Vader en dochter Faillie zijn het kloppend hart van Jumpers Middelkerke: “Run een sportclub als een bedrijf”

In Middelkerke is volleybal onlosmakelijk verbonden met de naam Faillie. De motor en bezieler van Jumpers Middelkerke is zonder enige twijfel Jurgen Faillie, terwijl zijn dochter Xafia als coach van vier jeugdploegen een belangrijke schakel is in de jeugdopleiding. “We delen dezelfde visie, maar soms botst het. Dan treedt mama op als bemiddelaar.”

Als geboren Roeselarenaar maakte Jurgen Faillie (56) kennis met volleybal toen hij als kleine jongen de wedstrijden van zijn drie neven bij The Jets Roeselare bijwoonde, de voorloper van het huidige Knack Roeselare.

“In die tijd was het bijna een must om in Roeselare supporter te zijn van The Jets. De club kende een steile opgang en promoveerde in enkele jaren tijd van derde provinciale naar tweede nationale. Na de wedstrijden bleef ik met vrienden nog wat hangen en sloeg ik al eens een balletje over het net. De volleybalmicrobe heb ik ongetwijfeld daar opgedaan. Doordat mijn ouders in het weekend werkten, kon ik enkel tijdens de week met het schoolteam spelen. Als beroepsmilitair zat ik ook in de kazerneploeg, maar volleybal in een club met naam en faam heb ik nooit gespeeld.”

Op sterven na dood

De liefde voor het volleybal doofde echter niet bij Jurgen Faillie, die zich na zijn verhuis naar de kust aansloot bij een club in Veurne om opnieuw recreatief te volleyballen. Vanaf toen is het allemaal snel gegaan. “Via mijn dochters maakte ik kennis met de volleybalverenigingen in Koksijde en Middelkerke, en enkele jaren later hielp ik Pascal Van Assche bij het coachen van de enige damesploeg van Jumpers Middelkerke. De club was op sterven na dood en ik wou mijn schouders zetten onder een project om de vereniging nieuw leven in te blazen. Toch waren verschillende oudere speelsters aanvankelijk geen grote voorstander van mijn komst. Toen die groep anciens vertrok, voelde ik dat het moment gekomen was om mijn jeugdproject voor te stellen. Een jaar later werd ik voorzitter, en dat ben ik nog altijd”, aldus Faillie.

De bedrijfsleider van Sanicentrum Nieuwpoort slaagde erin om in een vijftal jaar Jumpers Middelkerke uit te bouwen tot de snelst groeiende volleybalvereniging van Vlaanderen. “Eigenlijk moet je een sportclub runnen als een bedrijf. De club moet interessant zijn voor de buitenwereld, maar ook leuk en aantrekkelijk voor diegenen die lid zijn. Ook een langetermijnvisie is een absolute must, en als je wil groeien, moet je tijd investeren in de club.”

“Hij is enorm gedreven, ik pak de zaken eerder rustig aan. We vullen elkaar perfect aan” – Xafia Faillie

Zowel Jurgen Faillie als zijn dochter Xafia (28) kijken niet op een uurtje meer of min als het op engagement voor Jumpers Middelkerke aankomt. Vader coacht onder andere het fanionteam, dat in Promo 2 speelt, en zijn dochter is, naast kapitein en speelster in de ploeg van haar vader, ook coach van vier jeugdploegen.

“Volleybal zit wellicht in onze genen, want mijn dochtertje Aurore, die pas twee jaar is, kan als geen ander een bal opvangen”, vertelt Xafia. “Samen met mijn oudere zus maakte ik kennis met volleybal tijdens een cursus balinitiatie in Nieuwpoort. Ruim twintig jaar later ben ik bestuurslid, speelster en coach bij Jumpers.”

Moeder bemiddelt

Xafia werkt niet enkel als rechterhand van haar vader in het bedrijf dat hij runt, maar ook bij Jumpers Middelkerke probeert ze hem zoveel mogelijk te helpen en te steunen. “We delen dezelfde visie wat de toekomst en de uitbouw van de club betreft. We verschillen regelmatig van mening en dan botst het wel eens. Dan treedt mijn mama op als bemiddelaar en komt het altijd weer goed tussen mij en mijn vader. Hij is enorm gedreven en kan af en toe wel eens stressen, terwijl ik de zaken eerder rustig aanpak. Op dat vlak vullen we elkaar perfect aan”, aldus Xafia.

Jeugdwerking

Over de toekomst van Jumpers Middelkerke zijn vader en dochter het roerend eens. “Onze jeugdwerking draait op volle toeren en we slagen erin de jonge spelertjes te houden. We beschouwen het als onze missie om volleybal aan de Westkust te doen herleven en het Jumpersproject ook elders te promoten. De jeugd moet volleybal stilaan opnieuw ontdekken als een leuke en plezierige sport”, besluit Jurgen.

The post Vader en dochter Faillie zijn het kloppend hart van Jumpers Middelkerke: “Run een sportclub als een bedrijf” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff

Na 40 jaar neemt het Bedrijvencentrum regio Kortrijk een nieuwe vlucht. Het bood in die 40 jaar onderdak aan 475 startende bedrijven, onder meer Lernout & Hauspie en Savaco. Het ondernemerscentrum viert zijn jubileum met een nieuwe naam: ‘Takeoff’.
The post Bedrijvencentrum regio Kortrijk viert met nieuwe naam: Takeoff appeared first on KW.be.

Lees meer »

Er kon nog nét een handje voor Martínez af: gefrustreerde Ronaldo foetert op alles en iedereen en trapt flesje weg na wissel

Neen, het was gisterenavond niet de avond van Portugal en meer bepaald Cristiano Ronaldo (39). De superster was tegen Georgië een vat vol frustratie, niet in het minst nadat hij vlak voorbij het uur al gewisseld werd door Roberto Martínez. Een flesje moest eraan geloven. Het moet wel gezegd: CR7 liet zich op een andere manier ook van z’n beste

Lees meer »

Adinkerke krijgt groene doorgang met zitbanken en speeltoestellen

Achter de huizen parallel met de Stationsstraat is de voorbije maanden hard gewerkt aan de realisatie van de Groene Corridor, een recreatieve groene doorgang tot aan de spoorweg. Nu de werken achter de rug zijn, werd de Groene Corridor officieel geopend.
The post Adinkerke krijgt groene doorgang met zitbanken en speeltoestellen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens Gault&Millau Wine Awards: “Dit zal ongetwijfeld mensen naar ons domein in Kruiseke brengen”

Vergeet de Bourgogne en de Champagnestreek. Wie topwijnen wil scoren, hoeft daarvoor geen uren meer in de wagen te zitten. Wijndomein Ravenstein wist tijdens de Gault&Millau Wine Awards niet minder dan twee titels te bemachtigen. “We zijn het enige Vlaamse wijndomein dat twee awards wist te winnen”, klinkt het trots.
The post Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden, die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

Bouchez: “Volledig legitiem dat De Wever premier zou worden”

Het zou “volledig legitiem” zijn moest N-VA-voorzitter Bart De Wever premier worden. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor het gesprek met de vijf partijen bij de Nationale Bank. “Wij hebben geen veto’s tegen bepaalde personen, zeker niet tegen personen van een democratische partij”, zei Bouchez.

Lees meer »