Oppositie niet mals voor bestuur Knokke-Heist na inzage audit: “Dit rapport is vernietigend”

Het Vlaams agentschap Audit Vlaanderen heeft haar rapport, dat voornamelijk werd opgestart wegens vermeende belangenvermenging bij de intussen ex-schepen Kris Demeyere in Knokke-Heist, overgemaakt aan het gemeentebestuur. “Dit rapport is vernietigend en de draagwijdte ervan gaat veel verder dan de verantwoordelijkheid van één schepen”, zegt gemeenteraadslid Cathy Coudyser van oppositiefractie N-VA.

De specifieke inhoud van het rapport moet geheim blijven, maar eerder al was duidelijk dat een contract voor leasing en onderhoud van het wagenpark van de gemeente – waarbij ex-schepen en autodealer Kris Demeyere mogelijk zijn voordeel mee zou hebben gedaan – een belangrijk aspect vormt van het gevoerde onderzoek.

“Totale systeemcrisis”

Ook gemeenteraadslid Cathy Coudyser, fractieleider van oppositiefractie N-VA, kon intussen het dossier inkijken. “Wij zullen de vertrouwelijkheid van het rapport niet schenden, maar willen wel aangeven dat de draagwijdte van de audit veel verder gaat dan de politieke verantwoordelijkheid van één schepen zoals de geruchten al maandenlang de ronde doen”, stelt raadslid Coudyser. “Dit rapport is vernietigend. De geauditeerde zaken staan symbool voor een totale systeemcrisis in Knokke-Heist. Het brede lokale bestuur: de burgemeester en schepenen, het managementteam en de hoge ambtenaren zijn verantwoordelijk voor de malaise die er is in Knokke-Heist. Er is een totale normvervaging. Niemand maalt er blijkbaar nog om dat er ook nog zoiets is als integriteit, wetten en regels toepassen en het algemeen belang dienen. Als transparantie en mededinging of gelijke kansen voor iedereen bij bestekken en overheidsopdrachten met voeten getreden wordt om de vriendjespolitiek in stand te houden, dan zitten we diep in Knokke-Heist.”

“Er is een totale normvervaging. Niemand maalt er blijkbaar nog om dat er ook nog zoiets is als integriteit, wetten en regels toepassen en het algemeen belang dienen”

Coudyser geeft nog mee dat dit in haar ogen de uitwassen zijn van een bestuur met een absolute meerderheid van één partij die meer dan veertig jaar lang bestuurt, met politici die in dat systeem uitgroeien. Daarnaast is er een ambtenarij die niet meer alert is en niet uitgedaagd wordt. Intussen raakte ook bekend dat Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) het gemeentebestuur onder verscherpt toezicht plaatst, wat in de praktijk betekent dat een intensief traject van toezicht en begeleid zal opgezet worden via provinciegouverneur Carl Decaluwé.

“Publieke vernedering”

Ook Vlaams Belang reageert, bij monde van afdelingsvoorzitter Philip Claeys. “Deze nieuwe ontwikkelingen zijn een blamage voor het gemeentebestuur en meerderheidsfractie Gemeentebelangen. Bovendien is het een publieke vernedering voor heel Knokke-Heist. Het schokkende is dat het niet zomaar gaat om feiten die ten laste worden gelegd van één voormalige schepen, maar dat er binnen het College van Burgemeester en Schepenen een gedoogcultuur lijkt te bestaan voor de toestanden die werden onderzocht door Audit Vlaanderen”, klinkt het bij Vlaams Belang. “Wij vragen nu dat de Centrale dienst voor de Bestrijding van corruptie deze zaak – en mogelijke andere onregelmatigheden – tot op het bot verder onderzoekt.

The post Oppositie niet mals voor bestuur Knokke-Heist na inzage audit: “Dit rapport is vernietigend” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Monte Marcella het geheime wapen voor onze Belgische olympische atleten (en straks kun jij het resort ook afhuren)

Sint-Eloois-Winkel (Ledegem) wordt in juli het sportmekka voor Olympische atleten. De gemeente heeft zich eerder dit jaar ontpopt als de nieuwe topbestemming voor sporters die zich voorbereiden door middel van hoogteprikkels. In samenwerking met het BOIC, zal Monte Marcella een exclusief trainingskamp zijn voor Belgische Olympische atleten die zich klaarstomen voor de Spelen van Parijs 2024. En straks kun je

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar is mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Banksy laat migrantenbootje crowdsurfen op Glastonbury

De anonieme kunstenaar Banksy heeft een opblaasbaar bootje met poppen van migranten laten crowdsurfen op het Britse festival Glastonbury. Dat gebeurde gisteren tijdens het optreden van de band IDLES, waardoor fans in eerste instantie dachten dat het om een stunt van de band zelf ging. Het is niet de eerste keer dat een werk van Banksy op het festival opduikt.

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge

Voor de groepstentoonstelling ‘Het geheugen als gebouw’ brengt Cultuurcentrum Brugge zes kunstenaars met Brugse roots samen in Exporuimte Poortersloge, tijdens Triënnale Brugge 2024 voor de gelegenheid omgedoopt tot Zwerfruimte Poortersloge. Bij de tentoonstelling hoort ook een boek met dezelfde titel.
The post Publicatie ‘Het geheugen als gebouw’ versterkt gelijknamige expo in Zwerfruimte Poortersloge in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »