Frontale aanval op bisschop Lode Aerts in laatste aflevering van ‘Godvergeten’

De vierde en laatste aflevering van de docu-reeks ‘Godvergeten’ op VRT Canvas focust op de wanhoop die heerst bij vele slachtoffers. Wanhoop, omwille van de faliekante afloop van de rechtszaak tegen de Heilige Stoel en de onduidelijkheid omtrent het verloop van Operatie Kelk. Bisschop Lode Aerts krijgt de wind van voren.

“Ik kijk al naar u (doelt op bisschop Lode Aerts, red.). Wil je als Kerk eerlijk overkomen? Doe dan eens iets, ga dan voorop in de strijd!”. In de laatste aflevering van ‘Godvergeten’ richt West-Vlaming Jan, die eerder in onze krant getuigde over het misbruik door een priester in het Heilig Hartcollege in Waregem, het woord tot bisschop Lode Aerts. In de aflevering is te zien hoe Aerts ongemakkelijk schuifelt op een stoel in de kathedraal van Brugge. “De pedo’s worden niet eens ontslagen, er wordt niet naar ons geluisterd. Hoe krijgen jullie dat verkocht aan de mensen? De katholieke kerk is een schande voor de gemeenschap”, fulmineert Jan verder.

De woede bij de slachtoffers komt vooral voort uit wanhoop. Wanhoop omdat ze nergens gehoord werden, zelfs niet bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Een zeventigtal slachtoffers probeerde daar, samen met advocaten Walter Van Steenbrugge en Christine Mussche, de Heilige Stoel voor haar verantwoordelijkheid te stellen maar kreeg nul op het rekest. Als staatsrechtelijke instelling geniet de Heilige Stoel immuniteit. “Er heerst in het Vaticaan een totale straffeloosheid want wetten om aan de noden van de slachtoffers tegemoet te komen, zijn er niet. En buiten het Vaticaan is de Heilige Stoel ongenaakbaar. Dat is niet meer van deze tijd”, trapt Van Steenbrugge een open deur in.

Dat seksueel misbruik door geestelijken geen Belgisch probleem, blijkt ook uit de reeks. De vierde aflevering brengt de verhalen uit Frankrijk, Ierland, de Verenigde Staten en Brazilië in herinnering. Ook de West-Vlaamse pater Eric Dejaegher, die in Canada veroordeeld werd voor misbruik van Inuït-kinderen, komt aan bod. “De logge structuur van de Kerk is ideaal voor bepaalde mensen om gewoon verder te doen zonder dat er iets naar buiten komt. Er is niets veranderd. Het stopt niet”, stelt een slachtoffer vast.

Alsof de voorbije drie afleveringen dat nog niet duidelijk genoeg maakten, gaat de laatste aflevering nogmaals in op de vernietigende impact die het misbruik op de levens van de slachtoffers heeft gemaakt. “Wat zo’n pedo niet beseft, is dat hij ons kapot gemaakt heeft. Wij kunnen niet meer liefhebben. Wij kunnen niet meer voelen”, zegt een slachtoffer. Een ander vertelt hoe hij jarenlang gebukt ging onder drankmisbruik, als vluchtmechanisme. “Het is een virus dat in al uw systemen kruipt: privé, professioneel, lichamelijk. Maar het gaat ook over geld. Natuurlijk gaat het over geld: iemand moet de rekening betalen. En dat is niet het slachtoffer”, klinkt het.

The post Frontale aanval op bisschop Lode Aerts in laatste aflevering van ‘Godvergeten’ is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Actrice Natali Broods: “Slippers aan, tenen in het zand. Alleen dan kan ik ontspannen. De andere dagen van het jaar ben ik in rouw”

“Er zijn in het leven twee soorten mensen. Zij die het perfect alleen kunnen. En zij die altijd hulp nodig zullen hebben. Ik ben de laatste soort.” Natali Broods is een rasactrice en dat komt met een prijs. Alles wat ze voelt, voelt ze maal tien. “Ik pak alles ongefilterd binnen. Het leven op afstand houden: kan ik niet.”

Lees meer »

Ward Vergote (Visie) geschorst als burgemeester van Moorslede

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

Laat ons nu maar focussen op de start van de Spelen

Waar blijft die ‘ongeziene’ sportzomer waarmee Sporza uitpakt? We hadden tijdens het EK alvast een hoog déjà vu-gevoel. Het liep voor de Rode Duivels precies af zoals op het EK 2016, het EK 2020 en het WK 2022: teleurstellend en frustrerend. Bange Tedesco. Wie wél ongezien presteerde in Duitsland, was onze Charles De Ketelaere. Omdat
The post Laat ons

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zware klap voor Zelensky: “Oekraïne zal op NAVO-top te horen krijgen dat het momenteel te corrupt is om lid te worden”

Oekraïne zal op de NAVO-top begin deze maand in Washington vernemen dat het momenteel te corrupt is om lid te worden van de NAVO, wat een zware klap is voor Zelensky. De militaire alliantie zal Kiev om “aanvullende stappen” vragen om de corruptie in te dammen alvorens de gesprekken over lidmaatschap verdergaan, aldus een hooggeplaatste ambtenaar van het Amerikaanse ministerie

Lees meer »

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »

Cercle krijgt steun van supportersvereniging 8830 uit Hooglede: “We willen interesse aanwakkeren in onze regio”

In café ‘t Geniep in Gits zijn enkele fans van Cercle Brugge met een supportersvereniging van hun favoriete ploeg gestart: 8830, wat verwijst naar de postcode van Hooglede-Gits. “We willen de interesse in Cercle in onze regio vergroten, én het voetbal op het hoogste niveau, want Roeselare is er niet meer.”
The post Cercle krijgt steun van supportersvereniging 8830

Lees meer »