Anja (50) leeft voort dankzij honderden stickertjes die hele wereld rondgaan: “Zo herdenken we haar tot in Japan”

Wereldwijd prijken er, tot in Japan en de Fiji-eilanden maar ook op de pier van Blankenberge, meer dan 300 stickers met een hartje voor Anja Vervaecke. Deze verzekeringsagente uit Eernegem (Ichtegem) bezweek op 23 april aan botkanker. “Zo blijft mijn vrouw voortleven in de herinneringen van velen”, zegt echtgenoot Wim Boone.

This storm is real and our fear is real, said the horse. But our love is also real and in the end love wins. Die tekst prijkt op het rouwkaartje voor Anja Vervaecke (50), die op 29 april gecremeerd werd in het Polderbos in Oostende. Aan de 420 personen die aanwezig waren op de afscheidsviering, gaf Wim Boone op uitdrukkelijk verzoek van zijn overleden echtgenote vier stickers met een hartje mee.

Betekenisvolle plaats

“De bedoeling was dat iedereen een sticker op een betekenisvolle plaats zou kleven. Niet alleen op een verre bestemming, maar ook dichtbij”, vertelt Wim Boone (51), een projectingenieur in de automobielsector, die 29 jaar gelukkig gehuwd was met Anja Vervaecke. “Het was Anja’s idee, ze maakte zelf een tekening van een eiland in de vorm van een hartje. Nadien opperde onze dochter Luka het voorstel om al die hartjes visueel op een wereldkaart te zetten. Om dat te kunnen realiseren, moesten de mensen ons contacteren en de locatie doorgeven waar ze een hartje gekleefd hebben. Inmiddels hebben we op die manier meer dan 300 hartjes kunnen traceren en via Google Maps op een interactieve kaart gepind. De meeste hartjes bevinden zich op Europese bestemmingen, maar ook in de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Kenia, Ecuador, Maleisië, Thailand, Japan en zelfs de Fiji-eilanden. In feite hangen er wereldwijd veel meer stickers, maar niet iedereen heeft ons gemeld waar ze een sticker achtergelaten hebben. Een eerste lading van 2.500 gratis stickers is alvast uitgeput, ik heb er nu nog 5.000 laten bijdrukken.”

“Anja sterft pas écht als niemand meer aan haar denkt” – Wim Boone, echtgenoot

Zoon Jarno Boone (28), publieksopwarmer voor tv-uitzendingen en sportcommentator voor NBA en Formule 2 en 3 op Eleven en Play Sports, vult aan: “Ondanks haar jarenlange ziekte en lijden was mama altijd positief ingesteld. Ze bezat een grote wilskracht. Ze had een gesloten Facebook-groepje gemaakt Stronger Together voor de familie en dichte vrienden, waarop ze haar jarenlang ziekteproces beschreef om hen inzicht te bieden in de kanker die zo hard in haar lichaam woedde. Toen al vroeg ze hen om hartjes in de natuur te fotograferen en die foto’s te posten in de groep. Nadien is het idee van die stickers gerijpt.”

Bucketlist

Echtgenoot Wim Boone: “In 2001 kreeg Anja lymfeklierkanker, in 2016 borstkanker en in 2020 botkanker. Ze heeft zwaar afgezien, maar hard gestreden. Na elke nieuwe tegenslag stond ze opnieuw recht. Zelfs na haar beenamputatie heeft ze opnieuw leren fietsen en zwemmen. Negen maanden lang heeft ze in het Gentse UZ moeten revalideren. Tijdens haar verblijf heeft zij een tekening van een eiland in de vorm van een hartje gemaakt met krijt, dat later ook gebruikt werd voor de rouwbrief en de stickertjes. Ze heeft met haar prothese zelfs nog deelgenomen aan een kwarttriatlon.”

Alle hartjes over heel de wereld. © gf

Zoon Jarno herinnert zich nog levendig de dag dat het verdict voor zijn moeder Anja viel: “Op 19 april 2022 zeiden de dokters dat er geen genezing meer mogelijk was. Een verder doorgedreven chemokuur kon enkel haar leven rekken. In september 2022 zette mama een punt achter de therapie, er waren teveel bijwerkingen. Ze leed teveel en wou liever nog enkele maanden quality time met ons doorbrengen.”

