Jachthavendirecteur Steven Desloovere (65) gaat met pensioen: “En nu de wereldzeeën bevaren”

Met een carrière die 33 jaar besloeg, leidde Steven Desloovere (65) de Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort (VYNieuwpoort). En dat deed hij met verve. “Er staan vier mensen klaar om mijn werk over te nemen”, zegt hij met een glimlach.

De haven van Nieuwpoort, met zijn indrukwekkende 2.000 ligplaatsen en drie clubs, mag trots zijn op zijn status als een van de grootste in Noord-Europa. Steven Desloovere is niet zomaar een havendirecteur. Hij is een doorgewinterde zeiler, en dat is te merken aan zijn rechtdoorzee-mentaliteit.

Hij werd op 27 januari 1958 geboren in een kasteel in Zwevegem, waar zijn vader privé-kok was van de familie Bekaert. In 1960 begon zijn vader het hotel Britannique op de Grote Markt in Ieper, maar tragisch genoeg verongelukte hij al in 1966. Op dat moment was Steven pas acht jaar oud, en was het zesde en jongste kind in het gezin net geboren. Noël Desloovere, Stevens vader, was een pionier en de eerste tv-kok. Hij overleed nadat hij ’s nachts terug kwam van een televisieopname.

Olympische Spelen

Vastbesloten om verder te studeren, wou hij geen financiële steun van thuis uit en werd Steven strandredder in Knokke-Heist. Met het geld dat hij verdiende van zijn vakantiejob, schreef hij zich in aan de Universiteit van Leuven, voor de opleiding lichamelijke opvoeding. In 1984 nam hij een leidende rol op zich bij VVW-Heist, destijds een van de pioniers onder de beachclubs aan de kust. Het was op dat moment dat hij werd benaderd om nationaal trainer voor zeilers te worden, wat leidde tot het hoogtepunt van zijn carrière als coach tijdens de Olympische Spelen in Barcelona in 1992, waar hij de broers Bellemans begeleidde.

Tweede wereldreis

Het grootste deel van zijn carrière bouwde Steven op in Nieuwpoort, waar hij erin slaagde een jong en enthousiast team om zich heen te verzamelen. Dankzij deze inzet kan hij vandaag met een gerust hart genieten van zijn pensioen. “Er staan vier mensen klaar om mijn werk over te nemen”, zegt hij met een glimlach.

“Met onze Vlaamse Zeezeilschool leiden we jaarlijks 1.000 cursisten op”

“Voor de tijd die me nog rest, wil ik opnieuw de wereldzeeën bevaren. Ik heb nog plannen om de oceaan over te steken, van Afrika naar Brazilië, en er staat zelfs nog een wereldreis op het programma, net zoals in 2010, toen ik samen met mijn vrouw Karin twee jaar lang op wereldreis trok. Dat was een prachtige aaneenschakeling van kostbare ervaringen en vriendschappen die we voor altijd koesteren.”

Uitbreiding jachthaven

Desloovere neemt de tijd om kritisch terug te blikken, vooral met betrekking tot de politiek. “In 1995 diende ik, samen met een aantal experts, het uitbreidingsplan Flanders-Newport in”, vertelt hij. “De Vlaamse regering keurde dat twee jaar later goed, maar door een wisseling van de politieke macht ligt ons plan nog altijd in de kast. Vandaag, meer dan twee decennia later, is de uitbreiding van de jachthaven met 400 ligplaatsen nog steeds niet gerealiseerd. Ik vraag me af of ik het ooit nog zal meemaken. Een ander heikel dossier waar ik mijn bedenkingen bij heb, is de bouw van de stormvloedkering, die momenteel in volle gang is. Vanaf het begin hebben we gewaarschuwd voor de sterke stroming als gevolg van de vernauwing van de havengeul. Het voorstel van omloopriolen werd naar voren gebracht als een oplossing, maar dat lijkt nu valse hoop te zijn. Door dit project zullen kleinere zeilers vaak de haven niet kunnen binnenvaren.”

Ook werpt Steven zijn kritische blik op de omstreden zeeboerderij die door Colruyt is aangelegd. “Tegen deze installatie hebben het stadsbestuur, de vissers en de watersporters hevig geprotesteerd, maar hun inspanningen zijn tot dusver tevergeefs”, zucht hij.

Hecht team

Toch zijn het vooral de mooie herinneringen die Steven koestert. “Het doet me deugd dat we zo’n hecht team hebben”, zegt hij.

“Met onze Vlaamse Zeezeilschool leiden we jaarlijks tot 1.000 cursisten op. De sfeer in de jachthaven is fantastisch. De pontonfeesten, die ik destijds in het leven heb geroepen, bestaan nog steeds. Ook de sportvissers hebben een speciale plek in mijn hart. Ze komen jaarlijks bijeen om hun vangst te delen tijdens een gezellig feest. Voor kinderen is er een speelpleintje waar ze kunnen ravotten en recent hebben we zelfs geïnvesteerd in een padelveld. Dit alles illustreert onze kernwaarde van een familiale jachthaven”, besluit hij.

The post Jachthavendirecteur Steven Desloovere (65) gaat met pensioen: “En nu de wereldzeeën bevaren” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Na 2,5 jaar bij Standard is Gilles Dewaele (28) terug bij KV Kortrijk: “Ik vind alles aan deze club mooi. En dat meen ik oprecht”

Tijdens zijn eerste passage in het Guldensporenstadion, van augustus 2020 tot januari 2022, werd Gilles Dewaele op handen gedragen door de supporters omwille van zijn winnaarsmentaliteit en zijn fysieke impact op de rechterflank. “Ik voel mij thuis bij KVK”, zegt hij. “Nu wil ik een nog mooier tweede hoofdstuk aan mijn verhaal hier schrijven.”
The post Na 2,5 jaar

Lees meer »

Brihang verovert Brussel op tweede dag van Couleur Café, de voorbode van een prachtige West-Vlaamse festivalzomer

Brihang toonde op het festival Couleur Café in Brussel dat hij duidelijk klaar is voor de festivalzomer. Het was het eerste officiële optreden van de zomertournee en direct een knaller van formaat. De West-Vlaamse rapper toont dat hij overal thuis is en ieder publiek machtig kan bespelen. Een veelbelovende voorbode voor dit festivalseizoen.
The post Brihang verovert Brussel op

Lees meer »

Slapende ambtenaar vecht met succes ontslag aan

Een statutair ambtenaar in dienst van de Vlaamse overheid werd in mei 2022 ontslagen, nadat hij meermaals betrapt was op slapen tijdens de werkuren. De man trok naar de Raad van State en kreeg gelijk, omdat de ontslagprocedure niet correct verliep. Het ontslag werd vernietigd.

Lees meer »

Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in

Met veel enthousiasme slaan de Landelijke Gilde Wingene en Ferm Wingene binnenkort de handen in elkaar voor een nieuw initiatief: een pop-up-zomerbar. Op 5, 6 en 7 juli is iedereen van harte welkom om met spijs en drank te genieten van dit gezellige initiatief.
The post Pop-upzomerbar van Landelijke Gilde en Ferm zet zomer goed in appeared first on

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

In Groot-Brittannië zijn de stembureaus voor de parlementsverkiezingen gesloten. De sociaaldemocraten van Labour hebben overtuigend de stembusgang gewonnen en 410 van de 650 zetels in het Lagerhuis binnengehaald. Dat blijkt donderdagavond uit een gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. De conservatieve Tories van premier Rishi Sunak worden afgestraft en stranden op 131 zetels. De Liberal Democrats behalen 61 zetels,

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem

In samenwerking met de gemeente werkte Maldegemnaar Robin Van Kerschaver drie nieuwe fietsroutes uit, die fietsers langs historische locaties op Maldegems grondgebied loodsen. Elke route start aan het Sint-Annazwembad in de Gidsenlaan en is 40 kilometer lang.
The post Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”: Rassemblement National van kandidaat-premier Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Zorgbedrijf Harelbeke zette een maand geleden de samenwerking stop met algemeen directeur Gerdy Haes. Dat raakte nu pas bekend. Dat het volgens sociale media wegens ‘toxisch leiderschap’ zou zijn, ontkent voorzitter Lynn Callewaert met klem. “Dat klopt absoluut niet. Er waren meningsverschillen rond de aansturing van het zorgbedrijf.”
The post Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Lees meer »