Elke dag te laat op school, maar De Lijn belooft aanpassingen tegen 2 oktober

Meer dan honderd leerlingen die in Ieper middelbaar onderwijs volgen, komen al sinds 1 september systematisch te laat op school door de nieuwe busregeling. “Een inschattingsfout”, zegt De Lijn, die tegen 2 oktober aanpassingen belooft. Volgens algemeen directeur Matthias Archie van scholengroep SMSI zijn die niet voldoende: “Ze beloven vijf minuten vroeger te arriveren, maar de leerlingen komen nu al gemiddeld een kwartier te laat.”

Woensdagmorgen 8.20 uur. De secretariaatsmedewerker van het College heeft opnieuw de handen vol om leerlingen die te laat komen te registreren. Vandaag zijn het er 23, op 12 september stonden er liefst 39 voor een gesloten schoolpoort. Voor alle scholen van de SMSI gaat het om tot honderd leerlingen per dag. En het gemeenschapsonderwijs meldt dat er iedere dag gemiddeld een 40-tal leerlingen te laat komen.

De boosdoener is de nieuwe regeling van De Lijn, die op 1 september in werking is getreden. De problemen situeren zich vooral op de lijnen 71 en 72 uit Mesen en Heuvelland.

Vroeger, aub

Petra Halàsc (16) uit het vijfde moderne talen komt uit Mesen en is nog geen enkele dag op tijd op school geweest. “Vorig jaar ging de bus nog van Mesen via Wijtschate rechtstreeks naar Ieper, maar nu gaat hij nog eens naar Kemmel. Ik snap dat de mensen van Kemmel ook naar Ieper moeten, maar laat de bus dan vroeger rijden. Het is heel vervelend als je al de eerste helft van de les moet missen. Als ik het eerste uur LO heb, moet ik ofwel wachten, ofwel alleen naar het sportcentrum wandelen.”

Gillian Saelens (15) en Florentine Demyttenaere (15) komen ook allebei uit Mesen. Hun buslijn 712 komt steevast te laat aan in Mesen en zit bovendien bomvol. “Tegen dat iedereen in de bus is geraakt, zijn er ook alweer enkele minuten gepasseerd. Het systeem is niet goed uitgewerkt”, zegt Gillian. “Vroeger waren er twee bussen. Eén die kwam van Le Bizet en de andere die vertrok in Mesen.”

Gillian Saelens en Florentine Demyttenaere uit Mesen zijn praktisch dagelijks te laat op school door de nieuwe busregeling. © TOGH

“Je zit ook gewoon veel langer op de bus, ook in het weekend of in de vakantie”, pikt Florentine in. “Dat kan al snel oplopen tot drie kwartier, terwijl het met de auto misschien een kwartiertje is. Ondertussen zijn er al veel leerlingen die door hun ouders naar school gebracht worden. De bus zit niet meer zo vol als in het begin van het schooljaar.”

Axelle Arnaert (17) uit Wulvergem stapte woensdag om 7.34 uur op de bus, maar arriveerde pas om 8.30 uur in het secretariaat van het College. “De bus had al vier minuten vertraging en het was superdruk. De bus zat supervol vanaf Dikkebus, echt ontploft. Ik heb nog geluk dat Wulvergem een van de eerste haltes is, zodat ik kan zitten. Er komen alleen maar meer en meer mensen bij. De bus doet nu gewoon te veel dorpen aan. Ze zouden beter nog een afzonderlijke lijn invoeren.”

Dan maar de auto

Ondertussen ondernemen ouders actie. Greet Vanoverbeke uit Mesen heeft een dochter in het College en een dochter in het Lyceum. “Ik heb een klacht gestuurd naar De Lijn, maar nog geen reactie gehad. Onze oudste dochter neemt nu de bus naar Wijtschate, van waaruit de oma haar naar het College brengt, en dat gaan we blijven doen tot er een oplossing is. Soms kan ze mee met een vriendin van wie de ouders ook al beslist hebben om hun dochter voortaan te voeren.”

Algemeen directeur Matthias Archie van scholengroep Sint-Maartensscholen Ieper zit verveeld met de situatie. “Het gaat dan ook om wel honderd leerlingen die systematisch te laat komen, en niet enkele minuten, maar gemiddeld vijftien minuten”, zegt hij. “Dat komt enerzijds doordat de bussen te laat komen en anderzijds omdat ze niet meer stoppen aan de Grote Markt. Ondertussen horen we al van ouders dat ze overwegen om hun kinderen naar Poperinge sturen. Dat zou een ramp zijn. Het gaat trouwens niet alleen om de bussen uit Heuvelland. Soms komen ook de bussen van Menen-Wervik te laat. De leerlingen uit Staden kwamen vorig jaar al te laat. Ook de lijn uit Veurne is vaak te laat. Vorige week heeft die zelfs gewoon een dag niet gereden, met als reden: personeelstekort!”

