Zaak tegen klimaatactivist die zich aan schilderij vastkleefde opnieuw uitgesteld

De zaak tegen een klimaatactivist die zich moet verantwoorden voor beschadiging in het Groeningemuseum, is door de Brugse strafrechter uitgesteld naar de zitting van 9 oktober. De 45-jarige Bruggeling kleefde zichzelf vast aan een schilderij van Jan Van Eyck. Wouter M. werd in Nederland al voor gelijkaardige feiten veroordeeld.

Het incident vond plaats op 19 juli 2022 in het Groeningemuseum in Brugge. Wouter M. lijmde zijn eigen hand vast aan ‘Madonna met kanunnik Joris van der Paele’, een bekend werk van Jan Van Eyck. Na een halfuur kon de klimaatactivist losgemaakt worden. Het schilderij is omgeven door glas, waardoor het kunstwerk geen schade opliep. Stad Brugge zal wel een schadevergoeding vorderen voor de gemaakte kosten.

In het wereldnieuws

De Brugse klimaatactivist haalde enkele maanden later zelfs het wereldnieuws door een gelijkaardige actie. In het Mauritshuis in Den Haag kleefde hij zich immers vast aan ‘Meisje met de parel’ van Johannes Vermeer. Naar aanleiding van die feiten zat M. zelfs een tijdje in de gevangenis. De Nederlandse rechter veroordeelde hem uiteindelijk tot twee maanden gevangenisstraf, waarvan de helft met uitstel. De beklaagde ging ondertussen wel in beroep tegen die veroordeling.

De zaak tegen Wouter M. werd op 20 maart ingeleid voor de correctionele rechtbank van Brugge. De afgelopen maanden kregen alle partijen de kans om hun standpunten op papier te zetten. In principe zou de zaak maandagochtend gepleit worden, maar de rechter stelde ondertussen vast dat ze niet kon zetelen in het dossier. In die omstandigheden werd de zaak ambtshalve uitgesteld naar de zitting van 9 oktober.

The post Zaak tegen klimaatactivist die zich aan schilderij vastkleefde opnieuw uitgesteld is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Kapel van Zusters Karmelietessen in Blankenberge wordt ontmoetingsplaats: “Eerst zijn er grondige verbouwingswerken gepland”

Vzw Oranje zal samen met de buurtbewoners een nieuwe invulling geven aan de kapel van het klooster van de Zusters Karmelietessen langs de Koning Albert-I laan in Blankenberge. De ruimte kreeg ook de nieuwe naam ‘De Karmijn’ die onthuld werd tijdens een buurtfeest donderdagavond. “Een van de eerste initiatieven die we hier willen organiseren is een markt met producten van

Lees meer »

ISVAG vraagt wijziging aan voor omgevingsvergunning om afvalverbrandingsoven in Wilrijk open te houden

Afvalintercommunale ISVAG heeft een wijziging aangevraagd voor haar omgevingsvergunning. Het bedrijf kreeg eind 2022 een proefvergunning van 2 jaar maar moet daarvoor voldoen aan verschillende voorwaarden, die enkel haalbaar zijn bij een wijziging van de omgevingsvergunning. "We moeten de impact op de buurt zoveel mogelijk beperken", zegt Kristel Moulaert, algemeen directeur van ISVAG.

Lees meer »

Oppositie vol ongeloof nadat Wilders eigen premier “slappe hap” noemt: “Schoof werd eerst vernederd en dan gevierendeeld”

In de Nederlandse Tweede Kamer heeft PVV-leider Geert Wilders de kersverse premier Dick Schoof aangevallen op de tweede dag van het regeringsdebat over het nieuwe kabinet. Volgens Wilders neemt Schoof niet genoeg afstand nemen van aantijgingen uit de oppositie die ministers racistisch noemen. Hij noemde het optreden van de premier “slappe hap”, wat hem niet in dank werd afgenomen door

Lees meer »

Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede

Het is duidelijk goed en gezond wonen in wzc Sint-Jozef in Ruiselede, want er mocht weer een 100-jarige gevierd worden: Maria Deschamphelaere.
The post Maria blaast honderd kaarsjes uit in Ruiselede appeared first on KW.be.

Lees meer »