Dakwerken Sint-Jan-Baptistkerk op wijk Ons Dorp zijn gestart: “Isolatie weegt zwaar door in het kostenplaatje”

Op de wijk Ons Dorp in Menen staat de Sint-Jan-Baptistkerk, in de volksmond beter gekend als de Sint-Janskerk, sinds kort in de steigers. Het dak van de kerk is dringend aan herstelling toe. De huidige leien dakbedekking wordt vervangen door zwarte dakpannen en de dakgoten worden vernieuwd. In één moeite door wordt het dak ook van isolatie voorzien.

De modernistische Sint-Janskerk uit 1963, een constructie van staal, beton en betonglas, is een ontwerp van architect Jozef Lantsoght, die ook de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk in Koksijde tekende. Met haar 60 jaar is de kerk langs de Guido Gezellelaan nog een vrij jong kerkgebouw, maar toch eisen de jaren reeds hun tol.

“De werken zijn broodnodig, want het is niet meer te doen in de kerk. Het dakgebinte is weliswaar nog in goede staat, maar met de dakbedekking is het pover gesteld. Het regent binnen, met als gevolg dat soms stukjes plafond naar beneden dwarrelen”, zegt voorzitter Rik Vandamme van de Kerkraad Sint-Jan de Doper Menen. “De aannemer zal het dak isoleren, de oude leien vervangen door nieuwe dakpannen en ook de dakgoten aanpakken.”

Het kerkbestuur kan voor het nieuwe dak rekenen op subsidies van Erfgoed Vlaanderen, maar dat geldt niet voor de dakisolatie. “Isoleren is vrij duur en weegt erg zwaar door in het kostenplaatje. Gelukkig doet de stad een extra inspanning. Ze helpt niet alleen meebetalen voor het dak, maar ook voor de isolatie.”

450.000 euro stadssubsidie

De stad Menen keurde in 2020 een investeringstoelage van 300.000 euro goed voor het herstel van het dak van de Sint-Janskerk. “Maar sinds de energiecrisis is het ondenkbaar geworden om een dak te vernieuwen zonder het te isoleren. Het kan niet dat in de winter de hemel boven de kerk van Ons Dorp verwarmd wordt”, zegt schepen van Erfgoed en Kerkfabrieken Griet Vanryckegem.

En dus moest er met extra geld over de brug gekomen worden. “Vorig jaar werd met de kerkbesturen overeengekomen om te schuiven met budgetten. Beslist werd om 50.000 euro van de renovatiewerken van de Sint-Vedastuskerk aan te wenden voor de bijkomende isolatiewerken van de Sint-Janskerk. Daarna bleek dat er nóg eens 100.000 euro extra investeringstoelage nodig was om de isolatie te kunnen financieren. In juli besliste het college van burgemeester en schepenen om dat bedrag bijkomend te voorzien. In totaal zal de stad 450.000 euro bijdragen aan de renovatie van de Sint-Janskerk.”

“Als schepen van kerkbestuur wik en weeg ik alle uitgaven in overleg met de kerkbesturen. Ik hou rekening met de waardering van het kerkelijk patrimonium als waardevol erfgoed in stedelijk weefsel, naast de religieuze betekenis die vanzelfsprekend bij kerken hoort. Een kerktoren hoort natuurlijk bij onze typisch Vlaamse horizon. Ik ben voor onze stad zeker al verheugd met de herbestemming van de Sint-Franciscuskerk, die begin 2024 voor cultuur ingezet wordt. Voor alle kerkgebouwen in Menen, Lauwe en Rekkem wordt samen met alle kerkbesturen ook op lange termijn bekeken wat haalbaar en betaalbaar blijft”, aldus schepen Vanryckegem.

Kerk van het volk

Verwacht wordt dat de Sint-Janskerk vanaf het voorjaar weer regen- en windbestendig zal zijn. “De aannemer voorziet een 100-tal werkdagen om alles af te krijgen. Als er een begrafenis is, worden de werken even stilgelegd. Tijdens schoolmissen zal de aannemer stiller werken. Een volgend aandachtspunt in het beheersplan van de kerk zijn de glasramen, maar dat zal niet meer voor ons zijn”, aldus Rik Vandamme.

De parochie Sint-Jan Baptist Menen bestaat pas sinds 1957. “Er werden destijds honderdduizenden franken opgehaald voor de bouw van de Sint-Janskerk. Het is dan ook een kerk van het volk. Onze parochie vormt een hechte gemeenschap, die goed aan elkaar hangt. De mensen die elke zaterdag om 17 uur naar de mis komen, kennen elkaar goed en zijn vrienden”, besluit Rik Vandamme.

The post Dakwerken Sint-Jan-Baptistkerk op wijk Ons Dorp zijn gestart: “Isolatie weegt zwaar door in het kostenplaatje” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »

KIJK. Justin Timberlake maakt mopje over dronken rijden tijdens concert

Justin Timberlake maakte tijdens zijn concert in Boston een mopje over zijn arrestatie van vorige week. De zanger werd in de boeien geslagen nadat hij onder invloed van alcohol aan de kant werd gezet door een politieagent. Daarvoor moet Timberlake, die beweert slechts één Martini gedronken te hebben, zich eind juli verantwoorden in de rechtbank. Het gênante moment was voer

Lees meer »

Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat met toeters en bellen”

80 jaar Watermolenfeesten, verkiezing 60ste Tineke van de Watermolen: dat wordt knallen. Onder de vleugels van de kersverse voorzitter Pascal Verhamme laat het feestcomité een nieuwe wind waaien door Heule-Watermolen. “Het wordt anders. We willen alle Watermolenaren meer betrekken in het feestgebeuren en dat doen we met een aantrekkelijk programma.”
The post Twee jubilea tijdens Watermolenfeesten in Heule: “Feeststraat

Lees meer »

Nathalie (41) en Ingrid (54) zetten hun huis en hart open voor pleegkindjes: “Water kende ze niet, ze was hysterisch voor elk badje”

Was u geschokt door het verhaal van de kerngezonde Jules (11) die naar het ziekenhuis moet omdat hij nergens anders terecht kan? Hij is niet de enige. Voor 101 baby’s en peuters die bij hun ouders niet veilig waren, was er vorig jaar geen plaats in de crisisopvang. Wij spraken met Nathalie (41) en Ingrid (54), twee pleegmoeders in wier

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

Zij-instromer Corine blikt terug op eerste schooljaar als directeur: “Samenleving moet de kracht voelen van goed onderwijs”

Voor Corine Versteylen (50), die vroeger als marketingdirecteur werkte in de Vlerick Business School, zit het eerste schooljaar als schooldirecteur erop. Op 1 september startte ze de gloednieuwe Jezuïetenschool in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek op. VRT NWS volgde haar een jaar lang in haar nieuwe avontuur. Was haar nieuwe job wat ze ervan verwachtte? En hoe kijkt ze terug op dat

Lees meer »

Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel

Het eerste padelwisselbekertornooi in Elverdinge kreeg de toepasselijke naam Padel-Ver-Volg Cup mee, een samentrekking van de namen van de organiserende club en de sponsor.
The post Dries Gruwier wint eerste wisselbeker padel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zwevegem wint tweede label van ‘Sportbedrijf’

Het gemeentebestuur van Zwegem ontving opnieuw het Label Sportbedrijf van Sport Vlaanderen. “We hechten veel belang aan fitte werknemers en zijn dankbaar voor de bijzondere dynamiek die is ontstaan tussen de werknemers dankzij de bedrijvensport.”, zegt sportschepen Raf Deprez (CD&V). Twee jaar geleden kreeg de gemeente als eerste in West-Vlaanderen al een eerste Label Sportbedrijf.
The post Zwevegem wint

Lees meer »