1.600 kindjes lopen tegen kanker in Ieper: “Voor de start was mijn dochter erg emotioneel”

Iedereen kent wel iemand die getroffen is door kanker. Bij kinderen is dat niet anders. In Ieper liepen 1.600 schoolkinderen vrijdag voor het eerst voor iemand, die vecht of gevochten heeft tegen de ziekte. Zoals Noor (9) voor mama Liesbeth (41).

Emotioneel moment

“We komen liever niet in beeld”, vertelt Liesbeth. “Voor mijn dochter, omdat ze er zo moeilijk mee omgaat. Ze had het enorm lastig met het accepteren van mijn ziekte. Vlak voor de start van het loopevenement was ze erg emotioneel. Vorig jaar kregen we de diagnose nadat ik heel toevallig een knobbel had gevoeld in mijn borst. Vanaf dat moment werd ik geleefd. Omdat dit ook mijn dochters overkwam, besloot ik om er niet over te liegen. Nadat ik zelf voldoende geïnformeerd was, probeerde ik het in duidelijke taal begrijpelijk uit te leggen. En ik benadrukte dat het niet in de planning stond om te sterven. Men zei me dat het een zwaar jaar zou worden, maar dat het normaal zou goed komen na de behandeling.”

Liesbeth onderging intussen een operatie en chemo- en radiotherapie. “Noor zag mij helemaal veranderen”, vervolgt Liesbeth. “Het was een pittige periode. Ik moest opnieuw een evenwicht zien te vinden en ik had de touwtjes zelf niet meer in handen. Op veel vlakken ben ik mezelf tegengekomen, maar op een bepaalde manier heeft die ziekte me een aantal mooie zaken gegeven: ik heb veel geleerd en kleine gelukjes ontdekt. Mede dankzij mijn fantastisch netwerk van familie, collega’s en vrienden ben ik hier nog. Voor Noor was het heel complex, terwijl ze verder moest met haar leven en naar school bleef gaan.”

“We maakten een presentatie over de ziekte en de impact ervan op de vechter en op de omgeving”, zegt Lieven Calis, directeur van Sint-Jozef waar Noor schoolloopt. “Voor de jongere jaren hadden we meerdere exemplaren gekocht van een heel mooi prentenboek ‘Grote boom is ziek’ om in de klas voor te lezen en te bespreken.”

Andere vrije basisscholen van de Ieperse scholengemeenschap ‘kleine Vos’ onderwezen hun leerlingen op een gelijkaardige manier rond ziekte, verlies en rouw voor hun gezamenlijke schooleditie van de Levensloop op het parcours van de ‘echte’ Levensloop, die nu zaterdag voor de tweede keer plaatsvindt in het Ieperse Hamiltonpark.

3.500 euro ingezameld

“Met deze 1.600 kinderen uit het derde kleuter tot en met het zesde leerjaar hebben we 3.500 euro ingezameld voor de strijd tegen kanker”, aldus Koen Schelpe, algemeen directeur van kleine Vos. “Morgen – zaterdag – hebben wij ook twee scholen die met een team meelopen.”

“Met het schoolteam, de ouderraad en andere sympathisanten doen we morgen met de Sint-Jozefsschool ook mee met de grote Levensloop. We zamelden al 2.000 euro in en maakten met de kinderen wenskaarten om tijdens de Levensloop te verkopen”, besluit Calis. (TP)

The post 1.600 kindjes lopen tegen kanker in Ieper: “Voor de start was mijn dochter erg emotioneel” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

“Ik ga geen interviews geven, sorry”: Jasper Philipsen, die zich excuseerde bij Wout van Aert, wil niet meer terugkomen op sprintincident

Jasper Philipsen spreekt ook vandaag niet met de pers na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert van gisteren. Wel verontschuldigde onze landgenoot zich vanmorgen op Instagram. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert.

Lees meer »

Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het Spiegelpark: “Hiermee onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”

Het schoonmaakbedrijf Entrio heeft zijn intrek genomen in de bedrijfssite Spiegelpark in de De Cassinastraat. Het schoonmaakbedrijf is goed voor een team van meer dan 140 poetsmedewerkers en heeft 30 jaar ervaring in de sector. “Met deze verhuis onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”, stelt general manager Veerle De Marez.
The post Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het

Lees meer »

Anderlecht moet eerste competitiewedstrijd tegen STVV achter gesloten deuren spelen als straf voor stilgelegd bekerduel tegen Standard

Anderlecht zal het tijdens de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, op 27 juli thuis tegen STVV, zonder de steun van de fans moeten doen. Paars-wit moet die match namelijk achter gesloten deuren afwerken als straf voor het stilgelegde bekerduel tegen Standard van vorig seizoen. Anderlecht zou bij het BAS beroep kunnen aantekenen, maar heeft beslist dat niet te doen.

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »