Fotograaf Piet Eggermont en buurman Jo Dufaux hangen historische foto’s aan gevel van oudste huis in Stormestraat: “Geschiedenis doen herleven”

Sinds vandaag word je tijdens een wandeling door de Meersstraat even teruggekatapulteerd naar het Waregem van vroeger. Fotograaf Piet Eggermont en buurman Jo Dufaux besloten om de achtergevel van Jo zijn woonst – het oudste huis in de Stormestraat – op te fleuren met enkele historische beelden. “Het Pand en de parking zijn vernieuwd, maar ook de geschiedenis verdient een visuele voorstelling.”

De Eggermont’s en de Dufaux’s maken al decennialang, of zelfs al eeuwenlang deel uit van de Stormestraat. Het oudste nog bestaande huis in de centrumstraat is dat van oud-landmeter Jo Dufaux. Zijn betovergrootvader startte er in 1817 een notarispraktijk. Aan de achtergevel van die historische woonst zijn nu enkele foto’s uit de oude doos te bewonderen.

“Wij zijn hier als buurjongens opgegroeid”, vertelt Piet Eggermont van de gelijknamige fotografiestudio. “Mijn grootvader begon hier bijna een eeuw geleden in 1925 als fotograaf. Jo en ik herinneren ons nog levendig hoe de Stormestraat, Meersstraat en de ganse omgeving eruitzagen.” “In de winter konden we schaatsen waar nu de parking van Waregem Expo zich bevindt”, pikt Jo in.

Vaders Woud

“Wij speelden samen in de bossen achter onze huizen waar nadien Het Pand gerealiseerd werd. Ik ken de geur van de stallen van de varkensboer wat verderop nog”, lacht hij. De heren vertellen over ‘Vaders Woud’, een atelier in het bos waar de lokale kunstkring Sint-Lucas ontstond. Piet zijn opa, Ruben Eggermont, maakte daar deel van uit.

De twee wilden de historiek van het stadscentrum in beeld brengen door authentieke foto’s aan de zichtbare achtergevel te bevestigen. “Er is erg veel veranderd. Het Pand en de parking werden vernieuwd, maar ook de geschiedenis verdient een visuele weergave. Wij willen die geschiedenis doen herleven met deze foto’s”, aldus Piet. “Met de aankomende braderie zal er veel volk passeren. Bovendien horen we nu al oudere voorbijgangers herinneringen bovenhalen, dat is erg plezant.”

Facebookgroep

Later zullen de buren nog een QR-code bevestigen zodat iedereen de verhalen achter de foto’s kan ontdekken. “Men kan deze beelden ook integreren in een wandel- of zoektocht, of in een quiz”, besluit Eggermont, die op Facebook regelmatig oude foto’s post in de groep ‘Waregem in foto en film, vroeger en nu’.

The post Fotograaf Piet Eggermont en buurman Jo Dufaux hangen historische foto’s aan gevel van oudste huis in Stormestraat: “Geschiedenis doen herleven” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Davy en Annick openen tweede fietsenwinkel in Sint-Andries: “Ook fietsleasing en webshop”

Davy en Annick Lauryssen hebben een tweede fietsenwinkel geopend in Sint-Andries. Ondertussen baten ze al twaalf jaar een succesvolle winkel uit in Varsenare. Er is ook een nieuwe webshop en samen zetten ze meer en meer in op fietsleasing.
The post Davy en Annick openen tweede fietsenwinkel in Sint-Andries: “Ook fietsleasing en webshop” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Taylor Swift maakt reputatie waar in Amsterdam: grootste muziekster van dit moment zet sublieme ‘The eras tour’ neer

Taylor Swift heeft donderdag haar eerste van in totaal 3 concerten in de Johan Cruijff Arena in Amsterdam gespeeld. Ze zit daarmee over de helft van haar Europese passage van ‘The eras tour’, die de geschiedenisboeken ingaat als meest winstgevende concertreeks ooit. Wij zakten naar Amsterdam af en werden ondergedompeld in een wereld van pailletten, vriendschapsarmbandjes, volbloed Swifties en 18

Lees meer »

Twee duo’s werpen zich in de strijd om covoorzitterschap Ecolo

Het duo Samuel Cogolati/Marie Lecocq en de tandem Marie-Colline Leroy/Gilles Vanden Burre strijden op 13 juli voor het covoorzitterschap van Ecolo. Het team krijgt geen gemakkelijke taak. De Franstalige groenen zijn nog aan het bijkomen van hun verkiezingsnederlaag en hebben maar een paar weken om hun campagne voor de lokale verkiezingen in oktober op te starten.

Lees meer »

Katy Parmentier is de flamboyante ster van ‘B&B zoekt lief’: “Sommige dingen waren echt niet voor uitzending geschikt”

“Er zijn tranen gevloeid, er was verliefdheid én een portie drama.” Nee, saai wordt het derde seizoen van ‘B&B zoekt lief’ niet, met dank aan de flamboyante Katy Parmentier (52). Zij ging na lang twijfelen op zoek naar een nieuwe liefde en kreeg daarvoor een bijzondere helper: Liba, de nieuwe partner van haar ex-man. “Sommige dingen waren echt niet voor

Lees meer »

Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten”

Van 12 tot en met 14 juli vindt in het heraangelegde Minnewaterpark in Brugge het jaarlijks Cactusfestival plaats. Deze 41ste editie is ook het afscheid van Bruggeling Patrick Keersebilck, die in oktober als directeur van Cactus Muziekcentrum met pensioen gaat.
The post Patrick Keersebilck neemt afscheid van Cactusfestival: “Trots dat ik Brugge op de muzikale kaart kon zetten” appeared

Lees meer »

Patrick Lefevere over Ronde-debuut van Remco Evenepoel: “Geel is geen must, maar naar de Tour trekken om ‘ne keer te proberen’? Dat is zever”

Remco Van Evenepoel (24) is klaar voor z’n allereerste Tour de France. “Sportief verwacht ik gensters”, klinkt het bij Soudal Quick-Step-baas Patrick Lefevere (69) in ‘Dag Allemaal’. Hoe hoog zijn de verwachtingen gespannen? Wat met de kritiek op Remco’s gewicht? En hoe lang wil Lefevere zelf nog doorgaan? “Dit is te hard werken.”

Lees meer »

Gepensioneerden Ter Groene Poorte gehuldigd

Op het einde van het schooljaar worden in alle onderwijsinstellingen de personeelsleden die met pensioen gaan in de bloemetjes gezet. In bakkerij-, slagerij- en hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge was dit onlangs ook het geval.
The post Gepensioneerden Ter Groene Poorte gehuldigd appeared first on KW.be.

Lees meer »