Drukke plukperiode voor wijnbouw in Westhoek: “Natte juli maakt het complexer”

De wijnbouw zit al enkele jaren in de lift in de Westhoek en in België in het algemeen. Intussen zijn ook de wijnbouwers van Vintage vzw druk in de weer, want het plukseizoen is aangebroken. Enkelen van hen vielen woensdag in de prijzen tijdens de Beste Belgische Wijn-awards.

De wedstrijd Beste Belgische Wijn (BBW) is een organisatie van de Vereniging Vlaamse Sommeliers vzw (VVS). Entre-Deux-Monts uit Heuvelland veroverde vijf medailles: twee keer goud met de Molenberg Collection Heritage en Rosé Anaïs, zilver voor Wiscoutre Rosé Brut en Quatre Cépages en brons voor de Bacquaert Brut. Roonen Bergh uit Heuvelland haalde zilver met de Primum.

Verder was er nog brons voor het Heuvellandse Cense de l’Alouette met Chardonnay Cuvée Denise en voor het Wervikse wijndomein Ravenstein uit voor hun Blanc de Noirs Brut.

In de lift

Deze wijndomeinen zijn allemaal aangesloten bij Vintage vzw, een vereniging dat 22 gepassioneerde wijnbouwers uit de Westhoek groepeert, 16 daarvan hebben wijngaarden in Heuvelland. Jill Boudrez (47) is nu bijna drie jaar voorzitter van Vintage. “Deze erkenning voor onze wijnbouwers bewijst dat onze wijnbouw in de lift zit”, glundert ze. “Maar ook elders in ons land merk je dat de sector verder aan het bloeien is. Onze vzw zet zich in om de lokale wijnbouw te promoten, de kruisbestuiving tussen de wijnbouwers te coördineren en van elkaars wijnen te genieten.”

Natte juli

Intussen zijn de wijnbouwers druk in de weer met het plukseizoen. “De plukperiode hangt wel af van de geplante rassen, maar je mag wel zeggen dat het overal alle hens aan dek is. Een deel plukt met de hand en andere wijnbouwers doen het via de plukmachines. De bloeimaanden waren best goed, maar de koude en natte julimaand zorgt er toch voor dat het complexer is dan vorig jaar. De pluk is weer van start gegaan in een normale plukperiode, vorig jaar lag dat door de hitte vroeger”, aldus Jill Boudrez, die met de vzw en de wijnbouwers elk jaar ook Open Wijngaardfeesten organiseert. “We doen dit begin juli, in een relatief rustigere periode. Dat komt beter uit voor onze leden. Ook dit jaar was het weer een schot in de roos.”

Meer info: www.vintageheuvelland.be.

The post Drukke plukperiode voor wijnbouw in Westhoek: “Natte juli maakt het complexer” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Provençaalse sferen tijdens Franse markt op 5, 6 en 7 juli in Kortemark: “Dit wordt een nieuwe traditie”

Wie het slechte voorjaar snel wil vergeten en reikhalzend uitkijkt naar de zomer, kan op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli terecht op de Franse markt, georganiseerd door Sfeer in Groot-Kortemark, de vereniging die – de naam zegt het zelf – wat meer leven in de Kortemarkse brouwerij wil brengen.
The post Provençaalse sferen tijdens Franse markt

Lees meer »

Park in Ruiselede zomert twee maanden lang

Vorige maand opende burgemeester Greet De Roo (RKD) het Park voor de start van een zomer vol activiteiten. Er staat alleszins veel muziek geprogrammeerd.
The post Park in Ruiselede zomert twee maanden lang appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op site Sport Vlaanderen

Vrijdagavond werd bij Sport Vlaanderen Waregem de gloednieuwe all weatherpiste voorgesteld. Het stadsbestuur en vzw De Gaverbeek investeerden in een grote piste die het ganse jaar door gebruikt kan worden. Daarnaast werd ook een extra longeerpiste ingericht. “Dit is een bijzonder moment in onze geschiedenis”, reageert directeur Wim Vanderschueren.
The post Rijvereniging De Gaverbeek opent gloednieuwe all weatherpiste op

Lees meer »

Na jaren vol ellende kan Japanse keizerin Masako eindelijk weer lachen: “Ze was krijgsgevangene in haar eigen paleis”

De Japanse keizer Naruhito (64) en keizerin Masako (60) genieten nog na van hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het keizerspaar nam deel aan diverse activiteiten met koning Charles (75) en koningin Camilla (76), maar het meest opvallend was de stralende glimlach van de keizerin. Nadat ze jarenlang leed aan een zware depressie en volledig uit de openbaarheid verdween, kan

Lees meer »

Drie keer op één maand voor politierechter na onder andere aanrijding met vluchtmisdrijf: “Hij beseft eindelijk dat hij zich aan de regels moet houden”

Amper 16 jaar was een jongeman uit Kortrijk, toen hij op de speelplaats van zijn school in Kortrijk met zijn bromfiets tegen een schoolgenote botste. Het bracht hem samen met zijn ouders voor de politierechter. Een maand later liep hij nog eens tegen de lamp, en daarna nog eens… Goed voor drie verschillende zaken op 1 maand tijd voor de

Lees meer »