Stad Harelbeke koppelt vier evenementen aan theatervoorstelling De Generatie

Harelbeke is de eerste stop in Vlaanderen voor De Generatie, gemaakt door het Kortrijkse theatergezelschap Het Bataljong. Stad Harelbeke, CC het SPOOR, Bibliotheek Harelbeke, Huis van Welzijn en Zorgbedrijf Harelbeke koppelen daar nu vier evenementen aan: een tentoonstelling en lezing, de film Rebels en een speciale editie van de Speelpretmobiel.

Op 21 september brengt het theatergezelschap Het Bataljong het stuk De Generatie van auteur en coregisseur Arne De Jaegere. Dit binnen het kader van Grijs aan Zet.

“De mensen moeten niet bang zijn van ouder worden”

Het stuk gaat over verhalen van ouderen over vooroordelen, betutteling, verlies van autonomie en discriminatie. “En ook over digitalisering, mobiliteit, eenzaamheid”, zegt Lydie Debonne (89) uit Bavikhove en één van de twintig castleden. “Ik twijfelde. Ik was al twintig jaar niet meer actief. Twintig jaar lang speelde ik met een showgroep voor de KAV meer dan honderd keer. Ik wist niet of ik het nog zou aankunnen, maar ging in september 2022 naar de eerste bijeenkomst. Ik kende er niemand, maar voelde me toch snel thuis. Men was heel vriendelijk, dat gaf zelfvertrouwen. De regisseur gaf ons opdrachten. Een ervan was om iets te vertellen over onze toekomstdromen. Ik was net beginnen lezen over sterrenkunde, uit interesse, en schreef daar een tekstje over. Het is de slotmonoloog van het stuk geworden. De mensen moeten niet bang zijn van ouder worden. Ik heb een nieuw leven ontdekt en ben de gelukkigste mens op de wereld.”

Vier evenementen

De voorstelling van De Generatie vindt plaats op 21 september om 14.30 en 20 uur in CC het Spoor. Maar er is meer: Stad Harelbeke koppelt namelijk vier evenementen aan deze theatervoorstelling. “Na de voorstelling kan je ook het boek ‘Grijs aan Zet’ kopen. De tentoonstelling rond het boek met illustraties van Hans Vermandere, kan je tot en met 30 september bezoeken tijdens de openingsuren in LDC De Parette. En dat is lang niet alles wat we als stad voorzien: zo vertonen we de film ‘Rebels’ op 19 september om 14 uur in LDC De Parette en doen we op 20 september tussen 14 en 16 uur in LDC De Parette een speciale editie met onze speelpretmobiel. Op 26 september is er om 19.30 uur in de bibliotheek een lezing over eenzaamheid en intimiteit bij ouderen”, zegt Francis Pattyn, schepen van Cultuur.

De initiatiefnemers van Grijs aan Zet zijn Amnesty International Vlaanderen, de socio-culturele organisatie Avansa Mid- en Zuidwest en theatercollectief Het Bataljong. In Harelbeke gaat het project in zee met Stad Harelbeke, CC het Spoor, bibliotheek Harelbeke, Huis van Welzijn en Zorgbedrijf Harelbeke. Auteur Arne De Jaegere van Het Bataljong schreef het stuk.

The post Stad Harelbeke koppelt vier evenementen aan theatervoorstelling De Generatie is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t Kerkplein en eindigt in Oude Bruggestraat

Door hinderlijke wegenwerken zag de vzw Wingene For Cycling zich verplicht het parcours van de belangrijke interclubwedstrijd op zaterdag 13 juli te hertekenen. Maar daarom niet getreurd, want de nieuwe versie ligt centraler en aantrekkelijker dan voordien. Zo kunnen nog meer toeschouwers van deze wielerwedstrijd genieten.
The post Dwars door Wingene krijgt nieuw parcours: populaire interclubwedstrijd start aan ’t

Lees meer »

Kwart nieuwe auto’s is elektrisch

20:34 Elektrische wagens waren in de eerste zes maanden van het jaar goed voor 24,5 procent van de nieuwe inschrijvingen. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Mobiliteit & Vervoer en secto…

Lees meer »

Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming”

Arthur Goethals (78), gewezen voorzitter van BC Oostende en van de Belgian Pro Basketball League, is benoemd tot de nieuwe voorzitter van de BNXT League, de grensoverschrijdende basketbalcompetitie met Belgische en Nederlandse clubs.
The post Oostendenaar Arthur Goethals is de nieuwe voorzitter van de BNXT League: “Ik ben vereerd met deze benoeming” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Élke Belg heeft onze groenten al gegeten”: Agrokom uit Staden teelt jaarlijks véértien miljoen komkommers

De zomermaanden staan traditioneel synoniem met een wat meer nieuwsluwe periode, maar voor Nico Perneel uit Staden is het elke dag komkommertijd. Letterlijk, want met zijn bedrijf Agrokom teelt hij jaarlijks gemiddeld veertien miljoen komkommers. En dat doet hij op een zo duurzaam mogelijke manier. “Lekkere groenten op een ecologische manier op de markt brengen, dát is onze missie.” Om

Lees meer »

De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië

De Zwevegemse hengelclub De Plattevissers neemt deel aan het WK Interclub dat van maandag 22 tot en met zondag 28 juli in Slovenië plaatsvindt. Een 15-koppig team zal daar tien dagen aanwezig zijn, onder hen twee Roeselarenaars en één Ardooienaar.
The post De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een eisen-lijst van 37 pagina’s en de pralines waar hij gek van is: alles wat u wil weten over Bruce Springsteen in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »