Desselgemse Jan Meerschman (63) viert vier jaar Zalmrokerij: “Mijn hobby is nu mijn beroep”

Vier jaar geleden maakte Desselgemnaar Jan Meerschman (63) van zijn hobby zijn beroep om op ambachtelijke manier, met 100 procent natuurlijke producten, vis te roken.

“Ik ben altijd al heel graag bezig geweest met eten”, opent Jan, zaakvoerder van de ambachtelijke Zalmrokerij. “Met mijn broer Paul, die in februari plots overleed, zat ik in de varkenssector, iets wat moeilijker en moeilijker werd. Daarom gooiden we het over een andere boeg. Paul met zijn bier ‘Dikke Jan’ en ikzelf met mijn zalm. Van mijn hobby kon ik mijn beroep maken. Ik sta vooral op markten waar ik een publiek gevonden heb die dit product weet te waarderen. Dit zijn particulieren, en ik moet zeggen, het loopt als een trein”, zegt Jan.

“Bij De Zalmrokerij wordt elke vis met een speciale mengeling van zout en kruiden manueel drooggezouten. We gebruiken hiervoor bewust geen suiker, wat heel belangrijk is. Daarna spoelen we de restanten van zout en specerijen zorgvuldig af en leggen we de vissen in de koelcel waar die kunnen drogen en rusten. Eenmaal ze de textuur hebben die nodig is, gaan we over naar de volgende stap en dat is het roken.”

Garnaalkroketten

“Om vis te roken heb je veel liefde en tijd nodig. Gedurende 24 uur worden de filets zeer langzaam gerookt op een constante, koude temperatuur. Er wordt niets geforceerd, het proces neemt zijn tijd. Vervolgens worden de vissen onderworpen aan een ‘rustkuur’ van minimaal een halve tot een hele dag. Pas daarna worden ze gesneden en vacuüm verpakt. Hierdoor kan de vis tot zeker drie weken in de frigo bewaard worden en zelfs tot drie maanden in de diepvries. Zo heb je altijd een lekker stukje zalm of andere vis in huis.”

“Om vis te roken heb je veel liefde en tijd nodig”

Daarnaast verkoopt Jan ook nog escargots uit Frankrijk van uitstekende kwaliteit. “Vanaf 1 oktober komen daar garnaalkroketten bij die ik op ambachtelijke wijze zal maken”, aldus Jan. “Voor mij is het heel belangrijk dat ik voldoening blijf halen uit deze wel heel leuke tijdsbesteding. De appreciatie die ik krijg van de klant speelt hierin een grote rol.”

The post Desselgemse Jan Meerschman (63) viert vier jaar Zalmrokerij: “Mijn hobby is nu mijn beroep” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank

De grootste Amerikaanse banken zijn volgens de Federal Reserve nog steeds bestand tegen een zware economische en financiële crisis. De centrale bank van de Verenigde Staten maakte de resultaten van de jaarlijkse stresstest woensdag bekend. De verliezen die de kredietverstrekkers zouden lijden waren bij de test dit jaar wel groter dan vorig jaar, verklaarde vicevoorzitter voor bankentoezicht Michael Barr.

Lees meer »

Ruth Beeckmans niet akkoord met werkplanning van ‘Sneeuwwitje’-collega Manu Van Acker: “Ik schrijf een briefje dat je niet moet gaan”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA

De Washington Mystics hebben zaterdag (lokale tijd) in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie voor vrouwen WNBA een 88-77 nederlaag geleden tegen de Las Vegas Aces. Julie Vanloo was in het verliezende kamp in dertig speelminuten wel goed voor acht punten en evenveel assists.
The post Julie Vanloo verliest met Washington tegen Las Vegas in WNBA appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos”

Een gepersonaliseerde toets geven aan een geschenkje, doop-, communie- of huwelijksaandenken? Bij Lalou zit je goed. Sinds kort kun je bij Jennifer Lagaisse (27) terecht voor professionele begeleiding bij al je gelegenheidsgeschenken, geschenkmanden, geboorte- en communiekaartjes, snoeptaarten en decoratiestukken.
The post Jennifer (27) personaliseert bij Lalou je geschenk: “De mogelijkheden zijn eindeloos” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Historische orkaan Beryl nadert Caraïben: “nog nooit zo vroeg een zware orkaan van categorie 4″

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar wat er zich momenteel afspeelt in de Atlantische Oceaan. De tropische cycloon Beryl is daar in een razendsnel tempo uitgegroeid tot een zware orkaan. Eentje van categorie 4 met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Het is nog maar de tweede tropische cycloon die een naam krijgt dit seizoen en meteen ontwikkelt hij zich

Lees meer »

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »

Primus Top Of Darts brengt zes topdarters samen in een spannend toernooi in Kortrijk Xpo

Op donderdag 7 november verzamelen enkele van de grootste namen uit de dartswereld zich in Hal 5 van Kortrijk Xpo. “We strikten Nathan Aspinall, Jonny Clayton, Joe Cullen, Raymond Van Barneveld, Andy Baetens en Fallon Sherrock. De ticketverkoop is al gestart. Snel zijn is de boodschap, want dit dartsevent is uniek in West-Vlaanderen”, zegt medeorganisator Edouard Deprez (35).
The

Lees meer »

Stefaan en Mie stellen tuin in Aarsele voor het eerst open voor publiek: “Buren en vrienden kunnen nu zien wat er achter die haag ligt”

Op zaterdag 29 en zondag 30 juni vindt een nieuwe editie plaats van Open Tuinen. Die dag kan je in heel Vlaanderen de mooiste tuinen gaan bekijken. Meer dan 140 plekken zetten de poort open. Een van die enthousiastelingen zijn Stefaan Verhulst en Mie Van Ryckeghem uit Aarsele. Zij doen voor het eerst mee en pakken meteen uit met enkele

Lees meer »

Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge

Vanaf vandaag, vrijdag 28 juni, kan je in exporuimte De Meridiaan in Blankenberge de intrigerende tentoonstelling ‘De Stad’ bezoeken. De expo brengt vijf vooraanstaande Belgische grafische kunstenaars samen: Brecht Evens, Frans Masereel, Ever Meulen, Marc Palmer, en Lukas Verstraete.
The post Nieuwe expo ‘De Stad’ brengt vijf vooraanstaande grafisch kunstenaars samen in Blankenberge appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »