“Ik voelde een enorme hitte aan de rechterzijde”: Oostendse uitgaansbuurt likt de wonden na verwoestende brand

De uitgaansbuurt in Oostende likt haar wonden een dag nadat een verwoestende brand schade aanrichtte aan een zestal horecazaken. Nachtclub The Truth werd het zwaarst getroffen, maar ook de aanpalende Hemmingway liep heel wat schade op. “Mijn vrouw en mijn dochter waren op dat moment prioriteit”, zegt de uitbater van de Hemingway, die boven de zaak woont.

Gesmolten glas, borden en dakgoten aan de overkant van de straat maken duidelijk hoe groot de hitte moet geweest zijn. Zeker als je weet dat het smeltpunt van glas op 600 graden ligt. Maandag – een dag na de brand – staan heel veel voorbijgangers stil in de Langestraat. Ze staren vol onbegrip. “Een wonder dat hier geen gewonden of doden gevallen zijn”, zegt een van hen. Gelijk heeft de vrouw, want een dergelijke brand was ongezien. De vlammen gingen allesverwoestend tekeer en lieten niets heel van de nachtclub The Truth. Ook omliggende horecazaken liepen schade op. “Dat iemand zoiets doet op klaarlichte dag”, klinkt het nog.

Individu opgemerkt

Rond 12.45 uur werd een individu opgemerkt die enkele minuten ‘bezig’ was ter hoogte van de nachtclub. Getuigen zagen daarna een gemaskerd iemand weglopen. Het hele terras stond meteen in lichterlaaie. Daar zorgden brandversnellers voor. De brandweer was niet opgewassen tegen de hevige vlammen en ging met wel veertig brandweerlieden de vlammen te lijf. Tot zondagavond laat werd nog nageblust.

Al bij al valt de schade aan de overzijde van de straat mee: van gesmolten terrasdelen tot gesmolten glas en zelfs een deel van de dakgoot op de derde verdieping blijkt schade opgelopen te hebben. Horecazaak Hemmingway – vlak naast het verwoeste gebouw – liep de meeste schade op. “Ik ben normaal zeven dagen op zeven open, maar de zaak openen is momenteel onmogelijk”, zegt David Deschepper. “Er is heel veel schade aan het terras en de buitenzijde van het gebouw. Binnen valt het allemaal wel mee op wat geur en waterschade na. Daarvoor zijn de verzekeringen er uiteraard, maar het inkomstenverlies kan nooit correct ingeschat worden.”

Vrouw en dochter nog boven

David was aanwezig in de zaak toen de brand uitbrak. “Ik was beneden bezig, terwijl mijn vrouw en dochter boven zaten – we wonen immers boven de zaak”, vervolgt David. “Op een gegeven moment zag ik precies vlammen. Ik dacht eerst dat de horecazaak aan de overzijde in lichterlaaie stond. Ik rende naar buiten om de brandweer te bellen en voelde meteen een enorme hitte aan de rechterzijde. Toen besefte ik dat het de reflectie was van wat er zich naast de deur afspeelde. De vlammen waren enorm.”

David dacht maar aan een ding: zijn vrouw en dochter zo snel mogelijk naar beneden halen en zich uit de voeten maken. “Op zo’n moment ligt je prioriteit bij je gezin. We hebben ons onmiddellijk buiten de ingestelde perimeter begeven. Ik ben de brandweer enorm dankbaar, want dankzij hen is de schade niet groter. Ze hebben er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de vlammen niet over zouden slaan.”

Nog niemand opgepakt

Voorlopig weet David nog niet of hij komend weekend de deuren kan openen. “Het zal een beetje afhangen van de verzekering. Als die snel handelt, kunnen we met de opkuis en de herstellingen beginnen”, besluit David.

De politie en het parket zijn nog steeds bezig met het onderzoek naar de feiten. Tot nu toe werd er nog geen dader opgepakt.

The post “Ik voelde een enorme hitte aan de rechterzijde”: Oostendse uitgaansbuurt likt de wonden na verwoestende brand is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

Bouchez: “Volledig legitiem dat De Wever premier zou worden”

Het zou “volledig legitiem” zijn moest N-VA-voorzitter Bart De Wever premier worden. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor het gesprek met de vijf partijen bij de Nationale Bank. “Wij hebben geen veto’s tegen bepaalde personen, zeker niet tegen personen van een democratische partij”, zei Bouchez.

Lees meer »

Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie”

Er is weer leven in de voormalige brouwerij Vanden Bussche. Het openingsweekend van zomerbar Bardos zit erop. Zomeren deed het er nog niet, maar aan gezelligheid ontbreekt het alvast niet. En ook de buren zijn tevreden, want er is geen overlast.
The post Geslaagd openingsweekend van zomerbar Bardos in Ardooie: “Gezelligheid en wat nostalgie” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tom Van Grieken mikt op 13 oktober: zo wil hij bij de lokale verkiezingen het cordon laten sneuvelen

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Grote Markt in Lier krijgt nieuwe ledverlichting die van kleur kan veranderen: “Zal er een stuk frisser uitzien”

De Grote Markt in Lier krijgt volledig nieuwe verlichting. Onder andere de lichten aan de gevels van het stadhuis en de straatverlichting, worden vervangen door ledlampen die van kleur kunnen veranderen. "Zo willen we energie besparen, maar het esthetische is zeker ook van belang", klinkt het bij de stad. Tegen 2030 moet alle openbare verlichting werken op ledlampen.

Lees meer »

Cultuurcentrum De Schakel en Cultuurcafé in Waregem openen officieel de deuren: “Fenomenaal, hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”

Na een lange renovatie werd cc De Schakel vrijdagavond feestelijk geopend. Het cultuurcentrum werd na de sloop van de voormalige bibliotheek een pak uitgebreid. Het team van De Schakel kijkt enthousiast uit naar het komende seizoen. “Hier kunnen we onze ambitie verder uitbouwen”, klinkt het. Ook het gloednieuwe Cultuurcafé springt in het oog en is vanaf vandaag elke dag geopend.<br

Lees meer »

Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Vrijdagvoormiddag werd Arthur Defour (15), die in april van Krant van West-Vlaanderen de titel van Kinderkrak van Brugge kreeg, door burgemeester Dirk De fauw ontvangen in het stadhuis. De jongeman die in opleiding is bij de jeugdbrandweer hielp vorig jaar de spuitgasten bij een woningbrand in zijn buurt.
The post Brugse Kinderkrak Arthur Defour ontvangen in stadhuis door Burgemeester

Lees meer »