Alle hens aan dek

Bij De Lijn geeft woordvoerder Frederik Wittock toe dat er een inschattingsfout is gemaakt. “Als er foutjes gemaakt worden, moet je die kunnen toegeven en moeten die gecorrigeerd worden. Vanaf maandag 2 oktober rijden we in principe overal vijf minuten vroeger, en zou dat opgelost zijn. We dachten dat eerst pas rond te krijgen tegen maandag 6 november omdat we dat hele schema van de chauffeurs moesten hertekenen, maar we begrijpen dat het een grote nood is en dat de kinderen uiteraard op tijd op school moeten zijn. Dus hebben we alle hens aan dek geroepen.”

Voor de scholen zijn die maatregelen niet voldoende. “Vijf minuten vroeger heeft geen zin, als je weet dat ze er vijftien te laat komen”, zegt directeur Archie. “Bovendien is het nu nog mooi weer. Dan zijn er sowieso meer fietsers. Als het begint te regenen en mensen komen met de auto, zal het veel drukker worden. Ze zijn ook van plan om een extra bus in te leggen van het station naar de Markt, wat op zich goed kan zijn. Maar ze laten die bus al vertrekken om 8.07 uur. De meeste lijnen moeten dan nog aankomen aan het station, zelfs al komen ze op tijd. De bus zal volgens mij dus leeg naar de Grote Markt rijden. We hebben al laten weten dat we niet akkoord gaan.”

Ook Ieper krijgt van de directeur een veeg uit de pan. “Ik denk dat de stad druk kan leggen bij De Lijn, maar daarvan horen we weinig. We kregen reacties van de burgemeesters van Mesen en Heuvelland, maar van de burgemeester van Ieper niet. Dat stoort me een beetje, want het gaat toch om heel wat leerlingen die in Ieper naar school gaan.”

Andere omleiding

Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) zegt dat de stad al meermaals contact heeft opgenomen met De Lijn. “In overleg is ondertussen een wijziging uitgevoerd aan de omleiding die de bussen volgen door de werken in de Dikkebusseweg. Deze bussen zullen de leerlingen eerst afzetten aan de halte Rijselsepoort, die dichter gelegen is bij bepaalde scholen. Daarna rijdt de bus verder naar het station. Ook worden er wijzigingen aan de dienstregeling doorgevoerd.”

De bussen weer laten doorrijden naar de Grote Markt veegt de burgemeester van tafel. “Dat kadert in het vernieuwde openbaar vervoersplan, dat werd goedgekeurd door de vervoersregioraad, waarin alle betrokken gemeentebesturen uit de Westhoek zetelen. Dat is dus geen beslissing van onze stad. Bijkomend werd beslist om de centrumbus af te schaffen. Ieper ijverde uiteraard wel voor blijvende voldoende bediening van de binnenstad: er komt een vaste kwartierfrequentie tussen het station, het stadscentrum en het ziekenhuis. Het nieuwe openbaar vervoersplan wordt volledig ingevoerd begin 2024. Nu zijn al enkele wijzigingen aangebracht. We monitoren dit uiteraard van dichtbij en blijven in contact met De Lijn om waar nodig aanpassingen door te voeren.”

The post Elke dag te laat op school, maar De Lijn belooft aanpassingen tegen 2 oktober is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Na einde van onderzoek plakt advocaat namen op robotfoto’s Bende van Nijvel: “Gelijkenissen zijn treffend”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

Man aangehouden voor drugs, wapens en gestolen voertuig na succesvolle actie van politiezone Grensleie

De politiezone Grensleie in Menen heeft een man gearresteerd die verdacht wordt van drugs, wapens en een gestolen voertuig. Dat gebeurde na een huiszoeking van de Gespecialiseerde Interventie Cel van de politiezone. De man werd meteen voorgeleid voor de onderzoeksrechter, die besloot om hem aan te houden en in voorlopige hechtenis te plaatsen in de gevangenis van Ieper.
The

Lees meer »

“Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28) en Jérémy (29) ommuren huis met 2.000 bierbakken als trouwcadeau

West-Vlaamse woningen werden afgelopen maand verbouwd met bierbakken en deze huwelijksgeschenken groeiden telkens in omvang. Het record staat nu in Zandvoorde: maar liefst 2.000 bierbakken rond de volledige woning van Jérémy Desmet (29) en Maïté Beernaert (28). “Wij wilden niet onderdoen”, aldus hun vrienden.
The post “Misschien kunnen ze een tentje opzetten in de tuin”: vrienden van Maïté (28)

Lees meer »

“Provocerende” (en verwijderde) video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen” doet wenkbrauwen fronsen in het buitenland

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen.” De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

Listige Pogacar wilde geel aan Evenepoel laten, die morgen maar 2 plaatsen beter moet doen om leider te worden: “Zou fantastisch zijn”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen twee plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »

Jacques Vermeire vindt zichzelf niet verbrand door ‘F.C. De Kampioenen’, anderen wel: “Dankzij DDT sta ik nog steeds voor volle zalen”

Met de herhalingen van ‘F.C. De Kampioenen’, ‘Verschoten & Zoon’ en ‘Hallo K3′ is Jacques Vermeire (73) alomtegenwoordig op televisie. “Het is denk ik de achtste keer dat ‘De Kampioenen’ opnieuw starten, maar kan je geloven dat ik zelf zit te wachten tot het begint na ‘Het Journaal’?”, lacht de man die gestalte gaf aan DDT. “Sommige acteurs voelen zich

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, rook en assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »