Oostkamp verkoopt site oude gemeentelijke werkplaats en het postkantoor

De site op de hoek Stationsstraat en Gruuthuselaan, waar vroeger de kantoren van Bpost gevestigd waren, vormt samen met de voormalige gemeentelijke werkplaats een mooie hoek met potentieel voor kwaliteitsvolle woonontwikkelingen in het centrum van Oostkamp.

Omdat deze zone het best in zijn geheel bekeken wordt én omdat de gemeente voorwaarden wil koppelen aan de ontwikkeling van deze hoek, heeft de gemeente onlangs de site van Bpost overgekocht. Door de site nu zelf te verkopen, kan de gemeente bij de verkoop voorwaarden opleggen. Zo is er de garantie dat deze ontwikkeling op een goeie, toekomstgerichte manier gebeurt, met aandacht voor de impact op de omgeving. De gemeenteraad legde op 21 september de procedure voor deze verkoop vast. De opbrengst van de verkoop wordt geraamd op 2.660.000 euro. Wanneer een site zoals deze wordt verkocht aan een bouwpromotor, dan wenst de bouwpromotor vaak om zoveel mogelijk wooneenheden te realiseren. Rendabiliteit blijft uiteraard ook nu belangrijk, maar de gemeente heeft een plan uitgewerkt waar een aantal extra voorwaarden gekoppeld worden aan de ontwikkeling van de site.

Aandacht voor kleinere wooneenheden, geen al te grote of hoge bouwvolumes, een duurzame inrichting met maximaal herbruikbare energie en waterbuffering, doorsteken tussen de bouwblokken, een binnentuin, gemeenschappelijke ruimtes, behoud van het oude schoolgebouw, ruimte voor deelwagens en een ondergrondse parking zijn een aantal elementen die moeten bijdragen aan een kwaliteitsvolle ontwikkeling op maat van de buurt. Deze aspecten zijn voorwaarden bij verkoop van de gehele site. De gemeente heeft zich hierbij laten begeleiden door een studiebureau met aandacht voor kwaliteit van de omgeving.

Nu de gemeenteraad zijn akkoord heeft gegeven voor de verkoop kan deze site dit jaar nog in de markt gezet worden en kunnen kandidaat-kopers zich aanbieden. De kandidaat-kopers stellen een projectteam voor dat aan deze ontwikkeling zal werken en uiteindelijk selecteert de gemeente Oostkamp drie tot vijf teams. De projectteams werken elk een ontwerp uit, conform de voorwaarden van de gemeente. Een professionele jury zal de ontwerpen evalueren en kiest daarna het beste voorstel, rekening houdend met het ontwerp en het bod. In de tweede helft van volgend jaar zal dan het perceel verkocht worden aan het winnende ontwerpteam.

Masterplan en woonontwikkelingen

De site Bpost is een van de strategische sites die in het masterplan Oostkamp centrum aangeduid waren. In dat masterplan werden oplossingen gezocht voor een aantal tendensen. Dit op het vlak van duurzaamheid, mobiliteit, klimaatverandering. Maar ook op het vlak van wonen. Het aantal mensen dat alleen woont zal immers blijven stijgen. Mensen kiezen steeds vaker voor een kleine woning in het centrum, gecombineerd met duurzamere vervoersmiddelen. Daaruit volgen een aantal uitdagingen voor wonen in centra zoals dichter bij elkaar wonen laten samengaan met een kwalitatieve leefomgeving, niet enkel voor de bewoners, maar ook voor de ruimere buurt. Maar ook om ruimte te voorzien van groen en water om ons te wapenen tegen de klimaatverandering, Plekjes voorzien voor ontmoeting en ontspanning en minder zichtbare wagens, ten voordele van meer kwalitatieve ruimte. In het masterplan voor centrum Oostkamp onderzocht de gemeente samen met specialisten hoe dit gerealiseerd kan worden. De gemeente heeft immers slechts een beperkte impact op de woningmarkt. Toch zoekt Oostkamp naar wat wél kan. De eerste stap daarin is om een duidelijke visie te ontwikkelen. Die moet gekend en gecommuniceerd zijn of worden naar projectontwikkelaars. Daarnaast wil de gemeente ook de kansen benutten die zich aandienen én het goeie voorbeeld geven waar mogelijk, zoals nu bij de site Bpost waar ze wel de nodige voorschriften kan opleggen bij de ontwikkeling. (GST)

The post Oostkamp verkoopt site oude gemeentelijke werkplaats en het postkantoor is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Keir Starmer officieel nieuwe Britse premier na monsterzege van Labour tijdens verkiezingen

Sir Keir Starmer is officieel de nieuwe Britse premier. Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, won oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »

Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

In de Nederlandse Tweede Kamer heeft PVV-leider Geert Wilders de kersverse premier Dick Schoof aangevallen op de tweede dag van het regeringsdebat over het nieuwe kabinet. Volgens Wilders neemt Schoof niet genoeg afstand nemen van aantijgingen uit de oppositie die ministers racistisch noemen. Hij noemde het optreden van de premier “slappe hap”, wat hem niet in dank werd afgenomen door

Lees meer »

Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut in Koekelare: “Het was een plezier dit te mogen doen”

Torhoutenaar Rik Gadeyne is zopas met pensioen gegaan als directeur van het Sint-Martinusinstituut in Koekelare, het zogenoemde SMIK. Hij oefende die functies halftijds uit. De andere helft werd bekleed door Wim Mattheus, die de school nu fulltime leidt. Voor Rik breekt er een zee van vrije tijd aan.
The post Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut

Lees meer »

Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede

Het is duidelijk goed en gezond wonen in wzc Sint-Jozef in Ruiselede, want er mocht weer een 100-jarige gevierd worden: Maria Deschamphelaere.
The post Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede appeared first on KW.be.

Lees meer »

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »

LIVE COPA AMÉRICA. Canada stoot door naar de halve finales, waar titelverdediger Argentinië en Messi wachten

Ook in Amerika wordt er gevoetbald, want in de Verenigde Staten wordt gebikkeld om de Copa América. Lionel Messi staat met Argentinië in de halve finale, al had het daar wel strafschoppen voor nodig tegen Ecuador. Messi miste knullig, maar werd gered door doelman ‘Dibu’ Martínez. Zij nemen het op tegen Canada – eveneens door na penalty’s. Volg al het

Lees meer »

Luxemburg krijgt Belgische groothertogin: groothertog Henri maakt weg vrij voor nieuw tijdperk

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »