Paul (75) is terminaal ziek, maar reisde doorheen de ganse wereld en blikt in boek terug op zijn leven: “Ik bekijk het dag per dag”

De 75-jarige Roeselarenaar Paul Reynaert reisde in zijn leven door alle continenten. Zo doorkruiste hij onder andere Afrika en Amerika met de fiets. Met zijn boek De Trek van een Paradijzenaar blikt hij tevreden terug op zijn leven. “Ik ben terminaal ziek, maar tijdens het schrijven en het lezen van mijn boek besef ik dat ik fantastisch heb geleefd en ik ook nu positief moet proberen te blijven”, aldus de avonturier.

Paul Reynaert houdt van uitdagingen. Een fietstocht op 5000 meter hoogte in Tibet, marathons en ultraloopwedstrijden, deelname aan het televisieprogramma Peking Expres. Paul kan op zijn 75ste tal van avontuurlijke verhalen vertellen aan zijn kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. “Eigenlijk is alles begonnen toen ik een jaar of dertig was. Mijn ouders hadden vroeger een sigarettenwinkel en daardoor begon ik ook fervent te roken. Ik wou daar echt mee stoppen en zette het op een lopen.” Wat begon met enkele stratenlopen mondde al snel uit in langere wedstrijden. Paul liep tien marathons uit en waagde zich zelf aan ultralopen van 100 kilometer. “Ik wou altijd meer en meer. Geen uitdaging was me te veel.”

Terwijl hij als dertiger vooral liep, geraakte Paul als veertiger meer gepassioneerd door het fietsen. Hij werd niet alleen lid van een fietsclub, maar trok ook vaak met de fiets naar het buitenland. Zo reed hij dwars door Afrika, van CaÏro tot Kaapstad, en haspelde hij ook tal van kilometers af op speciale plaatsen zoals de Noordkaap of op 5.000 meter hoogte in Tibet. In de Verenigde Staten legde hij een tocht van zo’n 6.000 kilometer af. Paul fietste ook naar Athene om daar deel te nemen aan de mythische marathon. “Ik leerde alle continenten kennen en zag erg mooie zaken. De fietsreis in Tibet is misschien wel de meest speciale.”

Horeca

Tussen het reizen door was Paul, die een koksopleiding op zak heeft, werkzaam binnen het horecawezen. Zo runde hij zelf nog Tosca op de Grote Markt in Roeselare en ’t Lindeke in Zwevezele. Het grootste deel van zijn carrière werkte hij in restaurant Molendries in Gits. “Op die manier kwam ik ook in contact met de mensen met een beperking van het nabijgelegen Dominiek Savio.” Paul nam jarenlang blinde mensen mee op sleeptouw. “Met de tandem trokken we er samen op uit. Zo maakte ik samen met blinde mensen prachtige reizen naar Compostella, Polen en Boedapest.” Aan verschillende van de reizen was ook een goed doel verbonden. Zo fietste Paul onder andere ten voordele van een jonge Pool die in Dominiek Savio verbleef. De tocht bracht 15.000 euro op.

Tien jaar geleden hielden de buitenlandse avonturen van Paul op. Zijn laatste fietsvakantie, richting Compostella, beleefde Paul met één van zijn dochters. “Na twintig jaar reizen had ik het gevoel dat ik veel had gezien. Van mijn vrouw kreeg ik de kans om de hele wereld te ontdekken. De laatste tien jaar trokken we er samen op uit met de elektrische tandem, onder de kerktoren.” Vorig jaar kreeg Paul echter heel slecht nieuws. Bij hem werd pancreaskanker vastgesteld. “Ik ben terminaal ziek. Hoe lang ik nog te leven heb weet ik niet. Ik bekijk dag per dag.”

Peking Expres

Nog voor de diagnose was Paul al begonnen met het maken van een boek over al zijn avonturen. “Daarin begin ik met het roken, maar staan vooral heel veel mooie momenten. De fietsvakanties, de loopervaringen,… Ik nam ook deel aan het televisieprogramma Peking Expres, maar daar haalde ik minder voldoening uit.” Paul’s boek De Trek van een Paradijzenaar is sinds kort af. “Het was eigenlijk mijn bedoeling om het voor de familie te maken, maar inmiddels toonden ook andere mensen al interesse. Een uitgever zoeken zal ik niet doen, maar wie dat wenst kan het wel via mij kopen.” De avonturier is blij dat hij alles wat hij heeft meegemaakt heeft neergepend. “Ik besef nu echt dat ik fantastisch heb geleefd en ik zoveel mooie dingen heb mogen doen. Eigenlijk gaat het nu niet goed met mij, maar na zo’n mooi leven moet ik nu mijn uiterste best doen om positief te blijven.”

The post Paul (75) is terminaal ziek, maar reisde doorheen de ganse wereld en blikt in boek terug op zijn leven: “Ik bekijk het dag per dag” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Westende-Dorp krijgt nieuw plein

Westende-Dorp krijgt een groen plein. Het oude gemeentehuis van Westende en de bibliotheek worden daarvoor afgebroken.
The post Westende-Dorp krijgt nieuw plein appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bert en Hanne zijn nieuw Poorterspaar van Sint-Pietersparochie: “In de finale ebde de stress snel weg”

De Kuurnse Sint-Pietersparochie heeft een nieuw poorterspaar. Nadat vrijdagavond de eerste proef werd afgenomen van de negen kandidaten, volgde op zaterdagavond de finale van de verkiezing, afgewisseld met optredens van The New Sint-Pieters Collection. Uiteindelijk werden Bert Deroo (52) en Hanne Simoens (37) in de late uurtjes uitgeroepen tot het nieuwe poorterspaar van het Sint-Pietersfestival.
The post Bert en

Lees meer »

Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers in Brugge: “Een persoonlijke aanpak en begeleiding op maat”

Met de opstart van Henry Walthers is Brugge nog een vastgoedkantoor rijker. “Ik heb heel wat ervaring opgedaan bij Immo François de voorbije jaren, maar de tijd was gekomen om mijn eigen weg in te slaan”, zegt oprichter Maxime Traen (31). “En dat betekent heel veel persoonlijke service”, verzekert hij.
The post Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers

Lees meer »

Dranouter moet Willem Vermandere uit feesteditie schrappen: “Deze folkheld heeft ons festival mee gevormd”

Onverwacht geen Willem Vermandere op het gouden jubileum van Festival Dranouter, waar hij sinds 1989 zeven keer optrad. “Als grootste festival van West-Vlaanderen hadden we een automatische click met deze icoon voor West-Vlaanderen, folk, kleinkunst en traditionele muziek.”
The post Dranouter moet Willem Vermandere uit feesteditie schrappen: “Deze folkheld heeft ons festival mee gevormd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk

Ring Kortrijk krijgt er een tijdelijke duurzame publiekstrekker bij. De Kringloopwinkel opende er op 1 juli een pop-up shop met als hoofdaanbod tweedehandskledij en accessoires. De tijdelijke winkel blijft open tot eind augustus.
The post De Kringloopwinkel opent pop-up in Ring Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

Drie West-Vlamingen in de finale van het concours ‘Eerste Kok van België 2025’

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. De leesjury van Club Prosper Montagné selecteerde op basis van een recept met gerijpte varkensrug en kool vijf finalisten, waaronder drie West-Vlamingen: Neal Descheemaecker (32) die souschef is van restaurant Boury in Roeselare, chef-eigenaar Cédric Sorton (44) van

Lees meer »