De Plataan vervult wens van Rudy (78) en laat hem nog één keer zijn schilderijen exposeren

Rudy D’Artois (75) was jaarlijks een enthousiaste deelnemer aan Buren bij Kunstenaars, maar een half jaar geleden ruilde hij zijn huis in voor een verblijf in woonzorgcentrum De Plataan. Toch laat de kunstmicrobe hem niet los en is zijn kamer er in een klein atelier veranderd. Dankzij een wensproject van De Plataan krijgt hij straks nog eens te kans te exposeren op zijn afdeling.

Rudy en zijn vrouw Christine Lafauw (78) zijn geen onbekenden in Izegem. Hij was jarenlang ontwerper en patroonmaker in schoenfabriek Tanghe. Tot in 1970 de fabriek uitbrandde en Rudy nog tien jaar bij Vandemoortele ging werken. Zijn hele leven ontwikkelde de schoonbroer van wijlen burgemeester Gerda Mylle zich ook tot een begenadigd kunstenaar. Die passie kwam ook terug in ’t Kaderke, de omlijstingszaak die Christine jarenlang in het pittoreske Sint-Pietersstraatje uitbaatte.

“Dan was het natuurlijk makkelijk om een kader voor de kunstwerken van mijn man te maken”, glimlacht Christine. “Hobby en werk kwamen toen heel dichtbij. Rudy is altijd blijven schlideren, maar een half jaar geleden ging onze gezondheid toch wat achteruit en zijn we naar woonzorgcentrum De Plataan verhuisd.”

Wensproject

Ook daar liet het schilderen Rudy niet los. “Het gaat wat moeizamer, maar ik doe het nog altijd heel graag”, vertelt Rudy. “Ik krijg daarbij hulp van het personeel, zodat ik op een paar momenten in de week nog eens een kwast kan vastnemen. Mijn kamer is dan ook een klein atelier geworden.”

Christine, die ziet hoe haar man bij het schilderen telkens opleeft, ziet het graag gebeuren. “Hij was jaarlijks ook een enthousiaste deelnemer aan Buren bij Kunstenaars, waarbij mensen bij je thuis kunst konden komen bekijken. Het personeel van De Plataan wist dat en dankzij hun intern wensproject kan die droom van Rudy nu nog eens in vervulling gaan.”

Veel plezier

In De Plataan hangt sinds vorig jaar een wensmuur. Het personeel vroeg de inwoners of ze graag nog eens een wens in vervulling wilden doen gaan. “Rudy heeft zijn hele leven les gevolgd in de kunstacademie en maakte tal van schilderijen, veelal abstract en beeldend van aard en met veel kleuren”, vertelt Ann Daenens, verantwoordelijke Wonen en Leven in De Plataan “Nu gaan we in samenspraak met hem 40 schilderijen exposeren op de afdeling Matisse, waar hij en Christine wonen. Dat is hun natuurlijke habitat en het zal hen veel plezier doen zijn kunst daar nog eens te kunnen tentoonstellen.”

De tentoonstelling van Rudy is op zaterdag 14 en zondag 15 oktober van 14 tot 18 uur te bezichtigen in de Plataan langs de Meensesteenweg 74.

The post De Plataan vervult wens van Rudy (78) en laat hem nog één keer zijn schilderijen exposeren is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jonge oplichters die zich op sociale media voordeden als escortes krijgen celstraffen tot 3 jaar met uitstel

De 13 jonge oplichters die zo’n 380 mannen hebben opgelicht kennen hun straf. De correctionele rechtbank in Gent heeft verschillende van de jonge beklaagden veroordeeld voor onder andere oplichting, diefstal en valsheid in informatica. 4 leden van de bende werden vrijgesproken. Met valse profielen van knappe vrouwen schreef de bende duizenden mannen aan, ze konden zo in totaal 225.000 euro

Lees meer »

“Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels niet kansloos tegen Frankrijk

Maandag nemen de Rode Duivels het in de achtste finales van het Europees kampioenschap voetbal op tegen Frankrijk. De Belgen plaatsten zich allerminst vlot voor de tweede ronde. Toch blijft gewezen bondscoach Georges Leekens optimistisch. “Als wij ons topniveau halen, zijn we allerminst kansloos.”
The post “Het moet niet mooi zijn. Wel efficiënt”: ex-bondscoach Georges Leekens acht Rode Duivels

Lees meer »

Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new wave-toppers

Op zaterdag 29 juni wordt Cultuurhuis De Leest weer omgetoverd tot een new wave-tempel voor dag twee van de derde editie van de Pekkersfeesten. Traditiegetrouw kan je op deze ‘zwarte zaterdag’ genieten van topbands uit het genre, van opkomend talent tot gevestigde waarden.
The post Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

De Belgische kledingwinkels hebben er het slechtste jaar­begin op zitten sinds 2011. Op de covidjaren 2020 en 2021 na lag het verkoopvolume in het eerste kwartaal op het laagste peil in 13 jaar. Pluspunt voor de consument: de koopjesperiode belooft maandag meteen met stevige kortingen van start te gaan.

Lees meer »