Oefening baart kunst: jeugdwerk van vier Brugse meesters in Groeningemuseum

Donderdag 21 september opent de nieuwste collectiepresentatie ‘Oefening baart kunst’ in het Groeningemuseum in Brugge. Een selectie 18e-eeuwse academietekeningen, die de start van de carrière van Brugse meesters als Suvée en Duvivier inluidden, verlaten uitzonderlijk het Prentenkabinet van Musea Brugge. Ze brengen het verhaal van hun parcours van leerling aan de Brugse Academie tot meester in de schilderkunst.

Musea Brugge stelt uitzonderlijk ‘jeugdwerk’ tentoon van vier meesters tijdens hun opleiding in de tekenkunst aan de Brugse Academie voor Schone Kunsten uit de tweede helft van de 18e eeuw: Joseph-Benoît Suvée, Jean-Bernard Duvivier, Pieter Goddyn en Augustin van den Berghe.

“De Brugse Academie was voor deze vier leerlingen – en vele anderen – het begin van een succesvolle internationale carrière als tekenaar en schilder”, vertelt Evelien De Wilde, conservator Prentenkabinet bij Musea Brugge. “De tentoongestelde tekeningen geven dan ook een unieke inkijk in hun traject van leerling tot meester, van hun eerste artistieke uitingen tot hun internationale carrière in Parijs en Rome”.

Nieuwe inzichten

Volgens cultuurschepen Nico Blontrock worden tekeningen maar zelden uit hun bewaarplek gehaald en tentoongesteld omwille van hun fragiele karakter: “Voor ‘Oefening baart kunst’ verlaten de werken uitzonderlijk het Prentenkabinet en worden ze voor het eerst samen getoond. Het is een unieke presentatie die de opkomende Brugse talenten van de 18e eeuw in de kijker zet”.

Centraal in de opstelling vertelt een touchscreen het verhaal van de Brugse academie en haar belang voor de Brugse neoclassicistische schilders. Een verhaal vol nieuwe inzichten dankzij het onderzoeksproject ‘Leerling en meester, figuurtekeningen uit de Brugse Academie in hun context (1757-1892)’, waarbij Musea Brugge meer dan 850 tekeningen heeft geregistreerd, onderzocht en ontsloten.

Garemijn

Speciale aandacht gaat uit naar leraar en directeur Jan Anton Garemijn. “Tijdens zijn directeurschap hield Garemijn notitieboekjes bij die recent integraal zijn ontcijferd met behulp van vrijwilligers via crowdsourcing. De notitieboekjes zijn waardevolle tijdsdocumenten die inzicht geven in de werking aan de Brugse academie”, verduidelijkt Nico Blontrock. “Een kleine maar bijzonder fijne tijdelijke aanvulling van de vaste collectie van het Groeningemuseum.”

‘Oefening baart kunst. De Brugse Academie en de lokroep van het buitenland’ loopt van 21 september 2023 tot 12 maart 2024 in zaal 10 van hetGroeningemuseum, Dijver 12 in Brugge

The post Oefening baart kunst: jeugdwerk van vier Brugse meesters in Groeningemuseum is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

“Ik slááp hier zelf in mijn mobilhome”: Chris Van Tongelen (De Romeo’s) baat camping uit op Rock Werchter

Meer dan 35.000 kampeerders arriveren vandaag op camping The Hive op Rock Werchter en Chris Van Tongelen (56), één van de Romeo’s is er de baas. De populaire zanger doet dat bewust onder de radar. “Ik ben hier niet de BV”, vertelt hij. “Maar gewoon ‘de Chris’ die ziet dat er geen incidenten gebeuren en er overal voldoende wc-papier is.”

Lees meer »

The New York Times: “Biden overweegt om zich terug te trekken”

Huidig Amerikaans president Joe Biden (81), die kandidaat is voor een tweede ambtstermijn, zou dan toch twijfelen of hij zich niet moet terugtrekken na het voor hem desastreus verlopen debat vorige week donderdag. Dat schrijft The New York Times op basis van een “belangrijke bondgenoot” die wenste anoniem te blijven.

Lees meer »

“Bart De Wever zet onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil”: Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom vandaag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

China beschuldigt twee oud-ministers van Defensie van corruptie

De Communistische Partij van China (CPC) heeft twee voormalige ministers van Defensie, die al maanden niet meer in het openbaar zijn verschenen, uit de partij gezet wegens beschuldigingen van corruptie. Li Shangfu en Wei Fenghe zijn uit de partij gezet wegens “ernstige schendingen van de partijdiscipline en de wet”, meldde het staatspersbureau Xinhua donderdag.

Lees meer »

Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in ons DNA”

Cercle Brugge organiseerde zaterdag de traditionele fandag. Iedereen die groen-zwart een warm hart toedraagt, kon genieten van verschillende activiteiten in en rond het Jan Breydelstadion. De fans waren talrijk opgekomen. Een ‘galawedstrijd’ was er niet. Op het oefenterrein werd onderling door de spelers wel een wedstrijd gespeeld.
The post Fandag Cercle Brugge lokt heel wat supporters: “Spektakel zit in

Lees meer »

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt: “Het was het wachten waard”

Zaterdag opende het Tieltse stadsbestuur officieel de nieuwe jeugdlokalen en de nieuwe polyvalente zaal in de tuin achter die lokalen. Alles samen goed voor een investering van zowat 3,2 miljoen euro. De Kanegemnaars hebben wel wat geduld moeten hebben, want de eerste plannen dateren eigenlijk al van 2016.
The post OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt:

Lees meer »