Man krijgt zes maanden cel voor twee valse rijbewijzen uit Congo, maar wordt van veel meer gevallen van oplichting verdacht: “Topje van de ijsberg”

Een 26-jarige man uit Knokke is in beroep veroordeeld tot zes maanden met uitstel omdat hij in 2021 rondreed met een vals Congolees rijbewijs.

In maart 2021 werd de 26-jarige A.S. met Congolese roots in Brugge uit het verkeer gehaald tijdens een controle. Hij legde een internationaal Congolees rijbewijs voor en beweerde dat zijn nationaal Congolees rijbewijs bij de gemeente Oostkamp lag om dit in te ruilen voor een Belgisch rijbewijs. Maar zowel het nationaal als het internationaal Congolees rijbewijs bleken vals. A.S. betwistte de valsheid en beweerde bij hoog en bij laag dat hij in 2017 in Congo zijn rijexamen had afgelegd. Maar op de attesten van echtheid stond januari 2015 als datum van afgifte vermeld. Zijn bewering kon dus niet kloppen.

De rechtbank in Brugge veroordeelde hem daarop tot drie maanden cel en een boete van 400 euro. In beroep bleef zijn advocaat erbij dat zijn cliënt in 2017 in Congo zijn rijbewijs heeft gehaald op 19-jarige leeftijd. “Hij was zich van geen kwaad bewust!” Dat de certificaten van echtheid een andere datum van uitgifte vermelden, deed de advocaat af als een fout uit Congo. “De FGP (federale gerechtelijke politie) zegt dat zijn beide rijbewijzen over de ganse lijn vals zijn en de vereiste veiligheden ontbreken. En daar moet ik het mee doen! Toon mij wat er vals aan is, wat die veiligheden zijn!” Maar de procureur-generaal was daar allerminst mee akkoord. “Geef toe: alles is te koop in Congo, het is daar een nationale sport!” Bovendien wordt A.S. sinds mei 2022 in liefst zeven of acht dossiers van oplichting genoemd.

Mercedes, Landrover en goudstaven

Een van de opvallendste feiten zou S. gepleegd hebben met een peperdure Mercedes E63 AMG. De jongeman bestelde de luxewagen – prijskaartje 150.000 euro – maar betaalde die niet. Hij fabriceerde nog een vervalste overschrijving, maar de haring braadde niet en A.S. kreeg de wagen niet te zien. Intussen was hij er wel in geslaagd de auto in te schrijven en een nummerplaat aan te vragen. Met de nummerplaat en het inschrijvingsbewijs zou A.S. vervolgens voor honderdduizenden euro’s aan leningen hebben afgesloten. Hij gebruikte de Mercedes – die dus de zijne niet was – als onderpand en overtuigde zijn slachtoffers met de documenten. De slachtoffers kregen hun geld uiteindelijk niet meer terug.

A.S. zou de wagen ook nog verkocht hebben. De klant betaalde een voorschot, maar kreeg de Mercedes nooit te zien. Naar het voorschot kon hij fluiten. Een gelijkaardig verhaal zou zich hebben voorgedaan met een Landrover Defender. Nog andere slachtoffers zouden de jongeman voor 250.000 euro aan goudstaven hebben toegestopt om te verkopen. Maar dat gebeurde niet en de slachtoffers bleven berooid achter. De twee valse rijbewijzen waren volgens de procureur-generaal dan ook slechts het topje van de ijsberg. Hij riep het hof op om het dossier grondig te lezen. “Laat u niet naaien! U zal de zoveelste in de rij zijn!” Dat deed het hof en besliste de man te veroordelen tot zes maanden cel met uitstel en een boete van 1.200 euro. Overigens heeft A.S. nu wel een echt Belgisch rijbewijs, maar wel pas sinds 23 mei van dit jaar. (OSM)

The post Man krijgt zes maanden cel voor twee valse rijbewijzen uit Congo, maar wordt van veel meer gevallen van oplichting verdacht: “Topje van de ijsberg” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!”

Jill Malfait (32) neemt met Den Bokaal haar intrek in het gewezen pand van Courgette aan het Sint-Jansplein. “Ik volg dezelfde gezonde, biologische trend, maar niet langer uitsluitend plantaardig. Er komen ook bokalen met vlees in het aanbod.”
The post Jill opent eind augustus Den Bokaal: “Gezonde, lokale, low waste maaltijden, in bokaal!” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Automobiliste dringt zelf aan op alcoholslot na nieuwe alcoholintoxicatie, maand na veroordeling: “Ik wil me bewijzen”

Amper een maand na een vorige veroordeling kon een 34-jarige automobiliste in Moen bij Zwevegem opnieuw met een glas teveel achter het stuur geklist worden. Alhoewel het niet nodig was, drong ze samen met haar advocaat zelf aan op een alcoholslot.
The post Automobiliste dringt zelf aan op alcoholslot na nieuwe alcoholintoxicatie, maand na veroordeling: “Ik wil me bewijzen”

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Aantal gevallen van stalking blijft jaar na jaar stijgen

Het aantal criminele feiten is in 2023 nagenoeg stabiel gebleven in vergelijking met het jaar voordien. Wel zijn er enkele opmerkelijke verschuivingen. Zo nam het aantal woninginbraken en gevallen van internetfraude af. Daartegenover staat dat er meer feiten waren van zakkenrollerij en grijpdiefstallen. Ook het aantal gevallen van stalking bleef toenemen. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de federale politie.

Lees meer »

CD&V Roeselare trekt als CD&V – Lijst Burgemeester naar verkiezingen en stelt lijst voor

CD&V Roeselare trekt op 13 oktober met een nieuwe naam naar de gemeenteraadsverkiezingen. CD&V – Lijst Burgemeester stelde zaterdagmiddag haar 39 kandidaten voor. “Een mooie mix van ervaring en ervaring. Onze sterk vernieuwde ploeg weerspiegelt het Roeselare van vandaag”, aldus lijsttrekker Kris Declercq.
The post CD&V Roeselare trekt als CD&V – Lijst Burgemeester naar verkiezingen en stelt lijst voor

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »