Anthony Dumarey (Open VLD) stopt als burgemeester in Oudenburg na vastgoedaffaire

Anthony Dumarey, sinds 2018 burgemeester van Oudenburg, hangt op 2 oktober zijn sjerp aan de haak. Dat bevestigt Dumarey zelf op zijn sociale media. De burgemeester zet een stap opzij nadat hij in opspraak kwam over verdachte vastgoeddeals.

De druk op burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD) nam de laatste weken toe na een rapport van Audit Vlaanderen. Het onderzoek van Audit Vlaanderen leverde ernstige aanwijzingen op van belangenvermenging bij enkele vastgoedtransacties. Audit Vlaanderen startte zijn onderzoek nadat De Krant Van West-Vlaanderen aan het licht bracht dat burgemeester Anthony Dumarey bij de ondertussen afgevoerde bouw van een nieuw Welzijnshuis mogelijk niet correct handelde. De burgemeester is tevens zaakvoerder van makelaardij Residentie Vastgoed, waar al appartementen werden aangeboden terwijl er nog geen vergunning was.

Maandagavond werd het rapport van Audit Vlaanderen besproken in een besloten zitting van de Oudenburgse gemeenteraad. Na afloop waren de reacties gemengd. De coalitiepartners van Dumarey, Vooruit en N-VA, namen geen genoegen met de uitleg van de burgemeester en drongen aan op ‘een duidelijk signaal’. Dumarey zelf bleef onbewogen. “Ik ben vandaag burgemeester en ik wil dat morgen ook nog zijn”, liet hij optekenen. Een dag later blijken zijn woorden ijdele hoop. Dat Anthony Dumarey niet langer vasthoudt aan de sjerp, wordt bevestigd door coalitiepartner Vooruit.

Duidelijk signaal

“Wij hebben het nieuws zonet vernomen dat Anthony stopt als burgemeester”, bevestigt schepen Gino Dumon (Vooruit). “Wij hadden een duidelijk signaal van hem gevraagd en dat is er nu gekomen. Hopelijk kunnen we nu snel samenzitten met Open VLD om te bekijken hoe we de coalitie kunnen verderzetten en ons opnieuw ten volle inzette voor de bevolking van Oudenburg”, klinkt het. Ook bij schepen Stijn Jonckheere van N-VA wordt enigszins opgelucht gereageerd. “Dit is inderdaad een duidelijk signaal. Ik wacht nu af wat Open VLD zal doen, want dit zal voor hen geen makkelijke dag zijn”, klinkt het begripvol.

(lees verder onder de foto)

© fotomontage KW/DC

Op sociale media geeft Dumarey meer toelichting bij zijn beslissing. “Uit liefde voor Oudenburg en haar inwoners zet ik op 2 oktober 2023 een stap opzij”, schrijft hij. Dumarey houdt vol dat hem niets te verwijten valt. “Ik blijf ervan overtuigd steeds juridisch correct gehandeld te hebben”, klinkt het. “Als politicus word je steeds met argusogen bekeken, als je professioneel vastgoedmakelaar bent des te meer en krijg je te maken met constante verdachtmakingen”, schrijft hij.

Wie Anthony Dumarey zal opvolgen als burgemeester is nog niet bekend. De verwachting is dat Romina Vanhooren, momenteel vierde schepen voor Open VLD, die taak zal overnemen.

Bekijk hieronder zijn open brief

The post Anthony Dumarey (Open VLD) stopt als burgemeester in Oudenburg na vastgoedaffaire is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

22-jarige publiekelijk geëxecuteerd in Noord-Korea wegens luisteren naar K-pop

Noord-Korea heeft een 22-jarige man publiekelijk geëxecuteerd omdat hij naar K-pop luisterde, Zuid-Koreaanse films keek en deze verspreidde. Dat meldt het Zuid-Koreaanse Ministerie van Hereniging, dat mensenrechtenschendingen in het buurland documenteert. Het rapport is gebaseerd op getuigenissen van meer dan zeshonderd Noord-Koreaanse overlopers en belicht de strenge censuurmaatregelen van het regime onder leiding van Kim Jong-un.

