Radio Shack Oostkust vzw organiseert lessenreeks: “Radiogolven blijven belangrijk in noodsituaties”

De vereniging Radio Shack Oostkust vzw organiseert vanaf 2 oktober een lessenreeks in voorbereiding van het examen voor het verkrijgen van de officiële licentie van radio-amateur. “Al bereiken we maar vijf mensen waarvan er enkele slagen voor het examen, dan nog is de lessenreeks geslaagd”, zegt voorzitter Paul De Caluwe. We stellen deze vereniging van gepassioneerde radio-amateurs graag aan je voor.

In tijden van supersnel internet, smartphones en andere moderne communicatiekanalen lijkt het onderling communiceren via radiogolven voor veel mensen wellicht iets uit een ver verleden. Maar kom daar niet mee af bij de leden van ‘Radio Shack Oostkust vzw’. Zij komen iedere week op vrijdagavond samen in een door het gemeentebestuur ter beschikking gesteld lokaal in industriepark ’t Walletje in Knokke-Heist-Westkapelle, waar ze zich met veel overgave wijden aan hun passie voor radioamateurisme en al wat daarbij komt kijken.

Uit de tijd?

“We horen wel vaker dat radioamateurisme toch een beetje uit de tijd is. Maar we hebben daar zeker ons antwoord op”, is voorzitter Paul De Caluwe stellig. “Bij de aanslagen op de luchthaven van Zaventem in 2016 is al het gsm-verkeer stilgevallen. Het zijn echter de radiogolven die steeds operationeel blijven. Dus ja, radiogolven kunnen nog steeds een belangrijke rol spelen in noodsituaties. Er zijn ook een aantal zendamateurs binnen de UBA Koninklijke Unie van de Belgische Zendamateurs vzw, die zich daar voor een stuk op toeleggen, de zogenaamde zogenaamde B-EARS’s (Belgian Emergency Amateur Radio Service, en zij organiseren regelmatig ook radioverkeer met simulaties van noodsituaties, in overleg met de hulpdiensten, om zo het een en ander goed te kunnen inoefenen.”

Paul De Caluwe, een gepensioneerd technisch ingenieur die tijdens zijn loopbaan actief was in de sector van de medische apparatuur, is al sinds zijn veertiende aan de slag als radio-amateur, in navolging van zijn oom ON4TD, die daar al in 1928 mee was begonnen. “Ik ben afkomstige uit het Gentse en ben eerst daar lid geworden van de lokale UBA-radioamateurvereniging”, vertelt Paul. “Op mijn achttiende heb ik dan examen gedaan bij het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie, red.) om een officiële A-licentie (HAREC) van radiozendamateur te verkrijgen; waarvoor ik ook slaagde, met als roepnaam ON5QM. Toen behoorde ook nog telegrafie, dus het werken met morsecodes, tot die opleiding en dat maakte het er zeker niet gemakkelijker op.”

Proefondervindelijk

Radio Shack Oostkust vzw – ONZ/UBA werd zo’n 75 jaar geleden opgericht. Paul is er lid van geworden toen hij zich in Knokke-Heist kwam vestigen en nu enige jaren voorzitter van de vereniging. “Het doel van onze vereniging is veel meer dan zomaar wat praten met elkaar via de radiogolven. Het theoretische luik, alsook het proefondervindelijk bestuderen van hoe de radiocommunicatie werkt, zijn voor ons erg belangrijk. Als we samenkomen op vrijdagavond in ons lokaal, bespreken we onze ervaringen en hebben we het ook over nieuwe mogelijkheden en technieken”, verduidelijkt Paul.

“De lessen dienen als voorbereiding op het examen radio-amateur”

“Met onze vereniging maken we ook de radioamateurdienst en het radioamateurisme bekend bij het grote publiek. Zo hebben we een tijdje terug nog een demonstratie opgezet tijdens de Hobbymark in het cultureel centrum Scharpoord in Knokke-Heist. Verder proberen we ook het sociaal contact te bevorderen tussen de radio-amateurs uit Knokke-Heist en omgeving. Sowieso is het communiceren met radio-amateurs uit alle hoeken van de wereld bijzonder boeiend. We mogen wel niet over alles praten. Daar ziet een controle-orgaan van het BIPT op toe. Onderwerpen als politiek of religie zijn taboe. Naast radiogolven zijn we overigens ook geboeid door de radiocommunicatie van zendamateurs via LEO-satellieten (Low Earth Orbit) en het ruimtestation ISS.”

