Herfst

Jan Devriese leeft tussen deadlines. De Brugse stukjesschrijver maakte 45 jaar geleden zijn allereerste artikel, toevallig (of niet?) voor deze krant. Na een lange omzwerving is de cirkel rond en de pen weer thuis. Elke twee weken zal Jan hier wat woorden in een meer dan aanvaardbare volgorde zetten. Hij wisselt af met Laura Schuyesmans, die leeft met een deadline.

Alsof je op wandel was en je gedachten even waren afgedwaald en je een straatje links en dan weer rechts was ingeslagen en plots niet meer wist waar je was: zo zijn we deze week in de herfst beland.

Ach, het kind moet een naam hebben. Op andere plaatsen in de wereld noemt men deze tijd van het jaar gewoon lente. Zo ben ik ooit in de lente naar Zuid-Afrika vertrokken, en toen ik daar vijftien uur later arriveerde, was het er herfst. Mijn kortste zomer ooit, zo leek het wel, grotendeels slapend doorgebracht, op grote hoogte. En onderweg geen gezond kleurtje gekregen, verdorie.

Er zijn mensen die, als ze het geld ervoor hadden, altijd naar de zomer zouden reizen. De wereld rond, van boven naar onder en terug, en tussendoor nu eens een beetje naar links en dan weer een beetje naar rechts, of andersom of helemaal kriskras, het maakt niet uit, zolang ze maar in hun zwempak kunnen leven. Miljonairs op de vlucht. Miljonairs op jacht. Naar de zon, naar het licht, naar de warmte. Miljonairs staan niet graag in de kou. Hun idee van regen: tuinsproeiers in het gemanicuurde gazon.

Herfst herken je aan soep. Haal ze in huis, die zogenaamde vergeten groenten

Mij lijkt dat een saai bestaan. Wat heb je op de duur nog om naar uit te kijken? Wat weet je nog, van het prille leven, van de ontwakende natuur, van de eerste knoppen, de bloesems, de vroege vogels? Wat weet je nog van het verkleuren, het vallen van het blad, van bostapijten vol vruchten en zaden? Van de stilte van het land, de kleine dagen waarop je je samen rond het vuur schaart en naar de zwijgzame sneeuw staart?

Vergeet niet: wij zijn natuur. Wij zijn verandering. Wij zijn seizoenen. Wij zijn evenveel herfst als het dwarrelende blad, evenveel lente als de priemende krokus, evenveel zomer als het kwieke koolmeesje, evenveel winter als de slapende egel. Evenveel, en een beetje meer. We delen DNA met wormen, met fruitvliegjes, met bananen. Maar die hebben geen smartphone bedacht. De losers.

Dus, mensen: maak er wat van, van die herfst. Mopperen mag, maar wel eerst monter het bos in. Kijk en luister en ruik. Open de raampjes in je hoofd. Herken. En wandel. Regen en wind? Welkom. Doorweekt en rillerig thuiskomen? Een warme douche en een bord soep. Herfst herken je aan soep. Haal ze in huis, als je beste vrienden, die zogenaamde vergeten groenten. Verwelkom ze, eer ze, bereid ze je beste bouillon. Snij er een homp brood bij, en een eind worst. Ga samen gezellig aan tafel. Geniet. Proef het goeds uit de grond, de grond waaruit we allemaal ooit zijn voortgekomen. Wees dankbaar. Wees zacht. Wees herfst.

