Godelieve Mulier ontvangen in stadhuis van Kortrijk voor 100ste verjaardag

Schepen van Bevolking Stephanie Demeyer ontving Godelieve Mulier op het stadhuis ter ere van haar 100ste verjaardag. Een behoorlijk unieke gebeurtenis aangezien het de eerste keer is sinds Stephanie schepen is dat een 100-jarige zelf naar het stadhuis komt. Haar verhaal leest als een roman.

Godelieve Mulier is geboren in Kortrijk op 15 september 1923 als tweede van negen kinderen. Ze is de oudste dochter van Arthur Mulier en Margriet Van Walleghem. Vader Arthur was een bijzondere persoonlijkheid: als werkgever van vele honderden Vlaamse gezinnen was hij ook sterk begaan met hun sociale en culturele ontplooiing. Zijn groot engagement in tal van organisaties heeft ook bij Lieve sporen achter gelaten. Lieve ging vanaf 1928 naar school in O.L.V. van Vlaanderen. “De school was pas opgericht in 1924 als de eerste middelbare school voor meisjes in Vlaanderen met het Nederlands als voertaal”, vertelt Godelieve.

Ze volgde daar vier jaar Latijns Griekse humaniora tot juni 1939. De laatste twee jaren volgde ze in St.-Bavo in Gent en studeerde af in het oorlogsjaar juni 1941. “In 1941 was het niet evident, zeker niet voor een meisje, om verder te studeren.” Godelieve engageerde zich in de jeugdwerking: binnen het VKSJ begon ze met ’t Mezennestje. Van spelnamiddagen op de koer van ’t Fort, groeide dit uit tot veertiendaagse jeugdkampen, zelfs tot in de Ardennen, Luxemburg en Zwitserland. Naast kinderanimatie, onder meer voor kinderen van foorkramers tijdens de paasvakantie, lag het voor de hand dat er veel werk was voor vrijwilligers in de oorlogsperiode.

Familiezorg

Na de bombardementen op Kortrijk in 1944 organiseerde DGOG, Dienstbetoon aan gezinnen door oorlog geteisterd, noodhulp: warme maaltijden, noodhuizen, gezinnen bezoeken en noden registreren in enquêtes, bedeling van kleren, meubelen, huisraad, voedsel. Lieve was actief in de dagelijkse werking en in het bestuur. Intussen volgde Lieve binnen de Middenstandsjeugd een vormingstraject Katholiek Huishoudelijk Hulpbetoon. Als stage bezocht ze alle beluikjes om pasgeboren baby’s te gaan wassen of in te springen in de gezinnen om de taaklast van de moeders te verlichten: iets doen met de kinderen, gemiddeld vijf per gezin, de was en de strijk. Hieruit ontstond Familiezorg. Lieve is medestichter en eerste verantwoordelijke voor afdeling Kortrijk vanaf 1947.

In 1952 organiseerde Lieve binnen Hulp aan de Jeugd van het Land, gedurende een maand zomerkampen in de Ardennen voor ongeveer 120 kinderen en voor 80 kinderen uit instituten. In februari 1953 na de overstromingsramp kreeg ze voor het Rampenfonds van het Rode Kruis de verantwoordelijkheid voor het onderzoek en de enquêtes bij de gezinnen in Nieuwpoort, Oostende, Helst en Middelburg. Met al die praktijk in het sociaal werk haalde Lieve uiteindelijk toch een diploma. Na een driejarige opleiding in de Katholieke School voor Maatschappelijk Dienstbetoon in Kortrijk werd ze in 1953 maatschappelijk assistent.

“Plus est en vous’ en actief blijven”

In 1954 trouwt Lieve met Walter Lambrecht, ondernemer uit Wielsbeke. Zij hadden elkaar leren kennen op een congres van het Vlaams Economisch Verbond. Uit het huwelijk zijn vijf kinderen geboren. Het gezin is altijd in Kortrijk blijven wonen. Vanaf 1981 kwamen daar geleidelijk tien kleinkinderen en tien achterkleinkinderen bij. Ook als moeder van een groot gezin wist ze zich zeer goed te organiseren en bleef zo heel actief in het maatschappelijk werk.

Ze was medestichter van het Sociaal Centrum in Kortrijk in 1960, een plaatselijke vrijwilligersgroep van het nationale Wederzijds Hulpbetoon. In het bestuur was ze onder meer verantwoordelijk voor de fondsenwerving, de aankoop en verbouwing van het huis in de Groeningestraat. Ze hielp ook mee als vrijwilliger in het kinderwelzijn, bij de thesisbegeleiding in de Sociale School Ipsoc, was medebestuurder in de voogdij- en beschermingsraad en in de BUDAwinkel voor tweedehandskledij. Ze was medestichter van het Platform voor Voluntariaat, nu Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk, en 10 jaar voorzitter.

Na het overlijden van haar oom legde Godelieve, toen al 80, zich gepassioneerd toe op het verzamelen van allerhande familiedocumenten waarmee een stamboom en een uitgebreid familieboek werd opgesteld. Veel materiaal werd ook bezorgd aan het Kadoc in Leuven waardoor de herinneringen aan de familie bewaard blijven. Haar motto? “Plus est en vous’ en ‘actief blijven’.”

The post Godelieve Mulier ontvangen in stadhuis van Kortrijk voor 100ste verjaardag is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dagcentrum Mandelrust in Ingelmunster viert zilveren jubileum

Dagcentrum Mandelrust in de Weststraat bestaat 25 jaar. Dat is al een kwarteeuw van toegewijde zorg, steun en onvergetelijke momenten. Die mijlpaal vierden ze niet alleen om terug te kijken op de vele successen en mooie herinneringen, maar ook om vooruit te kijken naar een veelbelovende toekomst.
The post Dagcentrum Mandelrust in Ingelmunster viert zilveren jubileum appeared first on

Lees meer »

Kunstenaars en dichters treden weer in interactie met omgeving voor Kunstenfestival Watou

Van 6 juli tot en met 1 september tonen kunstenaars en dichters tijdens Landscape of the Imagination de kracht van verbeelding op bijzondere plekken in het dorp en Kasteel De Lovie. Kunstenfestival Watou brengt ook een hommage aan dichter Gwij Mandelinck, de oprichter van Kunstenfestival Watou. Ook een fietsroute, de poëziepodcast en Watou Live staan weer op het programma.

Lees meer »

“Hij flirtte met Monica Lewinsky.” Wie leidt het presidentiële debat en wordt nu al van partijdigheid beticht door Trump?

Hoe eerlijk wordt het debat van vannacht tussen Joe Biden en Donald Trump? Dat staat onder leiding van twee journalisten die volgens Trump schandelijk partijdig zijn. Vooral Jake Tapper, die hem al met Hitler vergeleken zou hebben. Wat is daar van aan? En hoe neutraal is zijn collega Dana Bash? Het valt alvast niet te ontkennen dat Tapper ooit heel

Lees meer »

Stinkend rijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

KIJK. “Hij pakte hem bij zijn hoofd en begon te slaan”: Amerikaanse agent valt tiener aan tijdens kinderfeestje

In Galveston, Texas, is een kinderfeestje volledig uit de hand gelopen. Een agent in burger kwam poolshoogte nemen omdat er zoveel mensen bij het zwembad van een appartementencomplex waren, waar het feestje plaatsvond. Vervolgens ontstond er een hevige discussie, waarna de agent een tiener aanviel. Een moeder kon het hele incident filmen. De politie is een onderzoek gestart.

Lees meer »

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »