Serruysziekenhuis tijdelijk dicht voor verhuis naar AZ Oostende: extra compensaties voor personeel AZ Damiaan

De ziekenhuisfusie in Oostende komt snel dichterbij en al vanaf eind oktober verhuizen verschillende diensten naar de campus Damiaan van het AZ Oostende. Om de overgang vlot te laten verlopen, is er een stappenplan. Alles zal leiden tot één erkenning op 1 januari 2026. Voor het personeel verandert er ook één en ander.

Burgemeester Bart Tommelein (voorzitter AZ Oostende) verdedigt de fusie: “In de regio zijn er 200.000 inwoners, 66.000 tweedeverblijvers en jaarlijks 750.000 verblijfstoeristen. Er is met het AZ Brugge een akkoord over de defusie. AZ Oostende wordt een ziekenhuis waar ook in Brussel rekening mee zal gehouden worden.” Er zijn 2500 personeelsleden, waarvan 180 dokters, en 815 ‘bedden’. Over enkele plaatsen, gekoppeld aan de universitaire werking, is er nog discussie. “Het gerucht dat ik directeur word van het ziekenhuis klopt niet. Het mandaat in de raad van bestuur is voor de burgemeester van de stad Oostende.”

Verhuisoperatie

De komende twee jaren worden de medische diensten herverdeeld over de locaties in de Kaïrostraat en Gouwelozenstraat. Op de site Damiaan ligt de nadruk op acute zorg en op de site Serruys zal men terecht kunnen voor ambulante, poliklinische, niet-acute zorg en het dagziekenhuis. Hoofdarts Sabine Gerniers : “Vanaf 27 oktober rijdt de 112 naar Damiaan en vanaf 28 oktober verhuizen ook de materniteit, pediatrie, medische oncologie naar het AZ Damiaan. Voor we de diensten kunnen opstarten, moeten ze eerste afgesloten worden op de site Serruys zoals IT en technische zaken. In het kader van de patiëntveiligheid is dat belangrijk. Daarom zal de werking in Serruys gedurende een tiental dagen eind oktober te beperken tot een eerste opvang voor spoedgevallen.”

Onderwaterbevallingen

In het nieuwe AZ Oostende zullen er (op de site Damiaan) ook onderwaterbevallingen plaatsvinden. “De expertise die bestaat in het Serruysziekenhuis is een belangrijke attractiepool voor de materniteit. Er zijn al baden, maar vanuit Serruys zal een meer gesofisticeerd bevallingsbad mee verhuizen.” Andere, recent aangekochte grote baden, kunnen niet mee verhuizen.

“Alle religieuze symbolen zullen verdwijnen. Dit is een neutraal ziekenhuis” – Bart Tommelein

“De defusie zit in de laatste fase. Er was vorige week nog een gesprek met AZ Sint-Jan Brugge en dat is goed verlopen”, zegt Bart Tommelein. Hij sluit zelfs een samenwerking met AZ Sint-Jan niet uit: “In verband met de derdelijnsactiviteiten, zoals specialisaties of zaken die verbonden zijn aan een universiteit, zouden we het liefst de mensen uit Oostende naar Brugge doorverwijzen.”

Over een ander punt is er ook duidelijkheid : het AZ Oostende wordt een neutraal ziekenhuis. Bart Tommelein: “We zijn een neutrale ziekenhuiswerking en dat betekent dat alle religieuze symbolen zullen moeten verdwijnen. Die afspraak werd gemaakt en dat zal gebeuren. Iedereen heeft recht zijn eigen overtuiging, maar het AZ Oostende zal een neutraal ziekenhuis zijn.”

Personeelsstatuut

Algemeen directeur Bart De Bock : “Vanaf 1 november is er één beheer met twee ziekenhuiserkenningen en vanaf 1 januari 2026 zal alles gebeuren onder één erkenning.” Er zijn momenteel drie personeelsstatuten in het AZ Oostende : dat van het Serruysziekenhuis, met nog vastbenoemden, dat van het AZ Damiaan en het nieuwe personeelsstatuut van het AZ Oostende. “Het gebeurt wel meer dat er na fusies verschillende statuten zijn”, motiveert de directie.