“We hebben Anja’s bucketlist nog kunnen afwerken: een reisje met een sportwagentje door Engeland, een gezinsvakantie in Malaga en een weekendje Ardennen”, benadrukt Wim Boone. “Eind november 2022 hebben we samen haar afscheidsviering voorbereid. Op de rouwbrief wou ze haar eilandje in hartvorm en de volgende boodschap: was ik jouw schaduw, ik bleef aan jou gebonden, maar de zon wijst mij een eigen weg. Alles werd op punt gezet, zoals Anja wenste. Ook haar overlijden: ze koos voor euthanasie, toen het ademen te moeilijk werd. In een opgenomen videoboodschap kreeg zij het laatste woord op haar uitvaart”, aldus Anja’s echtgenoot, die troost vindt in de vele hartjes wereldwijd. “Anja sterft pas écht als niemand meer aan haar denkt.”

Wie graag een sticker met een hartje wenst en die sticker ook wil meenemen naar een mooie vakantieplek, mag mailen naar [email protected]

The post Anja (50) leeft voort dankzij honderden stickertjes die hele wereld rondgaan: “Zo herdenken we haar tot in Japan” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Amper schoolverlaters die na één jaar nog geen werk hebben

Het aantal Vlaamse jongeren dat na één jaar nog geen werk heeft gevonden, blijft met 6,3 procent erg laag. Dat blijkt uit het laatste schoolverlatersrapport dat de Vlaamse arbeidsbemiddelaar VDAB donderdag heeft voorgesteld. Vooral wie een diploma heeft van een STEM-richting of van een zorgopleiding, vindt razendsnel een job.

Lees meer »

“Ja, ik heb botox, fillers en borstimplantaten. Is dat zo vreemd?” Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch denken mensen dat ik een abonnement heb op plastische chirurgie.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over cosmetische ingrepen. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt

Lees meer »

KIJK. Bodycambeelden tonen hoe Stephen (71) toegeeft dat hij zijn vrouw vermoordde: “Ze smeekte me…”

Stephen Parsons (71) is veroordeeld voor een levenslange gevangenisstraf voor de moord op zijn vrouw Erica in 2023. Na de uitspraak van de rechtbank zijn bodycambeelden van de Britse politie vrijgegeven. Daarin geeft Stephen toe dat hij zijn vrouw verstikte vlak voordat hij zijn eigen leven probeerde te nemen, iets wat hij later ontkent. Volgens hem hadden ze een pact

Lees meer »

35-jarige motorrijder overleden bij ongeval in Brugge

Bij een zwaar verkeersongeval is dinsdagnamiddag in Brugge een 35-jarige motorrijder om het leven gekomen. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. De Bruggeling kwam frontaal in botsing met een andere motorrijder.
The post 35-jarige motorrijder overleden bij ongeval in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Zorg er gewoon voor dat ik kan slapen. Maakt niet uit wat er gebeurt”: de laatste dagen van Michael Jackson

Het is intussen vijftien jaar geleden dat popster Michael Jackson op 50-jarige leeftijd overleed. Hoe tragisch ook, z’n dood kwam niet geheel onverwacht voor wie hem die laatste maanden van dichtbij meemaakte. Wie uitte z’n bezorgdheden over z’n geestestoestand? Wat gebeurde er tijdens z’n laatste momenten? Een overzicht van z’n finale weken. “Hij is als een verloren jongetje.”

Lees meer »

Jurgen Van den Broeck over ‘Circus Tour’ dat op Evenepoel wacht: “Zelfs als je gaat plassen, wordt dat gefilmd”

Remco Evenepoel (24) maakt komend weekend zijn debuut in de Ronde van Frankrijk, maar misschien moet hij eerst nog eens dit interview lezen. “Want je kan maar beter voorbereid zijn op de zottigheid die eraan komt”, zegt Jurgen Van den Broeck (41). Een les in ‘omgaan met de Tour’ met de oud-ronderenner: “In al die jaren heb ik één keer

Lees meer »