The post Herfst is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Zomerbar Zomerstek (Gits) heeft er nu ook een pop-up gastrobar bij (inclusief topkok Benoit)

De zomerbar die onder de noemer Zomerstek straks al aan de vijfde editie toe is, krijgt er een pop-up gastrobar bij. Daarvoor wist Geert Defevere niemand minder dan Benoit Vercaemst (De Overburen) te strikken. “En we zitten nog boordevol plannen.”
The post Zomerbar Zomerstek (Gits) heeft er nu ook een pop-up gastrobar bij (inclusief topkok Benoit) appeared first on

Lees meer »

Agenten niet veroordeeld voor valsheid in geschrifte tijdens moordonderzoek: “Redelijke termijn overschreden”

Geert Vanweehaeghe zat vier jaar onschuldig in de cel nadat hij onder druk bekentenissen aflegde voor de moord op zijn partner Caroline Vyncke. Twee agenten werden vervolgd voor valsheid in geschrifte omdat ze in een proces-verbaal bepaalde passages weglieten waaruit bleek dat Vanweehaeghe onder druk gezet werd. De feiten dateren echter al van 2011, volgens de rechter te lang geleden

Lees meer »

KIJK. Jessica Biel steunt echtgenoot Justin Timberlake tijdens optreden in New York, een week na zijn arrestatie

Actrice Jessica Biel (42) en Justin Timberlake (43) hebben ludieke filmpjes gedeeld op hun sociale media. Vorige week kwam de zanger nog in het oog van een mediastorm terecht nadat hij werd gearresteerd voor rijden onder invloed. Maar het koppel doet hun uiterste best om het positief te houden tijdens zijn ‘Forget Tomorrow World Tour’. Zo zien we Jessica dansen

Lees meer »

Grenswegen Komen-Waasten gesloten tijdens EK wedstrijd Frankrijk-België

Tijdens de wedstrijd tussen Frankrijk en België – in de achtste finale op het EK voetbal in Duitsland – zullen verschillende wegen over de grens tussen Frankrijk en België afgesloten worden. Dat kondigen tien gemeentebesturen van plaatsen langs de Frans-Belgische grens aan, waaronder twee Belgische: de West-Vlaamse gemeente Komen-Waasten en Wervik. Zo willen de gemeentebesturen mogelijke onregelmatigheden verhinderen.
The

Lees meer »

Bewoner van huis dat getroffen werd door explosie zit nu zélf in de cel: “Hij ontkent elke betrokkenheid”

De Brugse politie is donderdagochtend in alle vroegte binnengevallen op meerdere locaties in ’t Brugse, waaronder in de woonwijk De Blauwe Poort. Daar werd de bewoner van het huis dat eind februari getroffen werd door een explosie opgepakt. Karam B. verscheen inmiddels voor de onderzoeksrechter op verdenking van cocaïnehandel en blijft aangehouden. Volgens de advocate is er geen link met

Lees meer »

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen hun Slovaakse vrienden aan het station van Adinkerke

Na twee jaar was het een blij weerzien met de 33 Slovaakse vrienden die aan het station van Adinkerke werden opgewacht door de vereniging ‘Vrienden van Hlohovec’. Het uitwisselingsproject groeide uit de jaarlijkse herdenkingsplechtigheden die sinds 1970 worden gehouden voor de Tsjechische en Slovaakse soldaten die sneuvelden bij de bevrijding van onze streek.
The post ‘Vrienden van Hlohovec’ verwelkomen

Lees meer »

Gemeente verkoopt panden op markt van Beselare

In het centrum van Beselare werden enkele panden verkocht door het gemeentebestuur. Niks staat de herontwikkeling van de dorpskern nu nog in de weg. “Het authentieke karakter zal behouden blijven”, belooft burgemeester Ingrid Vandepitte.
The post Gemeente verkoopt panden op markt van Beselare appeared first on KW.be.

Lees meer »

Allereerste Plop-Up Shop aan de kust opent feestelijk de deuren: “Primeur voor Nieuwpoort”

Op vrijdag 28 juni werd in de Albert I Laan de Plop-Up Shop feestelijk geopend, een unieke mijlpaal voor Nieuwpoort en de allereerste Plop-Up winkel aan de Belgische kust. Het evenement vond plaats om 16 uur en werd bijgewoond door Carl Lenaerts, CEO van Plopsa, en Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort. De opening werd extra speciaal door de aanwezigheid

Lees meer »