Volle kapel voor reliek van “sympathieke heilige”, die vanuit Ieper aan Vlaamse pelgrimstocht begint

De kapel op de Ieperse Frezenbergzat zondagavond vol mensen, die een glimp wilden opvangen van het schrijn met relieken van Theresia. De Franse heilige begon er aan een rondgang door heel het land. “In zekere zin is ze nu dichter bij ons.”

“De kerk zit in moeilijk vaarwater en moet zich meer openstellen voor de mensen, zoals dat hier en nu gebeurt: een prachtig initiatief.” Oud-gouverneur Paul Breyne woonde zondagavond de verering bij van Theresia van Lisieux. De relieken van de heilige werden vanuit Frankrijk ons land binnengevoerd en voor het eerst tentoongesteld in de kapel van de karmel op de Frezenberg bij het Ieperse dorp Vlamertinge. Breyne was er uitgedost in klederdracht van de Ieperse papascouts, die het verkeer in goede banen leidde richting een weide die dienstdeed als parking.

Groots in kleinheid

“Een festivalsfeer? Ja, maar dan op geestelijk gebied”, lacht zuster Rita. “We zijn heel blij met de komst van de relieken. Wij noemen haar de grote kleine Theresia: zij is groots in haar kleinheid, de kleine weg van barmhartigheid die we tegenwoordig heel sterk nodig hebben. In 1996 zijn de relieken hier al eens geweest. Ook toen was er veel volk en dat maakte indruk. Tal van mensen wilden er nu zeker weer bij zijn. Ze is een belangrijke volksheilige in de streek.”

Bisschop

Bisschop Lode Aerts leidde de eucharistieviering in de kapel. “Dit zijn de relieken van een hele sympathieke heilige”, sprak hij. “Ze werd amper 24 en maakte veel miserie en tegenslagen mee. Toch behield ze het vertrouwen. Daarom betekent ze een grote steun en voorbeeld voor veel mensen, ook voor mij. We zingen, bidden en vieren rond deze relieken. Zoals mensen nu een selfie nemen met dierbaren en nadien de foto’s en andere aandenkens bewaren om te herbekijken, zo proberen godsdiensten grote personen nabij te hebben aan de hand van relieken. Ze versterken de band met deze jonge vrouw van vroeger en in zekere zin is ze dichter bij ons.”

Jonge gezichten

Onder de aanwezigen waren ook jonge gezichten. Zoals Willem (11) en Ruben (15), die mee waren met hun moeder Tilde Devos (46) uit Ieper. “We zijn gelovig opgegroeid en gaan geregeld mee naar de mis”, vertelt Ruben. “Ik weet totaal niet wat ik me hierbij moet voorstellen, maar ik vind het wel cool”, stelde Willem vlak voor de aankomst van de relieken.

“De papa is nog thuis bij de jongste”, zegt Tilde. “Tijdens de zondagsvieringen werd het al een aantal keer aangekondigd. En ik dacht: kom, we gaan en laten op ons afkomen wat het te betekenen heeft.”

Start van grote tocht

Maandagochtend vertrokken de relieken alweer. “Nu begint de pelgrimstocht langs alle karmels van Vlaanderen”, duidt Lode Caes, diaken in de Pastorale Eenheid Onze-Lieve-Vrouw van Vrede regio Ieper. “De karmel op de Frezenberg kreeg de eer om haar als eerste te ontvangen, een bijzondere dag. Na bezoeken in onder meer Brugge en Gent blijven de relieken een paar weken in de basiliek van Koekelberg.” (TP)

The post Volle kapel voor reliek van “sympathieke heilige”, die vanuit Ieper aan Vlaamse pelgrimstocht begint is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »

Kamping Kitsch deelt 120 gratis tickets uit aan ouders van kinderen met C-attest: “Beloning voor die nieuwe lading buizen in je kelder”

De storm van de jaarlijkse rapportenslag is ondertussen al gaan liggen, behalve in Kortrijk dan. Daar leverde de hilarische wedstrijd van Kamping Kitsch meer dan 120 winnaars op. Ouders van kinderen die een C-attest hadden, mochten dat doorsturen en ze kregen dan gratis tickets voor het grootste verkleedfestijn van de Lage Landen.
The post Kamping Kitsch deelt 120 gratis

Lees meer »

Drie jaar na moord zonder motief in Tielt is onderzoek afgerond

De 22-jarige Jarod D. blijft twee maanden langer in de gevangenis op verdenking van moord. Leander Quintijn wandelde op straat toen hij plots met meerdere messteken aangevallen werd. De jongeman werd niet meteen opgepakt, maar praatte uiteindelijk zijn mond voorbij aan een kennis. Die laatste besloot alarm te slaan. Het onderzoek is inmiddels volledig afgerond.
The post Drie jaar

Lees meer »

Restaurant Sphere opent dit weekend de deuren op de meest imposante locatie óóit: “Dit zie je nergens anders ter wereld”

Een glazen koepel dat een architecturaal staaltje van wereldniveau is kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Ondernemer Christophe Declerck, die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, dacht op zijn 64e nog lang niet aan stoppen en zag in de blikvanger dé perfecte locatie voor zijn nieuwe horecazaak. Op het Albertplein opent zaterdag een

Lees meer »

Armoedeorganisatie Pelicano kan voorlopig geen fiscale attesten uitdelen voor giften: zo krijg je toch nog belastingvermindering

Kinderarmoedestichting Pelicano mag geen fiscale attesten uitschrijven voor giften die ze in 2023 heeft ontvangen. Haar erkenning werd niet hernieuwd door de overheid. Daardoor kunnen mensen die vorig jaar geld hebben gedoneerd daar voorlopig geen belastingvermindering voor krijgen. De FOD Financiën legt uit hoe je achteraf toch nog een belastingvermindering kunt krijgen voor uitgaven waarvoor je op het moment van

Lees meer »

Inwoners wijk Sint-Anna klagen over isolement door afsluiten Durmebrug in Waasmunster, maar “die gaat ten vroegste eind augustus weer open”

De Durmebrug in Waasmunster gaat niet open vóór alle werken aan de Gewestweg N446 tussen Waasmunster en de snelweg gedaan zijn. Dat zegt burgemeester Jurgen Bauwens (CD&V) na kritiek van de bewoners van de wijk Sint-Anna die aan de andere kant van de brug wonen. Zij moeten al maanden kilometers omrijden naar het centrum van Waasmunster en voelen zich helemaal

Lees meer »