdy Knockaert op, die drie jaar tijdelijk voorzitter was.

“Na het ontslag van Frans Hardy, die penningmeester was, kwam Peter Soenen in de kerkraad, waarna we besloten om de functies te herverdelen”, vertelt Hilde De Houwer. “Gerdy was, na het ontslag van Josiane Parmentier, tijdelijk voorzitter – tot we iemand anders hadden gevonden. Peter is de ideale persoon. Hij is goed gekend in Elverdinge en heeft veel connecties.”

Erin gevlogen

Dorpsslager Peter Soenen heeft ook nog eens een boontje voor geschiedenis én een voorliefde voor gebouwen en wat daarbij komt kijken. “Toen Hilde mij voor de kerkraad vroeg en ik ja zei, heeft ze er wel niet bij gezegd dat ik meteen voorzitter zou worden”, lacht hij.

“Sinds de coronaperiode zijn we in de beenhouwerij gestopt met traiteurdienst, waardoor er meer tijd kwam voor andere dingen. Mijn privébouwwerken bij de molen – iets waarmee ik me graag bezighield – waren gedaan, en lid zijn van de kerkraad, dat is vooral bezig zijn met het onderhoud en in stand houden van een gebouw, en dat ligt mij. Ook de geschiedenis van Elverdinge heeft me altijd geïnteresseerd.”

Er is een feestmis, een expo, en gidsbeurten met eventueel torenbezoek

“Ik ben er meteen in kunnen vliegen met de organisatie van een jubileumweekend van de kerk. En gelovig of niet gelovig, ik denk dat veel mensen geïnteresseerd zijn in het kerkgebouw en toch eens willen ontdekken wat er allemaal is en was in de kerk, achter die verschillende deuren. Iedereen is dus welkom.”

Iedereen kan de geschiedenis van Elverdinge en de kerk, met leuke verhalen en weetjes, ontdekken tijdens de unieke gidsbeurten. Voor mensen die mobiel zijn sluit een bezoek aan de klokkenkamer en de kerktoren aan bij de gidsbeurt. Gidsen van dienst zijn Elverdingenaars Stijn Gevaert, Bert Lannoo en Dominiek Vandendriesche.

Speciaal voor jeugd

“Ieder half uur vertrekt er een gidsbeurt, in totaal twaalf voor telkens vijftien à twintig mensen. Op zaterdag is er vanaf 18 uur ook een gezinswandeling, speciaal gericht op jongeren van acht tot veertien jaar, met verhalen op maat van kinderen, over de mysteries rond de kerk. De gidsbeurten voor volwassenen gaan dan weer over de geschiedenis van de kerk en de voorwerpen – we zijn ervan overtuigd dat er over de kerk van Elverdinge veel zaken niet geweten zijn. Ook de crypte is uitzonderlijk open.”

“Daarnaast is er doorlopend een tentoonstelling van mooie voorwerpen van vroeger, die bewaard zijn gebleven in de kerk en die men anders nooit te zien krijgt. En van relikwieën, van foto’s van vroeger en van de heropbouw.”

“De open kerk in Elverdinge is normaal dagelijks toegankelijk van 9 uur tot 17 uur, maar tijdens het jubileumweekend openen we de deuren vanaf 14 uur.” En op zondag is er een feestmis, voorgegaan door priester Hans Devos en diaken Lode Caes.

De plaatsen zijn beperkt. Reserveren kan via deze link of bij Hilde De Houwer, via 0496 96 71 21 of [email protected]. Je kunt ook bij haar terecht voor bijkomende informatie.

The post Jubileumweekend in en rond Sint-Petrus en Pauluskerk in Elverdinge: ontdek 100(0) jaar geschiedenis is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale vaardigheden”

De Ieperse GO! Middenschool kondigt met trots aan dat de school door Apple is erkend als Apple Distinguished School gedurende de periode 2024-2026. “Dit onderstreept ons succes bij het creëren van een innovatieve, veilige en aantrekkelijke leeromgeving”, stelt directeur Ann Dejaegher.
The post GO! Middenschool Ieper is een Apple Distinguished School: “In alle lessen wordt er gewerkt aan digitale

Lees meer »

Man opgepakt na schoten in woning in Bernissart

In de omgeving van Bernissart (Henegouwen) zijn er zaterdagochtend schoten gelost in een woning. Speciale eenheden van de politie kwamen ter plaatse en de dader werd opgepakt. Volgens het parket van Doornik-Bergen zijn er geen slachtoffers gevallen.

Lees meer »

Deel drukke Geluwestraat in Wervik volledig afgesloten door wegverzakking, er komt eenrichtingsverkeer

De drukke Geluwestraat (N311) in Wervik is tussen het kruispunt met de Ommegangstraat en toegang tot de parking van de supermarkt Spar volledig afgesloten. De reden is een plotse verzakking in het wegdek er ter hoogte van de gewezen bakkerij Penet. Het is zeer onduidelijk hoelang de herstelling op zich zal laten wachten. Binnen enkele weken is er bouwverlof. “Tijdelijk

Lees meer »

Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp

In mei draaide alles om de campagne 10.000 stappen, elke stap telt in Oostkamp met als doel zoveel mogelijk inwoners aanzetten om te bewegen en hun stappen te registreren. Inge Sercu zette de meeste stappen.
The post Inge Sercu wint stappenclash in Oostkamp appeared first on KW.be.

Lees meer »

Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van de Makers

Op de Nacht van de Makers in Brugge kregen acht makers het kwaliteitslabel ‘Handmade in Brugge’ en ontving goudsmid Lore De Backer de ‘Prijs Jonge Makers’. Het opmerkelijke hebbeding The Bruges Fourchette, een frietvorkje in de vorm van het Belfort, werd er uitgeroepen tot ‘Most Wanted Souvenir’.
The post Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van

Lees meer »

Opschudding tijdens gemeenteraad Kuurne: “Dit is normvervaging en graaipolitiek”

De Kuurnse gemeenteraad van 4 juli verliep erg routineus, maar het venijn zat in de staart. Tijdens de variaronde startte Tom Leece (Nieuw Kuurne) een aanval naar de burgemeester en zijn schepencollege. Hij had namelijk de onkosten van de afgelopen drie jaar ingekeken en was tot enkele opmerkelijke vaststellingen gekomen, aldus Leece zelf. “Wat doen taarten, pralines of sponsoring van

Lees meer »

Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het

Lees meer »

“Wat is er met zijn gezicht gebeurd?” Internet raakt niet uitgepraat over ‘nieuwe look’ Zac Efron

Wat is er gebeurd met Zac Efron? Dat is wat de kijkers van z’n nieuwste film ‘A Family Affair’ op Netflix zich afvragen. De hartenbreker uit ‘High School Musical’ onderging een serieuze metamorfose: z’n wangen lijken opgeblazen, zijn lippen zien er voller uit en er is aan zijn kaaklijn gesleuteld. Ging Zac langs bij de plastisch chirurg of heeft hij

Lees meer »

Zemst plaatst kooien om duivenplaag aan te pakken

In Elewijt bij Zemst gaat de gemeente kooien plaatsten om duiven te vangen. De gemeente kampt al een tijdje met een duivenplaag. De gevangen duiven worden naar een opvangcentrum in Limburg gebracht. Aan de inwoners wordt ook gevraagd om de duiven niet voederen.

Lees meer »