Praktische proef

Vanaf 2 oktober organiseert de vereniging dus een gratis zesdelige lessenreeks – plus een herhalingsles met praktische proef – als voorbereiding op een mogelijke deelname aan het klasse C-examen van het BIPT voor radioamateur. “Het is moeilijk in te schatten hoeveel mensen er zullen deelnemen, maar ook al zijn er maar vijf cursisten waarvan er dan een of twee slagen voor het examen, toch zijn we al tevreden.”

Voor info en inschrijvingen: www.onz.be.

The post Radio Shack Oostkust vzw organiseert lessenreeks: “Radiogolven blijven belangrijk in noodsituaties” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

Chauffeur en passagier even in levensgevaar na crash tegen betonnen duiker: bestuurder reed met voorlopig rijbewijs

In de Bredestraat in Aalst raakten zaterdagmorgen twee personen zwaargewond nadat ze met hun wagen van de weg raakten en tegen een betonnen duiker crashten. De bestuurder reed met een voorlopig rijbewijs en verloor de controle over het stuur, na het uitwijken voor enkele geparkeerde wagens. Beide inzittenden konden het voertuig op eigen kracht verlaten maar werden zwaargewond afgevoerd naar

Lees meer »

Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem

In samenwerking met de gemeente werkte Maldegemnaar Robin Van Kerschaver drie nieuwe fietsroutes uit, die fietsers langs historische locaties op Maldegems grondgebied loodsen. Elke route start aan het Sint-Annazwembad in de Gidsenlaan en is 40 kilometer lang.
The post Drie nieuwe fietsroutes langs historische locaties in Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem

Woensdagnamiddag rond halfvier gebeurde op de E403 in Loppem een zwaar ongeluk. Een trekker-oplegger die in de richting van Kortrijk reed, kreeg er een klapband. Er was voor de chauffeur geen houden aan en het gevaarte kwam op zijn zij tegen de vangrail terecht.
The post Sterk vertraagd verkeer nadat vrachtwagen door middenberm gaat op E403 in Loppem appeared

Lees meer »

Ervaren redder getuigt na overlijden jongetje (7) tijdens schooluitstap: “Een kind in de problemen verdwijnt binnen 20 à 60 seconden onder water”

Toen ze samen een ijsje wouden eten, bleek dat er een kindje ontbrak. Aan de zwemvijver van De Mosten voltrok zich deze week een drama dat iedere ouder, begeleider en redder in het hart treft. Redder Sibian De Gussem maakte al 9 reddingen mee. “Een kind in de problemen verdwijnt binnen 20 à 60 seconden onder water.”

Lees meer »

Brusselse korpschef wil bredere aanpak van drugsgeweld: “Mensen zonder papieren aan het station: dat is een soort VDAB voor drugsbendes”

Om drugsgeweld aan te pakken, zoals de schietpartij in Sint-Gillis gisteren, moet je niet alleen kijken naar politie en justitie, vindt Jurgen De Landsheer, korpschef politiezone Brussel-Zuid. Een maatschappijbrede preventie tegen drugsgebruik en begeleiding van de "zwakke schakels in onze maatschappij", daarop moeten we inzetten, vindt hij.

Lees meer »

Ruimte voor carpoolparking in Geluwe?

Als het van gemeenteraadslid Nino D’Hellem (Team 2030) afhangt, dan komt er op de hoek van de Komerenstraat en Menenstraat (N8) naast de rotonde van de drukke expresweg N58 in Geluwe een carpoolparking.
The post Ruimte voor carpoolparking in Geluwe? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet

“Ik heb een superdochter”, glundert Dorine Debruyne (60) uit Ruddervoorde als we haar opbellen. “We staan dag en nacht voor elkaar klaar.” Dochter Hanna Lagrou stuurde ons een mailtje dat haar allerliefste mama een bloemetje verdient.
The post Een bloemetje voor Dorine die haar gezin op de eerste plaats zet appeared first on KW.be.

Lees meer »