Shyama Vermeersch met British Academy Award naar Oxford voor eigen onderzoeksproject

Met het verkrijgen van een prestigieuze British Academy Award mag de 31-jarige Knokse wetenschapster Shyama Vermeersch voor drie jaar naar Oxford om een wetenschappelijk onderzoeksproject te gaan leiden. “Ik ga er de landbouw en opkomst van welvaartsongelijkheid in de zuidelijke Levant tijdens de bronstijd en de ijzertijd onderzoeken.”

Na drie jaar te hebben gewerkt als onderzoekster en allround-medewerkster aan de universiteit in het Nederlandse Groningen, vertrekt Shyama Vermeersch binnenkort, in oktober, naar de universiteit van Oxford. “Samen met 430 anderen stuurde ik een een uitgebreide applicatie met een uitgewerkt voorstel in om een studieproject op te zetten naar de landbouw en opkomst van welvaartsongelijkheid in de Zuidelijke Levant – grosso modo het huidige Libanon, Israël, Palestina en Jordanië – tijdens de bronstijd en de ijzertijd, de periode van 3.600 tot 332 voor Christus. Vijfenvijftig wetenschappers waren succesvol en behaalden een toelating en dus ook werkingsmiddelen om in Oxford een onderzoeksproject op te zetten. Mijn project heeft een totale waarde van 346.068,62 pond voor de drie jaar”, legt Shyama uit. De Knokke-Heistse behaalde een Master of Arts aan de KU Leuven, toont een bijzonder grote interesse voor archeologie en doctoreerde aan de universiteit van Tübingen (Duitsland).

Puzzel

Naast uiteraard een passie voor geschiedenis en archeologie is Shyama in haar studies en werk ook actief op het gebied van gender, diversiteit, inclusie en gelijkheid. Ze is geboeid door Egypte en zijn geschiedenis, een land dat ze al acht keer bezocht. “Ik denk dat die interesse in Egyptologie en archeologie voor een groot stuk door mijn vader aangewakkerd werd. Hij heeft ook een grote interesse in deze gebieden en ik keek als kind al vaak samen met hem naar documentaires. Als familie gingen we samen musea bezoeken en ik kreeg allerhande boeken over het thema. Als mijn vader Hans Vemeersch op reis moest om ergens op te treden (hij is muzikant, red.) kreeg ik een puzzeltje mee om de locatie van mijn wekelijkse zakgeld te vinden. En die puzzel was dan vaak een boodschap gecodeerd in hiëroglyfen”, herinnert Shyama zich. “Naast Egypte ben ik ook bijzonder veel op stap geweest in de Zuidelijke Levant, maar ik werkte ook in Irak, Koerdistan en Griekenland als archeologe. Als je als archeoloog op stap bent, kom je vaak in de kleine dorpjes van het land en zo kom je dichter bij de mensen. Je leert er veel over jezelf en je leert ook het land wat intiemer kennen. Wat me altijd bijblijft, is de openheid van de mensen daar, hun sterke sociale banden en hoe ze geluk vinden in kleine dingen.” Shyama legt ons met plezier uit wat ze precies wil gaan onderzoeken tijdens haar drie jaar aan Oxford. “We hebben al een goed idee over wat mensen aten van dierlijke en plantaardige producten, maar hoe kregen ze dit op hun bord? Met behulp van stabiele koolstof en stikstofisotopenonderzoek kan ik voedselwebben reconstrueren. Denk ook aan het principe je bent wat je eet, in principe hebben planten de laagste waardes, dan planteneters, dan vleeseters”, klinkt het. “Interessant voor landbouw, is dat we ook kunnen kijken of velden bemest geworden zijn of niet. Eens we weten hoe landbouw gebeurd, kan ik kijken hoe dit samenhangt met sociale ongelijkheid. We weten dat in bijvoorbeeld Mesopotamië er een stijging is van sociale ongelijkheid die samenhangt met het veranderen van landbouwmethodes. Ik wil zien of dit ook het geval is in de zuidelijke Levant, aangezien dit een gebied is dat getekend is door kolonialisering en heel lang geen gecentraliseerde politiek had.”

Hot topics

“Wat ik maatschappelijk precies wil bereiken met dit project? Wel, ik noem mezelf graag een sociale activist. Met dit project wil ik onze kennis over het verleden vergroten en meer inzicht krijgen in onze gezamenlijke menselijke geschiedenis. Landbouw en ongelijkheid zijn ook vandaag hot topics. Archeologen worden vaak uitgesloten in discussies over duurzaamheid, biodiversiteit en klimaatsverandering, maar we hebben veel inzicht en kunnen helpen met oplossingen vinden.”

Wie Shyama’s project wil volgen, kan dat via: https://linktr.ee/shyamavermeersch

The post Shyama Vermeersch met British Academy Award naar Oxford voor eigen onderzoeksproject is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Politie valt binnen op verschillende plaatsen in Brugge: slachtoffer van explosie nu zelf in de cel voor drugshandel

De politie is donderdagochtend binnengevallen op verschillende plaatsen in Brugge. Daarbij zijn ook verschillende mensen opgepakt. De politie viel binnen in onder meer de wijk de Blauwe Poort. Daar werd de bewoner opgepakt van het huis waar eind februari een explosief naar de voordeur werd gegooid. De man verscheen voor de onderzoeksrechter en is aangehouden op verdenking van drugshandel.

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bewoner van huis dat getroffen werd door explosie zit nu zélf in de cel: “Hij ontkent elke betrokkenheid”

De Brugse politie is donderdagochtend in alle vroegte binnengevallen op meerdere locaties in ’t Brugse, waaronder in de woonwijk De Blauwe Poort. Daar werd de bewoner van het huis dat eind februari getroffen werd door een explosie opgepakt. Karam B. verscheen inmiddels voor de onderzoeksrechter op verdenking van cocaïnehandel en blijft aangehouden. Volgens de advocate is er geen link met

Lees meer »

Ontwijde kerk De Paanders in Meulebeke ingehuldigd als Smulkapel

De kerk van de Paanders in Meulebeke werd op 1 april 2023 ontwijd. Toen werd de parochie ook toegevoegd bij de parochie Sint-Antonius. De ruimte die vrij kwam, wordt nu volledig gebruikt door de Paandersschool. Die maakte er niet alleen een eetzaal van voor de leerlingen, maar wil de ruimte ook openstellen voor verenigingen.
The post Ontwijde kerk De

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

De bijzondere relatie tussen opa Albert en oma Paola met hun 12 kleinkinderen: ze houden van het feestbeest én de nerd

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Een huwelijk met ups en downs, waaronder hun kinderen Filip, Astrid en Laurent zwaar te lijden hadden. Bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen grijpen ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans. Wat het meest frappeert: zo verstoord als hun band nog steeds is met prins Laurent, zo

Lees meer »

“Angst in Franse kleedkamer voor Duivels”: recordinternational Lloris duimt voor Les Bleus, maar waarschuwt ze ook

Zowel bij België als bij Frankrijk staat vandaag niet het gezicht van de onderlinge halve finale op het WK 2018 in doel: geen Thibaut Courtois, maar evenmin Hugo Lloris. De Franse recordinternational (145 caps) zwaaide begin vorig jaar af. Vanuit de VS volgt hij nu met spanning het burenduel in de achtste finale van het EK: “België kan elke Europese

Lees meer »

“Mensen schrikken van prijzen, maar Natalia is een kleine kmo”: Natalia pakt uit met straffe productie voor zomertour

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »