Boze busgebruikers starten actie: Bus 50 vanaf januari niet meer via Vaartstraat en Gistels Kassietje

Vanaf januari 2024 zal de bekende buslijn 50 een ander traject volgen tussen Gistel en Oostende. “Dat werd bekokstoofd door mensen die wellicht zelf nooit de bus nemen”, zegt Luc Ghyselbrecht. Hij is met een petitie begonnen waarin wordt gepleit voor het behoud van de bestaande route.

Sinds 1 juli is er heel wat veranderd rond het openbaar vervoer in de regio: buslijnen werden hertekend in functie van efficiënt openbaar vervoer. Dat betekende invoering van nieuwe haltes en het afschaffen van andere stopplaatsen. Her en der was daar al protest tegen. Soms met succes, zoals op de Groenendijk in Bredene en in de wijk Zandvoorde, waar de oude route behouden bleef. Toch is de recente golf niet het eindpunt, want vanaf januari volgt een tweede fase in het vervoerplan. Met opnieuw hertekende bustrajecten.

Gistelnaar Luc Ghyselbrecht schetst: “Bus 50 brengt mensen van Gistel, via de Vaartstraat en het Gistels Kassietje, naar Oostende. En bus 50 bleef deze zomer rijden. Er waren wel geruchten dat het traject zou verlegd worden, maar we waren wel gerustgesteld dat dit niet gebeurde deze zomer. Toch trok ik op onderzoek en kreeg na lang aandringen te horen dat de route via de Vaartstraat geschrapt wordt. Volgens mij zijn die wijzigingen bekokstoofd door mensen die wellicht nooit de bus nemen.”

Hij reikt argumenten aan: “We voelen de boosheid, want dit is een drukke lijn. Ze wordt gebruikt door scholieren, pendelaars, shoppers en bezoekers van het ziekenhuis. De bus zal vanaf januari via de Torhoutsesteenweg rijden. En die is nu al overbelast. Bovendien zal het ook langer duren.” Daarom zijn Luc en Beweging. Net met een petitie begonnen: “We vragen het behoud van de route en zullen de petitie bezorgen aan de vervoerregio en De Lijn.”

Half uur stappen

Nogal wat mensen staan achter de vraag om de route te behouden. Marie-Christine Claerhout en Nadine Deschepper: “We nemen meerdere keren per week de bus, voor een bezoek aan Oostende. Als deze halte wegvalt, zullen we zeker een half uur moeten stappen tot aan de bus.” Gemeenteraadslid Annie Cool (CD&V): “Ik pendel elke dag naar Brussel en deze verbinding geeft in Oostende aansluiting op de trein. Ze moeten de beslissing terugdraaien en de route behouden.” Dennie Declercq: “Ik woon vlakbij en neem minstens drie keer per week de bus naar Oostende voor mijn vrijetijdsbesteding, een bezoek aan Ithaka of verbinding met de trein. De afschaffing van de route is een slechte zaak, want ik zal nog moeilijk in Oostende geraken.” Greta Declerck: “Meerdere keren per week moet ik naar het AZ Damiaan of het Serruysziekenhuis, voor revalidatie. Nu gaat dat vlot met de bus. Ik woon in De Warande en het zal verder stappen zijn voor een bushalte.” Een andere buurtbewoner oppert: “De bus wordt ook veel gebruikt door leerlingen van het SIGO en het KTA.”

Budgetneutraal

Bij de Vervoerregio Oostende duidt ambtelijk voorzitter Lieven Van Eenoo: “De verbinding tussen Gistel en Oostende verdwijnt niet, maar verloopt straks via de N33, Torhoutsesteenweg. Er komt daar een versterking, met elke dertig minuten een bus. De belangrijke attractiepolen in centrum Gistel worden uiteraard nog steeds bediend, waaronder ook het Godelievecollege. De halte aan de school blijft bestaan. De bus rijdt dan naar Westkerke, waar er een knooppunt komt met aansluiting richting Oudenburg, Brugge en verder naar Eernegem, Koekelare en Torhout. De tweede fase met een ander traject voor lijn 50 gaat in begin januari 2024 van start. Intussen is er ook de Gistelbus, die de Vaartstraat en de deelgemeenten Snaaskerke, Zevekote en Moere bedient.”

Van Eenoo wijst erop dat de vraag om de bus blijvend te laten rijden via de Vaartstraat/Gistelsesteenweg, niet eenvoudig op te lossen is: “De nieuwe lijn 50 is cruciaal voor het netwerk in de volledige regio, en is zelfs belangrijk voor de aangrenzende regio’s Brugge en Westhoek. Een eventuele aanpassing van het netwerk moet ook budgetneutraal gebeuren en dus binnen het budget van de vervoerregio blijven. Herzieningen met budgettaire impact moeten dan ook goedgekeurd worden door alle gemeenten van de vervoerregio.”

The post Boze busgebruikers starten actie: Bus 50 vanaf januari niet meer via Vaartstraat en Gistels Kassietje is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Opblaasbootje met 350 kilo coke: Nederlander (31) betrapt en probeert zwemmend te vluchten

Een Nederlandse drugscrimineel is maandag gearresteerd in het Britse Suffolk nadat hij werd betrapt op het smokkelen van 350 kilo cocaïne met een opblaasbootje. De drugs hadden een straatwaarde van 37 miljoen pond, omgerekend bijna 44 miljoen euro. De 31-jarige Nederlander probeerde volgens de Britse veiligheidsdienst nog te ontsnappen door naar de kust te zwemmen, maar werd uiteindelijk toch gevat.

Lees meer »

Aantal meldingen van kindermishandeling vorig jaar opnieuw gestegen

Vorig jaar ontving het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling (VK) meer dan 7.500 meldingen van geweld tegen of misbruik van kinderen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). Dat is een stijging van 7 procent. De organisaties vragen de volgende Vlaamse regering meer te investeren in preventie en hulpverlening.

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

“Paramount en Skydance sluiten fusiedeal”

Mediabedrijf Paramount Global en productiehuis Skydance, dat samen de blockbuster ‘Top Gun: Maverick’ met Tom Cruise maakte, hebben dan toch een akkoord bereikt over een fusie, enkele weken nadat ze hadden aangekondigd dat gesprekken waren afgebroken. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid”

In Avelgem valt er dit jaar een bijzonder jubileum te vieren op 21 juli tijdens het jaarlijkse festival van Medusa Outdoor in de Kasteelhoeve in Outrijve. Het is namelijk 20 jaar geleden dat de eerste editie van het festival georganiseerd werd.
The post Medusa Outdoor viert 20 jaar elektronische muziek in Avelgem: “Winnen jaarlijks aan bekendheid” appeared first on

Lees meer »