Tiffany (23) ziet haar doofheid niet als een nadeel: “Maar wij moeten ons wel altijd aanpassen in de horende wereld”

Zaterdag 23 september is het Werelddovendag, die dit jaar in het teken staat van gebarentaaltechnologie. De vereniging Doof Vlaanderen wil tijdens deze dag extra aandacht vragen voor gelijkwaardigheid, emancipatie en ontplooiing van dove personen en gebarentaal in de samenleving. Tiffany Pinardon (23) uit Kuurne werd doof geboren, ook haar ouders, broer en enkele familieleden zijn doof.

Ondanks haar doofheid probeert Tiffany toch een zo normaal mogelijk leven te leiden. “Tot mijn 12 jaar ging ik naar het buitengewoon onderwijs voor doven” legt Tiffany uit. “Mijn middelbaar doorliep ik in Spes Nostra Kuurne met behulp van een tolk Vlaamse Gebarentaal. Momenteel heb ik de studies voedings- en dieetkunde aangevat in de Vives Hogeschool te Brugge. Enkel op vrijdag moet ik aanwezig zijn gezien die dag praktijk wordt gegeven op school. De overige dagen krijg ik les via afstandsonderwijs waarbij ik vooraf opgenomen theorielessen volg. Vooraleer ik deze lessen bekijk, schrijft een schrijftolk deze eerst uit voor mij.”

Geen nadeel

“Doofheid zie ik echter niet als nadeel en vind ik zelf ook niet erg. Ik begrijp heel goed Nederlands en kan mij perfect behelpen als ik bijvoorbeeld ga winkelen. Wat ik echter wel spijtig vind, is dat onze maatschappij niet is aangepast aan dove personen. Wij moeten ons altijd aanpassen in de horende wereld!”

Belang van Werelddovendag

Ook afgelopen donderdag, bij het ophalen van haar identiteitskaart op de burgerlijke stand van de gemeente, werd Tiffany nogmaals geconfronteerd met dat probleem. “Omdat niet iedereen de Vlaamse Gebarentaal machtig is, diende ik ook bij het ophalen van mijn identiteitskaart alles uit de kast te halen om duidelijk te maken waarvoor ik naar het gemeentehuis was gekomen”, gaat Tiffany verder. “Met liplezen én notities kon ik mijn bezoek tot een goed einde brengen en zo mijn identiteitskaart in ontvangst nemen. De Werelddovendag komende zaterdag is voor ons alvast heel belangrijk. Op die dag willen we echter mensen hun interesse wekken om bijvoorbeeld gebarentaal te leren zodat communiceren met hen gemakkelijker wordt voor ons, om onze kennis en informatie uit te wisselen onder elkaar en om ons verder te verdiepen in onze eigen cultuur.”

Gebrek aan tolken

Op dit ogenblik is er echter een sterk tekort aan tolken Vlaamse Gebarentaal. Wie de studie, die loopt over vier jaar, op universitair niveau toch wenst aan te vatten kan dit echter enkel in Antwerpen. Per schooljaar heeft Tiffany recht op 600 uren bijstand van een Tolk Vlaamse Gebarentaal gesubsidieerd door de Overheid. Toch dient ze geregeld verstek te laten gaan en kan ze de lessen niet bijwonen gezien geen tolk beschikbaar is, waardoor ze dan aangewezen is op zelfstudie.

Meer info over Werelddovendag op www.doof.vlaanderen

The post Tiffany (23) ziet haar doofheid niet als een nadeel: “Maar wij moeten ons wel altijd aanpassen in de horende wereld” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

In de Nederlandse Tweede Kamer heeft PVV-leider Geert Wilders de kersverse premier Dick Schoof aangevallen op de tweede dag van het regeringsdebat over het nieuwe kabinet. Volgens Wilders neemt Schoof niet genoeg afstand nemen van aantijgingen uit de oppositie die ministers racistisch noemen. Hij noemde het optreden van de premier “slappe hap”, wat hem niet in dank werd afgenomen door

Lees meer »

Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat met toeters en bellen”

80 jaar Watermolenfeesten, verkiezing 60ste Tineke van de Watermolen: dat wordt knallen. Onder de vleugels van de kersverse voorzitter Pascal Verhamme laat het feestcomité een nieuwe wind waaien door Heule-Watermolen. “Het wordt anders. We willen alle Watermolenaren meer betrekken in het feestgebeuren en dat doen we met een aantrekkelijk programma.”
The post Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Koolskampse ondernemers blazen De Sloeber nieuw leven in: “Hopelijk volgend jaar open”

Drie Koolskampse ondernemers willen de horeca in hun dorp nieuw leven inblazen. “We kochten De Sloeber en zullen het café annex zaaltje, samen met de binnentuin, helemaal opknappen”, zeggen Bert Duyck en de broers Jurgen en Jimmy Houttekier. “Het moet wel nog steeds een bruine kroeg blijven, zoals het dertig jaar lang met Erik Blondeel was. Voor de uitbating zoeken

Lees meer »

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten schorst burgemeester van Moorslede Ward Vergote (Visie)

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

Orbán ontmoet president Poetin in Moskou voor omstreden gesprek over oorlog in Oekraïne: “Vrede komt er niet zomaar, je moet ervoor werken” 

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne gesproken. Orbán heeft het over een "vredesmissie", maar het bezoek stuit op heel wat kritiek bij Europese leiders. Zij benadrukken dat de Hongaarse premier niet kan spreken in naam van de Europese Unie, zelfs niet nu Hongarije voorzitter is van de

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »