Personeel politiezone Midow voert actie en keert burgemeesters de rug toe: “Willen zo snel mogelijk duidelijkheid”

Nagenoeg het voltallige personeel van de politiezone Midow hield donderdagochtend een protestactie bij hun hoofdkantoor in Oostrozebeke. Maandag kregen ze te horen dat hun zone zal ophouden te bestaan. Daarom keerden ze de vijf burgemeesters van de zone resoluut de rug toe toen die aankwamen voor een politiecollege op het kantoor. “We willen zo snel mogelijk duidelijkheid”, klinkt het bij de agenten.

Politiezone Midow onderzocht al lange tijd een fusie met de aanpalende zone RIHO, maar door de gemeentelijke fusie van Meulebeke met Tielt kwam dit plan op losse schroeven te staan. Plots bleken ook andere gemeenten van Midow naar andere politiezones te kijken. Oostrozebeke liet weten ook bij PZ Regio Tielt te willen horen, Wielsbeke kijkt dan weer naar Mira. Dit komt neer op een defusie van de politiezone, een unicum in het land.

Actie

“Net daarom is de onzekerheid zo groot bij het personeel”, zegt commissaris Jona Van Belle. “We begrijpen wel het waarom van deze splitsing maar voor hoe dit moet gebeuren, is geen wettelijk kader. Onze collega’s staan immers voor een moeilijke keuze. Blijven ze trouw aan elkaar en aan de zone maar missen ze zo mogelijk kansen om nu al ergens anders aan de slag te gaan, of stappen ze nu al over en zorgen ze zo voor nog meer onzekerheid voor hun collega’s? Wij willen zo snel mogelijk duidelijkheid en met onze actie houden we de druk op de ketel.”

Vrees voor leegloop

De vrees voor een leegloop waardoor de dienstverlening in het gedrang zou komen, is groot. “Waarschijnlijk zal iemand van de politiemensen helemaal zijn job kwijtraken, maar de vraag is vooral waar en onder welke voorwaarden ze zullen kunnen verder werken”, zegt vakbondsafgevaardigde van NSPV Hendrik Vanriest. “Een motard bij onze zone zal in de toekomst misschien gedwongen worden om een andere functie op te nemen. Daardoor zou hij ook het extra loon verliezen dat hij krijgt door zijn motorbrevet. We hopen dat er in de naburige zones genoeg vacatures zijn om onze mensen een plek te bieden. We willen vermijden dat er interne concurrentie ontstaat voor een job in de buurt. Het ergste scenario zou immers zijn dat er bij Midow personeel op overschot komt dat dan vervolgens federaal ingezet wordt. De mensen zijn bang dat ze naar Brussel of naar het nieuwe havenkorps van Antwerpen gestuurd zullen worden.”

Volgende week woensdag staat een sociaal overleg gepland tussen de vakbonden en de burgemeesters. Het personeel van Midow hoopt dat er tegen dan duidelijkheid is over hun toekomst.

The post Personeel politiezone Midow voert actie en keert burgemeesters de rug toe: “Willen zo snel mogelijk duidelijkheid” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Zo ziet “mogelijk catastrofale” orkaan Beryl die op Caraïben afstevent eruit vanuit de ruimte

Orkaan Beryl, die momenteel door het Caribisch gebied raast en al aan land is gegaan op het eiland Grenada, is opgeschaald naar categorie 5. Het gaat om de hoogste categorie die het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC) toekent. Bovenstaande satellietbeelden tonen hoe de volgens het NHC “mogelijk catastrofale” storm de zuidoostelijke Caraïben nadert.

Lees meer »

Brigitte (54) en zoon Alex (22) openen nieuwe bakkerij op de Hille in Wingene: “Dit is altijd onze droom geweest”

Terwijl overal in Vlaanderen de bakkers verdwijnen, komt er op de Hille in Zwevezele (Wingene) net een nieuwe bakker bij. Brigitte Croenen (54) en haar zoon Alex Dewilde (22) openen in oktober de deuren van hun nieuwe winkel B&A Desserts, nadat ze eerder al een atelier openden in Beernem. Vanaf vrijdag 5 juli kan je er terecht voor ambachtelijk ijs

Lees meer »

Voorpost bezet hotel Apollo in Zutendaal terwijl eerste asielzoekers zich settelen: “Families met kinderen intimideren kan absoluut niet”

In Zutendaal hebben militanten van de radicaal rechtse groep Voorpost het voormalige hotel Apollo in Zutendaal een tijdlang bezet. Ze hingen affiches en Vlaamse strijdvlaggen op en staken rookbommen en vuurpijlen af. Enkele weken geleden raakte bekend dat er in het pand zestig asielzoekers onderdak zouden krijgen. Intussen zijn er al zestien mensen ingetrokken, waaronder ook kinderen. “Deze actie is

Lees meer »

Xi en Poetin pleiten op top in Kazachstan voor “multipolaire wereldorde” als alternatief voor Amerikaanse dominantie

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag gepleit voor een “multipolaire” wereldorde, weg van het Amerikaanse unilateralisme. Poetin en Xi kwamen bijeen in Astana, hoofdstad van Kazachstan, waar een top plaatsvond van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie die verschillende landen verenigt die op gespannen voet staan met het Westen.

Lees meer »

Amerikaans Hooggerechtshof verklaart Trump (gedeeltelijk) “absoluut immuun” voor vervolging

Donald Trump is “absoluut onschendbaar” voor officiële handelingen die hij stelde als president, zegt het Supreme Court – al is hij dat niet voor privéhandelingen. Dit ophefmakende arrest is een enorme overwinning voor Trump, want daardoor is het haast onmogelijk dat het belangrijkste proces tegen hem – waarin hij twintig jaar cel riskeert – nog voor de verkiezingen van start

Lees meer »

Meer dan 270 arrestaties na betogingen in Kenia

De Keniaanse politie heeft meer dan 270 mensen gearresteerd voor het plegen van criminele feiten tijdens de anti-regeringsbetogingen van dinsdag. Al twee weken lang komen vooral jongeren in het land op straat om te betogen tegen de plannen van de regering.

Lees meer »

Man aangehouden na burenruzie in Kruisem die fataal afloopt

In Ouwegem, een deelgemeente van Kruisem, is een man aangehouden door de onderzoeksrechter, na een burenruzie die uit de hand liep. De man zou zijn buurman hebben aangereden. Het slachtoffer overleed een paar dagen later aan zijn verwondingen. De 2 hadden al jaren ruzie over de aanbouw van een nieuw huis, waardoor waterschade was ontstaan. Het parket onderzoekt de zaak

Lees meer »