Stefaan Sintobin vraagt tuchtstraf voor Brugs burgemeester wegens schending privacy

Brugs gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (VB) schrijft een brief naar de gouverneur, met de vraag om een tuchtstraf uit te spreken tegen burgemeester Dirk De fauw (CD&V). Het oppositieraadslid vindt dat de burgemeester de wet op het beheer van persoonlijke gegevens én de privacy van Bruggelingen geschonden heeft naar aanleiding van een enquête door een krantengroep. Dirk De fauw wuift die kritiek weg.

“Al meer dan vier en een half jaar mag ik de mooiste job uitoefenen als burgemeester van Brugge. Beleid voeren is niet altijd simpel, soms moeten we moeilijke beslissingen nemen waarbij we niet iedereen tevreden kunnen stellen. We proberen telkens de juiste afwegingen te maken voor alle Bruggelingen. Eerlijke en constructieve feedback krijgen vinden we als stadsbestuur zeer belangrijk en daarom zijn we blij wanneer hiertoe initiatief wordt genomen. We nodigen jullie dan ook heel graag uit om de enquête in opdracht van Het Nieuwsblad, De Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg in te vullen.”

Propaganda

Die woorden van de Brugse burgemeester Dirk De fauw in een e-mail storen Stefaan Sintobin enorm. Het oppositieraadlid legt uit: “Dirk De fauw verstuurt via zijn eigen burgemeester mailadres berichten naar tal van Bruggelingen waarbij hij zichzelf aanprijst en de mensen ook vraagt om het onderzoek in te vullen.”

“De mensen die mij gecontacteerd hebben bevestigd dat zij nooit toestemming hebben gegeven om hun mail in een mailbestand op te slaan en al zeker niet om mails met politieke propaganda te ontvangen van de burgemeester. Dit is volgens mij een grove schending van de wetgeving op het beheer van persoonlijke gegevens én de privacy van Bruggelingen.”

“Daarnaast probeert Dirk De fauw met zijn mail de peiling te beïnvloeden en te manipuleren. Sommige bronnen melden mij trouwens nu al dat de resultaten momenteel niet zo goed zijn. Dergelijke peilingen kunnen dus niet serieus worden genomen en geven een verkeerd beeld. De enige, echte peiling is op verkiezingsdag.”

“Wat er ook van zij, ik verwacht tekst en uitleg van de burgemeester en ik zal ook een brief sturen naar de gouverneur om de zaak te onderzoeken en mogelijks een tuchtstraf uit te spreken tegen de burgemeester”, aldus Stefaan Sintobin.

Neutrale bevraging

Dirk De fauw is zich van geen kwaad bewust: “De nieuwsbrief waarvan sprake werd verstuurd naar mensen die ingeschreven zijn op mijn nieuwsbrief en mensen die in mijn database terechtkwamen via vragen aan mijn kabinet. Deze mensen contacteren mij omtrent zaken in en rond Brugge en het Brugse beleid en ontvingen nu dus een link naar een neutrale bevraging over de werking in en rond Brugge en het Brugse beleid.”

“Uiteraard, en zoals bij alle nieuwsbrieven die ik verstuur, heeft iedereen de mogelijkheid zich uit te schrijven, dit werd ook nog eens expliciet vermeld. Ik weet niet hoe ik mezelf aanprijs in deze mail of politieke propaganda verspreid, dat zal Stefaan Sintobin moeten verduidelijken.”

Feedback

“Het beïnvloeden en manipuleren van de peiling was al helemaal niet aan de orde: in plaats van dit enkel naar mijn sympathisanten te sturen, stuurde ik dit naar mensen met wie ik contact had rond het beleid in Brugge, ongeacht hun politieke visie, ongeacht of ik hun vragen in de positieve of negatieve zin beantwoord had.”

“Hoe meer mensen de enquête invullen, hoe beter de resultaten de bevolking weergeven, in die zin wordt de enquête dankzij de mail accurater. Ik heb er dan ook over gewaakt dat ik de mensen op geen enkele wijze in een bepaalde richting stuur. Als burgemeester vind ik het juist belangrijk een zo eerlijk mogelijke feedback over ons beleid te krijgen. Van beïnvloeding is absoluut geen sprake, ik weet toch niet hoe ze de vragen op die enquête invullen. Dat gebeurt trouwens anoniem.”

The post Stefaan Sintobin vraagt tuchtstraf voor Brugs burgemeester wegens schending privacy is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Crimineel!”: Spaanse pers spreekt schande over fout Kroos op Pedri, die kruis mag maken over verdere EK

Slechts zeven minuten stond Pedri op het veld in Spanje – Duitsland. Zwaar onderuit geschoffeld door Toni Kroos, moest de middenvelder al huilend naar de kant in de kwartfinale van het EK voetbal. De Spaanse online media spreken met schande over de ingreep van Kroos die niet eens geel opleverde. Met een interne laterale verstuiking van zijn linkerknie, is het

Lees meer »

Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd”

Zo’n 143 dagen lang zette Dimitri Carpentier een straat van Hooglede in de kijker. Nu bundelt Carpentier die 143 straatgedichten in het boek ‘Ik ben in alle straten’.
The post Dimitri Carpentier bundelt 143 gedichten in boek ‘Ik ben in alle straten’: “Sommige mensen hebben gedicht zelfs ingekaderd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour verplettert Conservatieven, premier Sunak kondigt ontslag aan

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, wint oppositiepartij Labour nu de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje ook. “Een verpletterende overwinning”, voorspelt de exitpoll van de grote Britse media. De Conservative Party wordt zwaar afgestraft: de partij stevent af op

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun uitlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale

KVKO stelde de selectie voor het komende seizoen voor. De A-ploeg promoveerde naar derde provinciale, terwijl de B-ploeg nu in de kustreeks van vierde terechtkomt.
The post KVKO A stoomt zich klaar voor derde provinciale appeared first on KW.be.

Lees meer »

Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan”

Met de ondertekening van de oprichtingsakte in het stadhuis schoot Welzijnsvereniging Blankenberge officieel uit de startblokken. “Een belangrijke mijlpaal in de realisatie van de nieuwe synergetische zorgsite in Blankenberge”, aldus burgemeester Björn Prasse (Open VLD).
The post Welzijnsvereniging Blankenberge uit de startblokken: “Mooi verhaal, waarin onze inwoners centraal staan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Fien Muylle (17) uit Lichtervelde treedt met haar band binnenkort op op de Gentse Feesten: “We brengen de iets heftigere rock en punk”

Fien Muylle (17) uit Lichtervelde studeerde dit schooljaar af aan MUDA, richting singer-songwriter. Voor haar zangexamen mocht ze optreden in Missy Sippy. Daarnaast zingt ze in de band Junkyjardpool, die deze zomer optreedt tijdens de Gentse Feesten.
The post Fien Muylle (17) uit Lichtervelde treedt met haar band binnenkort op op de Gentse Feesten: “We brengen de iets heftigere

Lees meer »

Keir Starmer officieel nieuwe Britse premier na monsterzege van Labour tijdens verkiezingen

Sir Keir Starmer is officieel de nieuwe Britse premier. Zoals verwacht vond vannacht een politieke aardverschuiving plaats in het Verenigd Koninkrijk. Nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, won oppositiepartij Labour de Britse verkiezingen. En nog geen klein beetje. Nadat de exitpolls “een verpletterende overwinning” voorspelden, staat de partij van Sir

Lees meer »