Brandweer tijdlang in de weer om drie koeien uit diepe Krekebeek te redden

De brandweer van Kortemark had dinsdagmiddag een aardige klus om drie koeien uit een metersdiepe beek te redden. Twee koeien aanvaarden die hulp en lieten zich gewillig redden. Een derde exemplaar bleef koppig rondlopen in het water en had naast een touw wat aanmoedigende kletsen op het achterwerk nodig om na een veertigtal minuten naar boven te klauteren.

Dinsdag rond 14 uur merkte een landbouwer dat de afsluiting van zijn weide over enkele meters stuk was. Wellicht door een combinatie van slijtage met de rukwinden. Bij nader inzicht bleek zijn kudde niet meer compleet te zijn: zijn mastodont van een stier was drie koeien kwijtgeraakt en maakte daar behoorlijk kabaal over. De reden was snel duidelijk: de drie vrouwtjes waren door de afsluiting gestapt en maakten vervolgens een stevige tuimelperte, richting het water van de meters lager gelegen Krekebeek. Er zat niets anders op dan de hulp van de brandweer in te roepen. Alleen: de weide ligt afgelegen van de straten errond en was alleen bereikbaar via het met paaltjes afgesloten fietspad ernaast. De brandweer raakte toch vlot ter plaatse.

Koppige koe blijft trappelen

“Twee koeien konden we vlot naar boven krijgen”, zegt brandweerkapitein Lode De Keyser. “Beiden stonden op de schuine helling naast het water, hadden er al een rondje wandelen op zitten, en konden we naar boven duwen. Maar een koe, ongeveer 350 kilogram zwaar, bleef maar rondtrappelen in het water.” Erg onder de indruk van de brandweer bleek de dame overigens ook niet te zijn. Gedurende een twintigtal minuten liep ze doorheen het water, achternagezeten door de landbouwer met een touw en brandweer in waadpakken. Die probeerden haar vanaf de brug met een ladder ook in een hoek te drijven maar de koe bleef koppig. Een eerste poging met een touw rond de kop om ze naar boven te trekken mislukte. Het touw van de landbouwer was niet sterk genoeg en knapte. Een tweede poging, met een steviger touw van de brandweer, lukte wel. Al had de koe nog enkele stevige aanmoedigende kletsen op het achterwerk nodig om naar boven te klauteren. Ook daarna liet ze zich met frisse tegenzin terug naar de weide begeleiden. Binnen het uur zat de interventie er op. (JH)

The post Brandweer tijdlang in de weer om drie koeien uit diepe Krekebeek te redden is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Ward Vergote (Visie) geschorst als burgemeester van Moorslede

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

Hooggerechtshof geeft Donald Trump deels gelijk over presidentiële immuniteit

Donald Trump kan slechts deels aanspraak maken op presidentiële immuniteit. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bekendgemaakt. En dat oordeel kan een impact hebben op zijn vervolging voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Het Hof stuurt de zaak terug naar de lagere rechtbank die moet uitmaken welke zaken wel en welke niet berecht mogen worden.

Lees meer »

“Ik zou het zo erg vinden als iemand hierin gelooft”: VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke over deepfake van haar die circuleert

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Wereldwijde voedselprijzen stabiel gebleven in juni

De wereldwijde voedselprijzen bleven in juni gemiddeld onveranderd in vergelijking met mei. Een daling van de graanprijzen compenseert de hogere prijzen van producten zoals plantaardige oliën, boter en suiker. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vrijdag gemeld.

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

KIJK. De snelste in de tussenspurt, de eerste waaier gemist en net geen eerste ritzege: de dag van Jasper Philipsen in beeld

Opnieuw geen ritzege voor Jasper Philipsen. Na de tweede plek achter Mark Cavendish gisteren, werd hij nu tweede achter Dylan Groenewegen. Voor de spurt reed Philipsen zich in de kijker door de tussensprint te winnen. Nadien was er even paniek, toen ie in de tweede waaier belandde. Alles werd gelukkig voor hem snel rechtgezet. In Dijon kwam de ‘Vlam van

Lees meer »

Pauline Bayart krijgt trofee van Belofte van het jaar

Net voor de oefenwedstrijd van de Belgian Cats in de Lange Munte ontving Pauline Bayart een aandenken als Belofte van het jaar. Als speelster van Waregem en Young Cat kreeg ze een erezitje op de match van de Cats tegen China, geflankeerd door haar trotse ouders.
The post Pauline Bayart krijgt trofee van Belofte van het jaar appeared first

Lees meer »