Volledige Waregemse binnenstad wordt zone 30: “Veiligheid van bewoners en schoolgaande jeugd verbeteren”

Het stadsbestuur voert – met uitzondering van twee straten – binnen de Ring (R35) een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur in. “Deze maatregel moet de veiligheid van fietsers, voetgangers, bewoners en schoolgaande jeugd in het centrum nog verder verbeteren”, klinkt het. De snelheidsbeperking start op maandag 6 november.

Vijf jaar na de invoering van enkele fietsstraten en zones 30 in het centrum, breidt het stadsbestuur die snelheidsbeperking uit naar alle straten binnen de Waregemse Ring (R35). “Deze maatregel werd al voorzien in het lokaal mobiliteitsplan”, vertelt schepen van Mobiliteit Philip Himpe (CD&V). “De nieuwe afwegingen van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) over het invoeren van 30 kilometer per uur binnen de bebouwde kom, zorgden voor een stroomversnelling.”

Himpe motiveert de beslissing met volgende argumenten. “In de straten binnen de Ring zijn er veel woningen en is snelheid van het gemotoriseerd verkeer niet het belangrijkste element. Daarnaast is de inrichting van de smalle straten binnen de Ring geloofwaardig voor een zone 30. Deze maatregel moet de veiligheid van fietsers, voetgangers, bewoners en schoolgaande jeugd in het centrum nog verder verbeteren. Bovendien vermindert op die manier het lawaai en is er minder vervuiling.”

Uitzonderingen

Binnen de Ring geldt binnenkort dus een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Er zijn wel twee uitzonderingen. In de Churchilllaan en in de Zultseweg – met uitzondering van de schoolomgeving – blijft de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. “Beide straten zijn immers breed genoeg en hebben voetpaden én aparte fietspaden. Een snelheidslimiet van 30 kilometer per uur is daar niet geloofwaardig.”

De maatregel gaat in op maandag 6 november, een bewuste keuze. “Dat is immers de eerste schooldag na de herfstvakantie en meteen ook de eerste ochtendspits in het donker van het winteruur. Een aangepaste snelheid in het verkeer is dan zeker wenselijk”, besluit Himpe. Het stadsbestuur plant tegen dan nog enkele nieuwe verkeersborden om de aanpassing duidelijk te maken.

The post Volledige Waregemse binnenstad wordt zone 30: “Veiligheid van bewoners en schoolgaande jeugd verbeteren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Kunstenfestival Watou trekt de kaart van de verbeelding

Van 6 juli tot 1 september is Kunstenfestival Watou er terug met een nieuwe editie, ‘Landscape of the Imagination’. Kunstenaars en dichters tonen er de kracht van verbeelding en gaan in dialoog met elkaar én met bijzondere plekken in en rond het dorp en Kasteel De Lovie. Ervaar kunst op unieke locaties, fiets langs klimaatpoëzie
The post Kunstenfestival Watou

Lees meer »

Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

De grote vakantie is in zicht en dat betekent dat Café Congé weer op de activiteitenkalender staat in Deerlijk. Met een gevarieerd programma mikken de initiatiefnemers vanaf donderdag 4 juli gedurende twee avonden op een jong en minder jong publiek.
The post Muzikale zomer start met Café Congé in Deerlijk: “Genieten van steengoeie bands met drankje in de hand”

Lees meer »

Jong Anzegem stelt hele reeks nieuwe spelers voor

De start van het nieuwe voetbalseizoen 2024-2025 komt snel dichterbij. De bestuursleden van voetbalvereniging Jong Anzegem beseffen dit zeer goed en stelden al de nieuwe spelers voor derde provinciale voor.
The post Jong Anzegem stelt hele reeks nieuwe spelers voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Ex-Red Flame geeft eerste interview na bekendmaking anorexia: “Ik vlucht van het idee dat ik kan overlijden”

“Een tegenspeler zei dat ik er ziek uitzag. Mijn kleren zakten af. Vanaf dan werd het enkel erger.” Heel Vlaanderen leeft mee met voormalige Red Flame Tine Schryvers (31) die vanochtend heeft bekendgemaakt dat ze al acht jaar met een eetstoornis worstelt. Nu geeft ze voor het eerst een openhartig interview waarin ze dieper ingaat op haar ziekte, én de

Lees meer »

BEKIJK: Kajakken in het groen op de Demer tussen Herkenrode en Kuringen

Vanaf vandaag kan je kajakken aan de abdij van Herkenrode in Hasselt. Tijdens een tochtje van anderhalf uur vaar je tussen de bomen en het riet tussen de abdij van Herkenrode en Kuringen. "We nemen even pauze tijdens het broedseizoen, maar het is wel de bedoeling dat dit een blijvertje is", zegt Paul Lambrechts, directeur van de abdijsite.

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

KIJK. Zo klopte Girmay zowel Philipsen als De Lie, die ingesloten zat, in de spurt: de momenten van rit acht

Nadat de Noor Jonas Abrahamsen maar liefst 168 kilometer in de aanval reed, barstte het geweld rond tien kilometer van de finish in Colombey-les-Deux-Églises los. In het helse strijdgewoel voor de beste posities, kwamen zowel Philipsen als De Lie bijna ten val. Uiteindelijk werd de machtsspurt gelanceerd door Coquard, maar kwamen onze twee landgenoten net te kort om Biniam Girmay

Lees meer »