Lilith en Ernest op bezoek bij Koning Filip

Koning Filip I en minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) hebben dinsdagnamiddag kennis gemaakt met de twaalf genomineerde Be Heroes, kleine helden die met kleine heldendaden een grote impact nalaten. Het is het vierde jaar op rij dat Be Heroes beloond worden voor hun daden.

Uit alle ingezonden verhalen op beheroes.be werden er vijftig kleine helden uitgekozen om aanwezig te zijn op de plechtigheid van de Nationale Feestdag op 21 juli. Twaalf onder hen vertelden dinsdag hun volledige verhaal aan de koning, in het bijzijn van de persoon die hen nomineerde.

Onder andere Lilith Appeltans, Jarne Ghijsels, Nadia Kozem, Geert Deraeve, Anna Defossez, Philippe Duquesnoy en Samira Laasiba behoren tot de gelukkige twaalf.

De veertienjarige Lilith Appeltans, uit West-Vlaanderen, maakte filmpjes om leeftijdsgenoten SMOG (Spreken Met Ondersteuning van Gebaren, red.) aan te leren. Broer Ernest heeft het syndroom van Down en spreekt moeilijk. Ze vond het vreselijk dat ze niet kon babbelen met haar broertje, dus besloot ze zichzelf gebarentaal te leren en later ook om de gebarentaal aan leeftijdsgenoten mee te geven. “Sinds ik gebarentaal kan spreken, is onze band zoveel sterker geworden. We wilden dat ook aan andere kinderen aanleren.”

Ondertussen bestaat haar website vijf jaar, heeft ze bijna 400 gebaren online gezet en bereikt ze dagelijks honderden gezinnen, scholen en instellingen. “Er zijn vijfhonderd basisgebaren, het is het plan dat we filmpjes voor alle gebaren maken.”

Lilith was onder de indruk van de ontmoeting met de Koning. “Ik heb hem een zin aangeleerd: ‘Ik ben blij om jou te zien’, en dat heeft hij teruggezegd in SMOG”, vertelt ze.

“De koning vraagt ons elk jaar om Be Heroes uit te vaardigen. We zijn heel blij dat we elk jaar opnieuw kunnen samenwerken”, zegt Joke De Nul van Be Heroes. “De stille mensen die de échte kracht zijn achter onze samenleving, de mensen die je nooit ziet, dat vind ik persoonlijk de mooiste Be Heroes-verhalen.”

Lees ook…

Lilith (13) en Ernest (10) mogen op bezoek bij de koning door haar filmpjes over gebarentaal: “Soms besef ik niet hoeveel mensen ik wel help” – KW.be

The post Lilith en Ernest op bezoek bij Koning Filip is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili

Zondag staat de zesde editie van de Franco Belge Run op de kalender in Wervik. Het is een unieke wedstrijd die over de landsgrens heen gaat en bovendien voor het goede doel georganiseerd wordt.
The post Franco Belge Run in Wervik ten voordele van Parkili appeared first on KW.be.

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen hun slachtoffers om de tuin leidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

EXCLUSIEF. Fabio Jakobsen toont de littekens die het verhaal van zijn carrière vertellen: “Ik ben wel een taaie, denk ik”

“Wielrennen is geen sport voor kleinzerige mensen”, zegt Fabio Jakobsen (27). Zijn lijf is het bewijs. In Polen raakte hij tien tanden en een deel van zijn neus kwijt – hij werd voor dood opgeraapt van de straat. Op zijn knieën en armen hebben valpartijen “spoor over spoor” nagelaten. En toch gaat hij in deze Tour de France weer op

Lees meer »