Burgemeester Kris Declercq over affaire-Martens: “Hoop dat er correcte regeling komt”

Burgemeester Kris Declercq van Roeselare, die in 2016 de sjerp overnam van Luc Martens, reageert kort op de onthullingen over zijn voorganger. “Ik hoop oprecht dat er, al dan niet gerechtelijk een correcte regeling komt voor alle gedupeerden”, klinkt het.

De verhalen over de West-Vlaamse ondernemers die zich bedot voelen door ereburgemeester Luc Martens – tegen wie ondertussen een onderzoek door het parket loopt – zijn huidig Roeselaars burgemeester Kris Declercq (CD&V) niet onbekend. “Enkele burgers spraken mij aan dat zij door Luc Martens werden benaderd voor een lening en problemen ondervonden bij de terugbetaling. Ik raadde hen, zoals gebruikelijk, aan om een raadsman te contacteren”, zegt de burgemeester. Daar bleef het echter niet bij. Declercq zag zich genoodzaakt zijn voorganger te interpelleren. “Gezien ik begin september meerdere geruchten opving, informeerde ik mij bij de heer Martens die me toelichtte en bevestigde dat dit een private aangelegenheid betrof. Ik hoop oprecht dat er, al dan niet gerechtelijk, een correcte regeling komt voor alle gedupeerden”, zegt burgemeester Declercq.

Minimaliseren

Brecht Vermeulen, die namens N-VA in de politiek al de degens kruiste met Luc Martens, was al langer op de hoogte van wat er de voormalige politicus boven het hoofd hing. “Sinds juli had ik de eerste berichten opgevangen, in augustus kwam dan de definitieve bevestiging. Ik ken ook heel wat mensen onder de gedupeerden. Ook een kapitaalkrachtig iemand uit onze partij – maar niet uit Roeselare – is ook naar geld gevraagd geweest door Luc Martens. En toen hij wist dat ik op de hoogte was, heeft hij me benaderd. Om dat niet politiek uit te buiten… Dat gaan wij ook niet doen, het is een privékwestie. Maar wel eentje die afstraalt op de politiek en die zijn partij allicht geen deugd zal doen. Tegen mij minimaliseerde hij wat er aan de hand was, maar het aantal procedures dat nu al lopende is, bewijst dat er toch wel meer aan de hand is. Er zijn ook strafklachten op komst. Ik vind het heel jammer voor hem dat het zover is moeten komen, maar hij heeft het over zichzelf afgeroepen.”

Serviceclubs

Brecht Vermeulen is ook voorzitter van Rotary Mercurius. “Vorige week hadden we een vergadering met de collega’s van Rotary Club Roeselare. Daar hield men zich officieel nog op de vlakte, maar achter de schermen was het wel al te horen. Hij is overigens uit Rotary gezet. Er zijn immers ook leden van beide Rotary-verenigingen die bij de benadeelden zijn”, zegt Vermeulen. Tegenover onze redactie ontkent Luc Martens dat hij uit de serviceclub gezet is. “Ik heb zelf mijn lidmaatschap opgeschort tot de hele zaak uitgeklaard is”, klinkt het.

Volgens Brecht Vermeulen is het duidelijk dat de goegemeente zoiets niet verwacht van een man met die staat van verdienste. “Het is inderdaad triestig dat hij in zo’n onverkwikkelijke zaak is betrokken geraakt. Maar hij kent natuurlijk de truken van de foor. Hij heeft ‘een tong van lintjes’ en kan het goed uitleggen. Toen dat nog toegestaan was, is hij wel vaker met de klakke rondgegaan om campagnes te financieren. Maar hij heeft dus heel wat mensen bedot. Jammer.” (WVS/LK)

The post Burgemeester Kris Declercq over affaire-Martens: “Hoop dat er correcte regeling komt” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Griekse kapitein blijft aangehouden voor brandstichting op eiland

De kapitein en de eerste officier die vuurwerk afstaken op een jacht in Griekenland, zijn opgesloten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Ze worden beschuldigd van brandstichting op het eiland Hydra. Volgens juridische bronnen ontkennen de twee mannen en de volledige bemanning alle betrokkenheid.

Lees meer »

“De schade aan het hout is helaas bijzonder groot”: nieuw vlonderpad in Sleihage is drie dagen na officiële inhuldiging al kapot

Het gloednieuwe houten wandelpad in de Gravenswegel in Sleihage werd pas maandag officieel ingehuldigd, maar is nu al kapot. Aan het begin van het pad, dat deel uitmaakt van een nieuwe wandelroute in Hooglede, lijken vandalen in de loop van woensdagnamiddag stevig te hebben toegeslagen.
The post “De schade aan het hout is helaas bijzonder groot”: nieuw vlonderpad in

Lees meer »

Mama Ingeborg over nieuw pad van zoon Robin Keyaert: “Je hebt geen leven als je de ochtendshow doet”

Vrijdagochtend maken DJ’s Kawtar Ehlalouch en Robin Keyaert voor de allerlaatste keer de luisteraars van MNM wakker. Na drie jaar ‘Kawtar & Keyaert’ neemt het duo afscheid van het ochtendblok. “Het is een voorrecht geweest en iets wat ik voor altijd zal koesteren”, klinkt het bij de zoon van Ingeborg. Zijn mama ziet alvast een mogelijk pad voor hem: “Ik

Lees meer »

Vernieuwd Westfront Nieuwpoort laat je de Groote Oorlog ervaren als nooit tevoren

Na bijna tien jaar heeft Westfront Nieuwpoort een grondige inhoudelijke update gekregen. Daarbij werd de bestaande permanente tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog volledig vernieuwd, met aangepaste technologie en nooit eerder vertoonde artefacten. Bezoekers ervaren het iconische verhaal van de onderwaterzetting vanuit een andere invalshoek.
The post Vernieuwd Westfront Nieuwpoort laat je de Groote Oorlog ervaren als nooit tevoren appeared

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

KIJK. Nederlandse urbexer bezoekt spooksteden in droogste woestijn op aarde

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »

Een op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding

Uit de jaarlijkse evaluatie van de alternatieve loonvoordelen in 2022 blijkt dat de tweede pensioenpijler het belangrijkste voordeel blijft. Ook maaltijd- of ecocheques zijn populair, net als een tussenkomst in woon-werkverkeer. Maar liefst één op de zes werknemers ontvangt een fietsvergoeding, een stijging van 3 procent tegenover het jaar voordien.

Lees meer »