Lees meer »

Minderjarige joyriders van 13, 15 en 16 jaar oud crashen op parking van Makro in Deurne, zwaargewonde jongen ondertussen buiten levensgevaar

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Een van hen verkeerde zelfs een tijdje in levensgevaar, maar dat is nu geweken. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

Skeerlerpiste in Kessel-Lo voorlopig dicht omdat ze te onveilig is: “Bart Swings en Jason Suttels moeten nu uitwijken naar andere pistes”

De skeelerpiste van Kessel-Lo bij Leuven, is voorlopig dicht omdat ze onveilig is. Er zitten onder meer barsten in de piste die door het warme weer putjes geworden zijn en daardoor kwam er afgelopen weekend een skater ten val. De domeinbeheerder heeft daarom besloten om de piste voorlopig te sluiten. Wereldkampioenen Bart Swings en Jason Suttels moeten nu op zoek

Lees meer »

Luitenant Luc Dorme, de laatste van vijf brandweerman broers, gaat na 49 jaar op pensioen bij de brandweer

Na een loopbaan van maar liefst 49 (!) jaar neemt luitenant Luc Dorme uit de Emiel Huysstraat in Geluwe eind juli afscheid van het vrijwillig brandweerkorps. De postoverste werd zondagmorgen verrast door zijn collega’s. Met loeiende sirenes rukten ze om luitenant Luc op te pikken voor een niet-alledaagse oefening. Met dank aan de kinderen en kleinkinderen die slachtoffer speelden tijdens

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »

Het zotste kamp. Deze jongeren zijn op cruisekamp voor 1.350 euro: “Nu al wachtlijst voor volgend jaar”

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering legt de eed af

223 dagen na de verkiezingen heeft Nederland een nieuwe regering. Zestien ministers en dertien staatssecretarissen legden dinsdag de eed af in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Ze werden een voor een voorgesteld aan koning Willem Alexander door de nieuwe eerste minister Dick Schoof, tot voor kort nog een partijloze ambtenaar.

Lees meer »

Nu al wegverzakkingen in pas geopende Centrumbrug van Izegem: “Aannemer onderzoekt wat fout gelopen is”

Je kan er niet naast kijken, naast de putten die ontstaan zijn op de pas heropende Centrumbrug in Izegem. “De aannemer onderzoekt wat fout gelopen is. Vast staat dat dit euvel hersteld moet worden, maar de brug hoeft hiervoor niet opnieuw dicht”, garandeert schepen van Mobiliteit Caroline Maertens.
The post Nu al wegverzakkingen in pas geopende Centrumbrug van Izegem:

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Sam Kerkhofs geeft fakkel door aan Play-presentator en Studio Brussel-stem Joris Brys als host van ‘MIDMID’

Sam Kerkhofs onthult dat Joris Brys hem zal vervangen als host van de voetbalpodcast ‘MIDMID’. Dat nieuws volgde in de recente aflevering van ‘MIDMID MEISTER’ over het EK. “We hebben een meeting gehad en we gaan het helemaal anders doen”, grapt Joris Brys, bekend als sportjournalist bij VIER en Play Sports, en ook te horen op radiozender Studio Brussel. Begin

Lees meer »

Frankrijk heeft ‘bunker’ Maignan, maar de Rode Duivels hebben Koen Casteels: “Hij hoeft niemand nog iets te bewijzen”

“Niet vaak naar de Bundesliga gekeken, zeker?” Op zijn manier is Koen Casteels (32) in Duitsland meester van de situatie. Fijntjes slaat een ondergewaardeerde doelman terug bij de Rode Duivels: Keep calm and carry on. Hoe de kalmte van coole Casteels steeds meer bewondering oproept. Uw krant analyseerde nog eens zijn vijf belangrijkste ingrepen op het Europees Kampioenschap. En hoe

Lees meer »