Groen voert actie tegen ‘moordstrookje’ in Tielt: “Te vaak wordt de heraanleg van onveilige fietspaden langs gewestwegen op de lange baan geschoven”

De politieke partij Groen voerde donderdag op verschillende plaatsen in Vlaanderen actie tegen ‘moordstrookjes’. Dat zijn onveilige fietspaden die louter met een witte lijn gescheiden zijn van de rijweg. Onder meer in de Deinsesteenweg in Tielt vormde de partij een menselijke ketting langs het fietspad. Een heraanleg van die gewestweg staat al jaren op de planning. Al zou er nu binnenkort wel schot in de zaak moeten komen.

De actie kreeg niet alleen steun van de lokale vertegenwoordigers van de partij, ook de Fietsersbond van Tielt was aanwezig. “Ik passeer hier elke dag met de fiets van en naar mijn werk in Deinze”, zegt Birger Landuyt van de Fietsersbond. “Het is de kortste route, maar altijd is het opletten geblazen. Zeker als er zware vrachtwagens passeren. Nu nog meer dan vroeger, want het aantal fietsers is toegenomen. En door de verschillende soorten fietsen zijn ook de snelheden van de fietsers onderling veranderd, waardoor het aantal conflictsituaties nog toeneemt.”

“We kunnen en mogen het niet normaal vinden dat fietsers hier elke dag hun leven moeten wagen tijdens het woon-werkverkeer”, aldus Groen-(co)voorzitter Jeremie Vaneeckhout. Hij ging samen met een flinke delegatie van de partij op het fietspad staan in Tielt. “Deze weg is bovendien in bijzonder slechte staat (enkele honderden meters verderop in dezelfde straat ontstond vorige maand nog een groot zinkgat omdat de riolering er versleten is – red.). Te vaak wordt de heraanleg van gewestwegen zoals deze op de lange baan geschoven, zeker in de meer landelijke gebieden. En dat terwijl het aantal ongevallen met fietsers de laatste jaren helaas terug in stijgende lijn zit. En de N35 is lang niet de enige drukke steenweg met zo’n ‘moordstrookje’. “In totaal ligt er daarvan in Vlaanderen vandaag zo’n 2.500 kilometer. Wij vragen dan ook dat er een algemeen masterplan wordt uitgewerkt.”

Aanvraag vergunning in 2024

Er is al ruim tien jaar sprake van de aanleg van veilige, afgescheiden fietspaden langs de Deinsesteenweg. Het Agentschap Wegen en Verkeer en Aquafin kondigden in 2019 al aan dat de volledige rijweg vernieuwd zou worden, inclusief rioleringen. Maar het project bleef achteruit geschoven worden. Al zit er nu wel schot in de zaak. Schepen van Openbare Werken Joris Vande Vyvere (CD&V) zat vorige week nog samen met AWV over het dossier. “Er komt een nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening aan in januari 2025, waardoor de regels rond buffering een flink pak strenger worden. Daardoor zouden we veel meer gronden moeten verwerven dan nu het geval is. Dat vermijden we liever en daarom mikken we nu resoluut op midden 2024 voor de aanvraag van de omgevingsvergunning. Ook aan de Oost-Vlaamse kant (het Agentschap Wegen en Verkeer werkt per provincie- red.) is men trouwens al bezig met het dossier.”

Bedoeling is om behalve een nieuwe riolering ook over de volledige lengte van de weg, die zo’n zes kilometer lang is van Tielt tot aan de provinciegrens, aan beide kanten vrijliggende fietspaden van twee meter breed te leggen. Die zouden komen op de plaats waar nu nog grachten liggen. De grachten zouden dan opgeschoven worden richting landbouwgebied. En daar zijn grondverwervingen voor nodig. “Water moet zoveel mogelijk ter plaatse kunnen infiltreren. De hoeveelheid water dat naar de beken vloeit, mag niet stijgen ten opzichte van vandaag”, liet Filip Demey van het gelijknamige studiebureau eerder al optekenen. “Door de fietspaden zitten we wel met extra verharding. Een moeilijke oefening, zeker omdat de Deinsesteenweg een glooiende weg is waar het water snel wegstroomt. Dat heeft ons erg veel tijd en studiewerk gekost, maar we gaan er alles aan doen om voor 2025 de nodige vergunningen te kunnen aanvragen.” (SV)

The post Groen voert actie tegen ‘moordstrookje’ in Tielt: “Te vaak wordt de heraanleg van onveilige fietspaden langs gewestwegen op de lange baan geschoven” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Morgen politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken morgen naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Luc Appermont viert 1000ste ‘De zoete inval’ op radio én tv: “Toen de baas me belde dacht ik: ik ben ontslagen”

Een feestelijke aflevering opgenomen in ‘hometown’ Bilzen, met verrassende gasten en Limburgse vlaai: zo viert Luc Appermont (75) vandaag de 1.000ste aflevering van ‘De zoete inval’. De presentator bedacht het Radio 2-programma 34 jaar geleden uit pure onvrede zelf, maar vreesde dat het geen lang leven was beschoren. Maar het spel overleefde de tand des tijds en zorgde voor een

Lees meer »

Vlaming Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond de Vlaming Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »

De eerste Tour van Merckx door de ogen van onze analist Michel Wuyts: “In 1969 waren mensen zo verlangend als in 2024”

55 jaar na Eddy Merckx begint Remco Evenepoel vandaag aan zijn eerste Tour de France. Daarom duikt onze wieleranalist en -commentator Michel Wuyts in de archieven en haalt hij herinneringen op aan het Tourdebuut (en de eerste eindzege) van Merckx. “Die nacht heeft Neil Armstrong voet op de maan gezet. Ik zag het in de roes van Merckx. En vond

Lees meer »