Yper Museum lanceert documentaire ‘Het labo van de archeoloog’

Vanaf donderdag kun je in het Yper Museum de docu ‘Het labo van de archeoloog’ bekijken. Een film over het belang van nieuwe onderzoeksmethodes op archeologisch materiaal. Onderzoekers prof. dr. Maarten Larmuseau (KU Leuven) en doctoraatsstudent Rachèl Spros (VUB) proberen met isotopen- en DNA-onderzoek een inkijk te krijgen in het verleden van Ieper. Bij de uitwerking van dit project speelden de museumjongeren van het Voorlopig Bewind een belangrijke rol.

Lepra is een erg besmettelijke ziekte die in de middeleeuwen in Europa woedde. Melaatsen werden toen verzorgd in leprozerieën. Dat waren geïsoleerde dorpen buiten de stad om besmetting te voorkomen. Drie jaar geleden ontdekten archeologen in Sint-Jan resten van de laatmiddeleeuwse leprozerie ‘Hooge Siecken’. Op dat terrein zijn zowat 1200 skeletten opgegraven.

Inkijk in het verleden van Ieper

In de film zijn onderzoekers Maarten Larmuseau (KU Leuven) en Rachèl Spros (VUB) aan het woord. Ze willen met isotopenonderzoek en DNA-onderzoek achterhalen wie die mensen in de leprozerie waren, hoe ze leefden en waar ze vandaan kwamen.

Chemische samenstelling

Doctoraatsstudent Rachèl Spros is archeoloog bij de VUB en bestudeert skeletten. Ze kijkt naar de chemische samenstelling van botten en doet onderzoek op de tanden. De isotopen kunnen info geven over waar het individu is opgegroeid, waar ze gedurende hun leven verbleven of waar ze de laatste maanden van hun leven doorbrachten. Dit onderzoek kan tegelijk ook achterhalen welk dieet en welke ziektes mensen hadden.

DNA

Prof. dr. Larmuseau is geneticus en genealoog. Hij slaat de brug tussen DNA-onderzoeken en historisch onderzoek. DNA kan informatie geven over verschillende periodes in de evolutie en de geschiedenis. De skeletten van de leprozerie worden vergelijken met skeletten die gevonden zijn bij de Sint-Niklaaskerk in Ieper. Op die manier kunnen ze kijken naar de geschiedenis van Ieper en naar hoe de individuen hebben geleefd in die tijd.

De film kun je hier bekijken. ‘Het labo van de archeoloog’ kun je gratis bekijken in de inkomhal van het Yper Museum.

The post Yper Museum lanceert documentaire ‘Het labo van de archeoloog’ is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daarvoor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren dit waardevolle huis”

Precies 75 jaar geleden overleed de Oostendse architect Charles Pil. Om hem te herdenken reist een unieke tentoonstelling met beeld en woord door vijf steden en gemeenten, met start in Oudenburg, die een link hebben met de architect. “In onze stad tekende hij zes gebouwen”, aldus cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze.
The post Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren

Lees meer »

“Hij is in staat van ontkenning”, zegt VS-correspondent Soenens nu president Biden alleen stap opzij wil zetten op vraag van “God de Almachtige”

De Amerikaanse president Joe Biden blijft vasthouden aan zijn kandidatuur voor het presidentschap. Ook in het eerste tv-interview sinds het belabberde debat met Trump gaf hij geen enkele indruk dat hij zal toegeven aan de toenemende druk om een stap opzij te zetten. En dat hij Trump moet laten voorgaan in de peilingen, lijkt hij niet te geloven. "Je voelt

Lees meer »

Burgemeester Ward Vergote van Moorslede geschorst na veroordeling wegens belangenneming

Ward Vergote, de liberale burgemeester van Moorslede, wordt voor de rest van de legislatuur geschorst uit zijn functie. Dat is vernomen op het kabinet van Vlaams minister van binnenlands bestuur Gwendolyn Rutten (Open VLD). “Het gaat om een grove nalatigheid en strookt niet met de voorbeeldfunctie die een burgemeester heeft”, zegt de minister.
The post Burgemeester Ward Vergote van

Lees meer »

Elke Bleyaert, vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, verliest rechtszaak tegen Amerikaans fitnessbedrijf

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Prefinanciering Vlaamse subsidie voor tennisloods in Veurne

De bouwwerken voor de nieuwe indoortennishal met padel op het Will Tura-sportpark in Veurne schieten goed op, maar toch blijkt er ineens een onverwachte kink in de kabel te zijn. De toegekende Vlaamse subsidie voor sportinfrastructuur ten bedrage van 533.160 euro zal pas worden uitbetaald na de voorlopige oplevering van de sportinfrastructuur. Daardoor zit de bouwheer even met een liquiditeitsprobleem.<br

Lees meer »

LIVE OLYMPISCHE SPELEN. Belgian Cats winnen tweede wedstrijd in oefencampagne – 13 Belgische atleten én Belgian Rockets geselecteerd op basis van world ranking

Parijs maakt zich op voor de dertigste editie van de Olympische Spelen, die plaatsvinden van vrijdag 26 juli tot zondag 11 augustus. In het Belgische kamp heerst de medaillekoorts en ook internationaal staan alle neuzen richting Franse hoofdstad. Volg al het nieuws in aanloop naar de olympiade in onze liveblog hieronder.

Lees meer »

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »