Grote publiek neemt in Oostende afscheid van 40 jaar oude BN-Kusttram: “Meer dan hun dienst bewezen”

Zaterdag werd in Oostende afscheid genomen van de BN-tramstellen die ruim veertig jaar dienst deden als Kusttram op het traject Knokke – De Panne: de langste tramlijn ter wereld. “Samen legden ze ongeveer honderd miljoen kilometer af”, zo sprak directeur-generaal van De Lijn, Ann Schoubs.

Er is een tijd van komen en er is een tijd van gaan. Dat geldt ook voor de oude generatie BN-ACEC Kusttrams. Na veertig jaar dienst reden ze zaterdag voor het laatst uit.

Zwaaiende mensen

Het werd een afscheidsrit met zwaaiende mensen langs de kant. Voor velen is het oude tramstel dan ook een stukje nostalgie. Dat de BN-tramstellen van degelijk materiaal vervaardigd zijn, getuigt van de jaren dienst die ze op hun teller hebben.

Samen legden ze meer dan honderd miljoen kilometer af langs de kustlijn. Ze zijn de vierde generatie Kusttrams en staan op het netvlies gebrand van enkele generaties.

2.500 keer rond de aarde

Honderd miljoen kilometer, dat is 2.500 keer rond onze aarde, om maar duiding te geven bij de afstand die ze samen hebben afgelegd. “De trams hebben meer dan hun dienst bewezen”, zegt directeur-generaal van De Lijn, Ann Schoubs.

“We hebben vandaag tien miljoen reizigers per jaar met de Kusttram. Dan weet je dat ze heel veel reizigers op hun bestemming gebracht hebben de afgelopen veertig jaar.”

Comfortabelere Zeelijners

Ondanks hun hoge leeftijd en het mindere comfort waren de tramvoertuigen nog steeds populair. De oude BN-tramstellen worden nu vervangen door de comfortabelere Zeelijners. Die zijn lager dan de voorganger en zo beter toegankelijk voor rolstoelgebruikers, mindermobielen en reizigers met een kinderwagen of bagage.

In de zomer van 2020 kwamen de eerste van 48 tramstellen in Oostende toe. Die zijn ondertussen al helemaal ingeburgerd aan de kust. “Of die minstens even degelijk zijn? Dat hopen we, hé. We hopen dat we nu opnieuw voor veertig jaar goed zijn”, aldus Schoubs.

The post Grote publiek neemt in Oostende afscheid van 40 jaar oude BN-Kusttram: “Meer dan hun dienst bewezen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Vlak voor ‘Met vier in bed’ is Alex voor de vierde keer hervallen: “Het leven gaat gewoon verder”

In een nieuwe aflevering van ‘Met vier in bed’ vertrekken de B&B-uitbaters op een unieke treinreis in Landen, waar Jo samen met zijn vrouw Hilde Station Racour uitbaat. Gedurende het programma wordt Jo echter vergezeld door hartsvriendin Alex. Maar vlak voor hun deelname kreeg die laatste echter slecht nieuws. “Op 1 januari heeft ze mij verteld dat ze voor de

Lees meer »

Reis omboeken of annuleren in geval van bosbranden? “Geen terugbetaling als je niet vertrekt omdat je je niet veilig zou voelen”

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Z’n huwelijk met Avril Lavigne liep erop stuk en het veroorzaakte bijna z’n dood: SUM 41-zanger vocht tegen alcoholverslaving

“Toen ik eindelijk weer bij zinnen was, vertelden ze me dat ik bijna was gestorven.” Maar kijk, straks mag frontman Deryck Whibley (44) op Rock Werchter aan de bak met zijn SUM 41. Voor een afscheidstournee die moet dienen als ultiem hoogtepunt, nadat een leven vol drank de carrière van – een ondertussen gelouterde – Whibley bijna kopje onder deed

Lees meer »

Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal

De Rode Duivels zijn uitgeschakeld in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland. In de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf verloren de Belgen bij de laatste zestien met het kleinste verschil van Frankrijk: 0-1.
The post Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal appeared first on KW.be.

Lees meer »

Start verbouwingen gemeentehuis voor nieuwe lokalen Scouts Tiegem: “Dit is nodig, want de huidige locatie is erg verouderd”

Deze week begon men met de verbouwingen in het voormalige gemeentehuis van Tiegem. Nu de cultuur- en toeristische dienst verhuisd zijn naar het gemeentehuis aan De Vierschaar 1, kan het gebouw heringericht worden tot jeugdlokalen voor de Tiegemse Scouts. “Dit is nodig, want de huidige scoutslokalen zijn erg verouderd”, aldus oud-scout en schepen van Jeugd Yannick Ducatteeuw (Inzet). “Op deze

Lees meer »

Vuistregels voor je kind het water in gaat: “Op twintig seconden kan het al te laat zijn”

Het diepe water brengt heel wat gevaren met zich mee voor jonge kinderen. Vorige week verdronk een jongen van zeven tijdens een schooluitstap, en zaterdag bezweek een peuter nadat hij in een zwembad belandde. Om zich voor zulke drama’s te behoeden, leert Tine Sleurs studenten lichamelijke opvoeding hoe ze kinderen zelfredzaam in het water kunnen maken. Aan HLN deelt ze

Lees meer »

Dieven aan de haal met spaarpotje van Inaya (4) in café Den Trimard: “Met dat geld wou ze een fietsje kopen voor haar verjaardag”

Twee weken voor ze haar vijfde verjaardag zou vieren, stalen drie laffe dieven het spaarpotje van de 4-jarige Inaya uit Houthulst. Ze drongen daarvoor café Den Trimard binnen, dat haar mama Cindy (43) uitbaat. “Ik was in mijn haast vergeten om het café te sluiten en daarvan maakten ze gebruik om haar spaarpotje van achter de toog te stelen. Met

Lees meer »

Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom, je moet enkel graag willen zingen”

Hoe zou het nog zijn met het Kortrijkse Stadskoor? “Alles goed en wel en in volle verdere opbouw”, zegt drijvende kracht Diederik Glorieux, een Kortrijkse componist. “Om elk op hun eigen manier – met een eigen verhaal, taal of melodie – het geluid van de stad Kortrijk te weerspiegelen.”
The post Stadskoor Kortrijk in volle opbouw: “Iedereen is welkom,

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »