Assisen West-Vlaanderen – Verdediging van Pedro Bouckaert haalt hard uit naar de speurders

Op het assisenproces over een roofmoord in Oostrozebeke hebben de advocaten van Pedro Bouckaert (49) in hun pleidooien vooral de speurders geviseerd. Volgens meester Filip De Reuse kwam zijn cliënt enkel door de onkunde en de tunnelvisie van de politie in de beschuldigdenbank terecht. De verdediging vroeg dan ook de vrijspraak, net als het openbaar ministerie.

Ondanks die vordering van de procureur-generaal stond meester Gregory Everaert toch nog even stil bij de feiten. Daarbij werd benadrukt dat Bouckaert van een moordplan niets afwist. “Hoe kan dat als ze nog niet wisten wat ze met de kluis zouden doen? Waarom zou Nico Torck dan ook nog de moeite doen om andere handlangers te zoeken?” De beschuldigde gaf toe dat hij op vraag van de dader wel enkele spullen verbrandde. “Zelfs toen de familie Torck aan zijn deur stond om een zak te verbranden, was hij niet op de hoogte. Anders had hij toch op zijn minst die brandput uitgekuist.”

Meester Filip De Reuse prees de houding van openbaar aanklager Tom Janssens. “Het siert u dat u vraagt om hem vrij te spreken. U voelt zich bedrogen door uw eigen mensen. De speurders van de zone Midow. Wij voelen ons al zeven jaar bedrogen. Al zeven jaar lang strijden wij dag in dag uit tegen dit gedrocht van een onderzoek.” Vervolgens werd ook verwezen naar de talloze positieve getuigenissen over Pedro Bouckaert. “Ik heb nog nooit zo’n brave mens in die beschuldigdenbox zien zitten.”

Eerder deze week raakte bekend dat de politiezone Midow wellicht zal ontbonden worden en daar is de verdediging niet rouwig om. “Ik zal blij zijn als wij daar een klein steentje aan bijgedragen hebben. Ik meen dat. Ik ben heel erg diep ontgoocheld. Wat zij gepresteerd hebben is inderdaad du jamais vu. En er mag daar meer dan één zijn kepie aan de haak hangen. Dit dossier is een schoolvoorbeeld van tunnelvisie.” Uitgerekend de beschuldigde en zijn partner deden zelf meerdere voorstellen om bijkomend onderzoek te doen. Er werd echter geen bankonderzoek uitgevoerd en andere mogelijke pistes in verband met de kluis werden nooit onderzocht. “Het is ook gewoon carrément een barslecht onderzoek. Men heeft nooit een reconstructie uitgevoerd waar men een had moeten uitvoeren. En op de andere reconstructie zijn we nooit uitgenodigd.”

Beschamend

Onderweg naar de gevangenis overhandigde Nico Torck zelf ruim 3.000 euro aan de speurders. Het geld werd echter niet sporenbewust in beslag genomen, waardoor het nooit onderzocht kon worden op vingerafdrukken van Bouckaert en zijn vriendin. In de gevangenis werd bij Torck nog eens 1.000 euro ontdekt. “Ze hebben het dan nog niet door. Dat zijn speurders op een moordonderzoek. Moest mijn medewerker zo tewerk gaan, zou de liefde niet te lang duren. Het is gewoon beschamend. Ik zou daar zeer lang over kunnen pleiten.”

Om het belang van een correct onderzoek te benadrukken, verwees meester De Reuse ook nog naar een spreuk van de Franse filosoof Montesquieu. “Het onrecht aan één iemand aangedaan, is een bedreiging voor iedereen. Ik hoop dat we hier allemaal lessen kunnen trekken uit deze zaak.” Ten slotte vroeg de verdediging om Bouckaert terug te laten keren naar zijn partner, zijn dochter, zijn pluszoon en zijn zieke doofstomme moeder. “Pedro, ik hoop oprecht dat je hier met opgeheven hoofd kan buitengaan. Ik weet dat je geen leugenaar bent. Uw familie en uw vrienden weten dat ook.”

Vrijdag om 9 uur worden de eventuele replieken gehouden. Daarna krijgen de beschuldigden het laatste woord en kunnen het hof en de jury in beraad gaan.

The post Assisen West-Vlaanderen – Verdediging van Pedro Bouckaert haalt hard uit naar de speurders is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ik zou het zo erg vinden als iemand hierin gelooft”: VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke over deepfake van haar die circuleert

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Waarom Viktor Orban Europa niet groot kan maken

Hongarije volgt maandag België op als tijdelijke voorzitter van de Raad van de EU, onder de slogan “Make Europe great again”. Maar door Orbans houding is die ambitie gedoemd. “Mijn advies? Neem het Hongaarse voorzitterschap niet ernstig.”

Lees meer »

Elk jaar 200 boetes voor mensen die kijkfiles vormen: “Na mijn ongeval zag ik mensen filmen, dat is echt ranzig”

Elk jaar krijgen gemiddeld 200 mensen een boete voor ‘abnormaal traag rijden’ in het verkeer, 600 boetes worden uitgeschreven voor ‘gevaarlijk rijgedrag’. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie over de kijkfiles in ons land. Radio2-presentator Xavier Taveirne was enkele jaren geleden betrokken bij een verkeersongeval: "Toen ik uit de auto stapte, zag ik overal mensen stilstaan om te

Lees meer »

“Zorg er gewoon voor dat ik kan slapen. Maakt niet uit wat er gebeurt”: de laatste dagen van Michael Jackson

Het is intussen vijftien jaar geleden dat popster Michael Jackson op 50-jarige leeftijd overleed. Hoe tragisch ook, z’n dood kwam niet geheel onverwacht voor wie hem die laatste maanden van dichtbij meemaakte. Wie uitte z’n bezorgdheden over z’n geestestoestand? Wat gebeurde er tijdens z’n laatste momenten? Een overzicht van z’n finale weken. “Hij is als een verloren jongetje.”

Lees meer »

Afbraak van Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare start in september

In september begint de afbraak van het Heilig-Hart ziekenhuis in Roeselare. Alleen de zuidelijke vleugel van het ziekenhuis blijft staan. In de plaats komen er woningen, appartementen en ook een woonzorghotel, met studio’s en assistentiewoningen. De blikvanger van de nieuwe site is een hoog woonblok van 16 verdiepingen. Daarnaast komt er ook een park. Over 4 jaar zouden de eerste

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Klachten over woekerprijzen van fruitkraam uit Deurne stromen binnen: “Achteraf voelde ik mij stom dat ik zoveel betaald had”

Maar liefst 670 euro betaalde de schoonmoeder van Bo Van Hoecke afgelopen weekend op een braderij in het Oost-Vlaamse De Klinge voor vier zakjes fruit. Ook Tommy Bernard (34) getuigde over het hallucinante bedrag dat hij betaalde aan het fruitkraam uit Deurne. Hun verhalen leven duidelijk onder marktgangers, want van over heel Vlaanderen kreeg onze redactie reacties toegestuurd.

Lees meer »

Realityster Paris Hilton getuigt in Amerikaanse Congres over ervaringen in jeugdzorg: “Ik leerde niets, behalve trauma”

Voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft realityster Paris Hilton gepleit voor een beter beleid voor kinderen in de pleeg- en jeugdzorg. Ze getuigde er over haar eigen traumatische ervaringen in zogenoemde ’therapeutische kostscholen’. "Dit is een miljardenindustrie die enkel uit is op winst", zei ze. "Ik leerde er niets, behalve trauma."

Lees meer »