26 Brugse daklozen kunnen deze winter tijdelijk terecht in voormalig woon-zorgcentrum Huyze Minnewater

Deze winter kunnen er 26 daklozen opgevangen worden in Huyze Minnewater in Brugge. Ook de stedelijke Academie zal er met enkele klassen tot 2024 zijn intrek nemen. Het kinderdagverblijf ‘De Blauwe Lelie’ en de sociale kruidenier krijgen er ook tijdelijk hun stek. Dat allemaal in afwachting van de verhuis van het Huis van de Bruggeling naar de Professor dr. J. Sebrechtsstraat.

Nu de hoogbejaarde bewoners verhuist zijn naar een nieuw woon-zorgcentrum in Sint-Pieters, wordt Huize Minnewater het nieuwe dienstverleningscentrum van de stad Brugge. In afwachting van de verbouwingen en verhuis werd een vergunning gegeven voor een tijdelijke functiewijziging van het gebouw. Hierdoor kan de Stedelijke academie hier tijdelijk gehuisvest worden. Er komt ook tijdelijk een kinderdagverblijf van de Blauwe Lelie en bergruimte bij de sociale kruidenier. En er worden 26 bedden klaargestoomd voor daklozen.

Verbouwingswerken

Wegens geplande verbouwingswerken in de vestiging in de Katelijnestraat, zullen de leerlingen van de Stedelijke Academie vanaf september 2023 tot en met december 2024 in Huize Minnewater ondergebracht worden. In de linkervleugel worden verschillende klaslokalen en ateliers ingericht op het gelijkvloers en de verdieping. Er wordt ook een onthaalruimte, EHBO-lokaal, lerarenkamer en keuken voorzien. De binnentuin zal als speelplaats gebruikt worden.

De ontsluiting voor de school zal georganiseerd worden langs de Professor dr. J. Sebrechtsstraat, waar de toegang wordt geregeld met een slagboom.

Kinderdagverblijf

Op het gelijkvloers wordt in de rechtervleugel ook een kinderdagverblijf van De Blauwe Lelie ingericht. Het kinderdagverblijf zal 5 lokalen, sanitair en een binnentuin innemen. Het kinderdagverblijf is apart toegankelijk via twee toegangen en een gang die de verschillende ruimtes met elkaar verbindt. De toegang voor kinderen en ouders zal gebeuren vanaf de Oostmeers.

Daarnaast worden op het gelijkvloers ook een aantal ruimtes gebruikt als bergruimte bij de sociale kruidenier en zal op de eerste verdieping kantoorruimte voorzien worden voor een bewakingsbedrijf.

Nachtopvang

Het Brugs stadsbestuur besliste om ook de nachtopvang van daklozen uit te breiden met 26 bedden in Huyze Minnewater. “Het gaat om een maatregel voor de duur van zes maanden”, legt schepen voor Sociale Zaken Pablo Annys uit. Vorige winter, in november 2022, moest het OCMW Brugge al op de eerste dag van de winteropvang twee daklozen op hotel sturen, omdat de 18 bedden van welzijnsvereniging ‘t SAS volzet waren. Pablo Annys wordt Brugge met steeds meer daklozen geconfronteerd.

‘t Sas heeft slechts achttien bedden beschikbaar voor een veilige overnachting in een pand op de hoek van Fort Lapin met de Havenstraat op de Brugse ring. Daklozen krijgen er de vier ‘b’s: een bed, een bad, brood en begeleiding. “Zo hoeven ze niet op straat te overnachten en kunnen ze hier ‘s morgens met een gevulde maag vertrekken”, zegt coördinator Thibault Jonckheere. De medewerkers van de nachtopvang volgen de bezoekers ook op, zodat ze op termijn een duurzame oplossing kunnen vinden voor hun huisvestingsprobleem.

Tijdelijk

Volgens urbanisatieschepen Franky Demon loopt de verleende vergunning voor een tijdelijke functiewijziging van Huyze Minnewater tot 31 december 2024: “Alle instanties kunnen er dus tot eind december 2024 blijven. Gezien het slechts een tijdelijke invulling betreft, worden geen constructieve verbouwingswerken voorzien. Er is dus ook geen impact op de erfgoedwaarde van het gebouw.”

The post 26 Brugse daklozen kunnen deze winter tijdelijk terecht in voormalig woon-zorgcentrum Huyze Minnewater is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Southgate en Engelse spelersvrouwen bekogeld met bier en andere projectielen: grimmige sfeer bij Engeland

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »

Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new wave-toppers

Op zaterdag 29 juni wordt Cultuurhuis De Leest weer omgetoverd tot een new wave-tempel voor dag twee van de derde editie van de Pekkersfeesten. Traditiegetrouw kan je op deze ‘zwarte zaterdag’ genieten van topbands uit het genre, van opkomend talent tot gevestigde waarden.
The post Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new

Lees meer »

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster

Op zaterdagavond 29 juni vierde het diamanten echtpaar Frans Vanmarcke en Magda Bruggeman uit de Rozestraat feest in ’t Goed ter Couteren in de Handelsstraat.
The post Diamant voor Frans en Magda uit Ingelmunster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen

Het bekende hotel La Réserve in Knokke, eigendom van Marc Coucke en Bart Versluys, krijgt een jaar na de opening een ‘vijf sterren superior’-erkenning van Toerisme Vlaanderen. Het is meteen het eerste hotel aan de Belgische kust met deze erkenning.
The post Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen appeared

Lees meer »

Biden geeft toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”: “Als je een klap krijgt, sta je weer op”

Een dag na zijn desastreuze debat tegen Donald Trump (78) heeft de Amerikaanse president Joe Biden (81) een toespraak gehouden op een campagnebijeenkomst in de staat North Carolina. Biden reageerde op de kritiek op het “rampzalige” debat en gaf toe dat hij “niet meer zo goed debatteert als vroeger”. “Maar ik weet wel hoe ik de waarheid moet zeggen en

Lees meer »

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht: “Laat me maar uitbollen zoals een oldtimer”

Al meer dan twintig jaar is Iddy Decock dé steunpilaar van de Sint-Pieterswijkfeesten, die van vrijdag 5 tot zondag 7 juli opnieuw 6.000 à 7.000 mensen zullen lokken naar het Zaalhof. Maar met zijn 74 lentes op de teller beseft de gepensioneerde landmeter dat hij niet eeuwig de wijkkermis recht kan houden.
The post Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht:

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »