Autofanaten maken custom tot kunst bij ACCG: “Sommige auto’s zijn zelfs als wrak al duur”

Aan de dwarsschuur van ‘t Goet te Wynckele in Peperstraat is er op zondag 15 oktober Custom Sun Day, een meeting van ACCG voor niet-alledaagse voertuigen zoals oldtimers, bikes, trikes, trucks en pick-ups, met een gezellig etentje voor jong en oud.

ACCG staat voor American & Custom Club Gullegem, een vereniging van en voor autoliefhebbers. “Vroeger slaagden we erin om aan de ijspiste Finlandia bijna 500 oldtimers, custom en Amerikaanse auto’s te verzamelen. Op den duur werd dat echter een te belastend evenement en besloten we het wat bescheidener aan te pakken door onze auto’s aan de dwarsschuur samen te brengen”, vertelt Marc Doornaert, Wevelgemnaar en voorzitter van ACCG. “We werken ondertussen al een dikke tien jaar in de nieuwe formule. Deze activiteit is een goede gelegenheid om iedereen voor de winter nog eens samen te brengen.”

Activiteiten

ACCG organiseert jaarlijks drie eigen activiteiten: De Gullerit (een meeting met een uitgestippelde rondrit) in april, de West Coast Run (een statische meeting voor niet-alledaagse voertuigen) in juni en Custom Sun Day (meeting en etentje) halfweg oktober. De week voor de West Coast Run houdt de vereniging onder de noemer Kunst ACCG ook een tentoonstelling van een week met kunstwerken die met auto’s en auto-onderdelen te maken hebben. Op andere zondagen kunnen leden op eigen initiatief aan andere meetings en manifestaties deelnemen.

“Het weer is belangrijk voor autofreaks: die willen echt niet dat hun bolide vuil wordt”

“Iedereen die in auto’s of motors geïnteresseerd is en al dan niet zelf over een speciaal voertuig beschikt, kan lid worden”, zegt Marc. “Dat kan een Ferrari of Lamborghini zijn, een oude Amerikaan of gewoon een 2-PK’tje. Lid worden kost je jaarlijks 24 euro. Je wordt dan alleen nog verondersteld zelf je hapjes en drankjes te betalen.”

Het weer

De deelnemers aan een meeting komen een beetje van overal. “Vroeger kwamen ze zelfs uit het buitenland, maar dat gebeurt niet zo vaak meer. De brandstofkosten houden mensen toch wel tegen. Af en toe krijgen we wel een Fransman of een Hollander over de vloer die tijdens een meeting een flyer van ACCG kreeg of via internet naar onderdelen zocht en zo toch naar Gullegem afzakt.”

“Wat vooral bepaalt hoeveel volk je op zo’n meeting krijgt, is het weer”, legt Marc uit. “Autofreaks houden er echt niet van dat hun keurig onderhouden Mustang of Chevrolet nat of vuil wordt.”

Dure hobby

Het bezitten en onderhouden van een oldtimer of een speciale wagen is wel een dure hobby. “Sommige modellen zijn zelfs als wrak al peperduur. Verder hangt het er vooral van af of je zelf aan de auto kunt werken. Als je alles moet laten doen, kan de factuur behoorlijk oplopen. Dat is overigens ook een reden waarom sommigen hun auto als hun kindje beschouwen en amper toelaten dat je er zelfs vanop een afstand eventjes naar kijkt”, lacht Marc. “Doorgaans kan je er wel op rekenen dat een gepimpte auto veel in restwaarde toeneemt als hij eenmaal af is. Sowieso is het voor handige harry’s een zeer leuke bezigheid waarmee je uren zoet kunt zijn.”

Marc is in elk geval, als hij het vertrouwen van het bestuur krijgt, van plan om nog een tijdje voorzitter van ACCG te blijven. “Ik zit al ruim dertig jaar aan het stuur en heb hier tal van interessante mensen leren kennen. Ik heb ook veel over auto’s bijgeleerd en met verwondering gekeken naar de pareltjes die sommige leden van een paar wrakken kunnen maken. Het maakt me ook blij als ik zie hoe kinderen zich tijdens onze meetings amuseren”, vertelt hij. “Je zou denken dat ze vooral geïnteresseerd zijn in het springkasteel, maar je ziet ook vaak de glinstering in hun ogen als ze naar die ronkende juweeltjes op vier wielen staan te kijken. Dromend dat ook zij later eens achter het stuur mogen kruipen.” (AV)

The post Autofanaten maken custom tot kunst bij ACCG: “Sommige auto’s zijn zelfs als wrak al duur” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Davy Vanlommel, de geïnterneerde die zich nooit zomaar bij de zaken neerlegt, dagvaardt gevangenis wegens nachtlawaai

Meer dan zeventien jaar al is Davy Vanlommel uit Mol geïnterneerd wegens stalking. “Ze willen mij hier levenslang houden”, meent hij. Niet dat Vanlommel het zichzelf gemakkelijk maakt: hij weigert residentiële behandeling en ontsnapte vorig jaar nog tijdens een begeleid penitentiair verlof. Maar anders dan veel geïnterneerden die door Justitie in de vergeetput worden geduwd, legde Vanlommel zich nooit bij

Lees meer »

Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het Spiegelpark: “Hiermee onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”

Het schoonmaakbedrijf Entrio heeft zijn intrek genomen in de bedrijfssite Spiegelpark in de De Cassinastraat. Het schoonmaakbedrijf is goed voor een team van meer dan 140 poetsmedewerkers en heeft 30 jaar ervaring in de sector. “Met deze verhuis onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”, stelt general manager Veerle De Marez.
The post Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het

Lees meer »

Mysterieuze cirkels in de lucht doen Berlijners speculeren over aliens, maar het antwoord is minder spectaculair

De inwoners van Berlijn hebben woensdag verschillende zwarte cirkels in de lucht gespot. Op sociale media doken al snel video’s op met speculaties over ufo’s en aliens, maar het echte antwoord is veel minder spectaculair. De ringen zouden afkomstig zijn van roet en/of uitlaatgassen. “Ze ontsnappen wanneer er een explosie op de grond plaatsvindt. Dit gebeurt in de industrie of

Lees meer »

“Niets is onmogelijk, maar elk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels om over de Mont Blanc te geraken”

Wordt het een scenario zoals tegen Wales in 2016 of krijgen we opnieuw ‘A Night to Remember’ zoals tegen Brazilië? Onze chef voetbal heeft zijn koffers nog niét gepakt, maar waarschuwt dat élk detail zal moeten kloppen bij de Rode Duivels. “Iedere seconde zullen de Duivels scherp moeten zijn. Eenieder gaat zijn beste niveau moeten halen. Er zal optimaal geprofiteerd

Lees meer »

Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus

De drug flakka doet blijkbaar vreemde dingen met de gebruikers. De rechter van Ieper veroordeelde een twintiger tot 11 maanden voor onder meer een inbraak bij een arts in Poperinge. De druggebruiker ging er bij de dokter vandoor met een cactus.
The post Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oprichter Antwerps modemerk reageert op faillissement: “Mocht ik 50 jaar zijn, ik zou Gigue terugkopen”

Gigue is door het faillissement van Duror Fashion Group het slachtoffer geworden van “te veel management”. Dat zegt oud-designer Jo Wyckmans (79). De oprichter van het merk was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie. In 2017 kwam zijn Gigue in handen van Duror, de groep die modemerk Terre Bleue oprichtte. “Toen zag ik het onheil

Lees meer »

Amadou Onana en Orel Mangala leggen op sociale media EK neer: “Wreed, maar we hebben hart en ziel in de strijd gegooid”

Einde verhaal voor de Rode Duivels op dit EK. Een zure nederlaag tegen Frankrijk als eindstation. En dus zijn de Belgen intussen huiswaarts gekeerd. Tijd voor vakantie, tijd voor bezinning. “We komen sterker terug”, legde Amadou Onana het teleurstellende EK neer. Mangala, zijn ploegmaat op het middenveld, vulde aan: “We willen jullie trots maken en ik heb er alle vertrouwen

Lees meer »

Julie Vermeire doet oproep aan Gert Verhulst: “Als je daar voor iemand nodig hebt, bel mij”

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Nathalie (53) maakt levensgrote poppen van haar vier kinderen en rijdt ermee rond: “Naar hun stamcafé, of naar de kliniek waar ze geboren zijn”

Voor haar afstudeerproject in de beeldhouwklas van de academie in Eeklo maakte Nathalie De Weweire (53) levensgrote poppen van haar vier inmiddels volwassen kinderen. De koppen ervan zijn in harde gips gemaakt, de lichamen maakte Nathalie uit hun eigen oude donsdekens. “De bedoeling is dat ik er een tijdje mee rondrijd en mijn auto, met de poppen op de achterbank,

Lees meer »