In het AZ Damiaan was er echter gemor omdat het personeel van Serruys betere voorwaarden had. “Als we al ons personeel moeten betalen aan de voorwaarden van Serruyus, dan zijn we failliet”, liet de directie weten. Er was wel oor naar de eisen van het personeel van AZ Damiaan. In het nieuwe statuut, voor nieuwe personeelsleden en voor al wie wil overstappen, zijn er flinke tegemoetkomingen gedaan : een fietsleaseplan, een extra dag betaalde vakantie, maaltijdcheques die verhogen van 4,2 naar 7 euro en verhoging van het aantal dagen klein verlet. De komende maanden wordt er verder onderhandeld over het bediendenstatuut en het arbeidsreglement. Ook personeelsleden van Serruys die instappen kunnen van die extra voorwaarden genieten.

Vakbond ACV staat achter de deal : “De maaltijdcheques leveren een extra nettovoordeel op van, bijna 800 euro voor wie voltijds werkt.”

The post Serruysziekenhuis tijdelijk dicht voor verhuis naar AZ Oostende: extra compensaties voor personeel AZ Damiaan is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt: “Het was het wachten waard”

Zaterdag opende het Tieltse stadsbestuur officieel de nieuwe jeugdlokalen en de nieuwe polyvalente zaal in de tuin achter die lokalen. Alles samen goed voor een investering van zowat 3,2 miljoen euro. De Kanegemnaars hebben wel wat geduld moeten hebben, want de eerste plannen dateren eigenlijk al van 2016.
The post OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt:

Lees meer »

ZOMERREEKS. Ex-politiemensen Carl en Freyke verzeilden in vastgoedsector op Tenerife: “We hebben het onderschat, maar we zijn plantrekkers”

Tot zes jaar geleden bepaalden criminelen het leven van Carl Vorsselmans (50) en Freyke Van Looveren (33), nu staan ze (bijna) dag en nacht paraat voor hun Vlaamse klanten. Tweedeverblijvers die aan de Spaanse kust, op Tenerife en binnenkort ook in Mallorca op zoek zijn naar een woning. “We hebben niet echt een vaste stek. We leven als nomaden, zou

Lees meer »

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Knokke is het duurst, maar in welke kustgemeente huur je deze zomer het goedkoopst? Zoveel kost een huurappartement aan zee

Een appartement huren aan de Belgische kust is deze zomer gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar. Hoeveel moet je inmiddels rekenen voor een week aan zee? En waarom werden enkele populaire kustgemeenten fors duurder? Het meest betaal je weinig verrassend in Knokke. Maar in deze pittoreske badplaats ligt de weekprijs volgens de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en HUSWELL liefst

Lees meer »

Nieuw ontmoetingshuis ’t Verzetje in oude bib in Moerbrugge biedt luisterend oor

Het ontmoetingshuis ’t Verzetje heeft onlangs de deuren in de voormalige bibliotheek in de Valentin Hennemanstraat in Moerbrugge geopend. Het is, naast ’t Gezelleke in Oostkamp, Nieuwvliet in Nieuwenhove, Tope in Ruddervoorde, Het Hertenbos in Hertsberge en De Oude Pastorie in Waardamme, het zesde ontmoetingshuis dat in Oostkamp geopend werd. Je kan er elke maandagnamiddag terecht en uitzonderlijk ook nu

Lees meer »

Armoedevereniging Wieder verhuist na achttien jaar naar de Oostmeers in Brugge

Na 18 jaar van warmte, verbinding en gezamenlijke strijd tegen armoede, verlaat vzw Wieder noodgedwongen haar vertrouwde locatie aan Rozendal 3 in Brugge. “Het nieuwe onderkomen, gelegen aan Oostmeers 105, markeert niet alleen een fysieke verhuizing, maar ook het begin van een nieuw hoofdstuk in onze missie om structurele armoede aan te pakken”, zegt coördinator Pascale Cockhuyt.
The post

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Natalia viert na korte pauze 20 jaar op podium: “Weer helemaal mentaal en fysiek opgeladen”

“Geloof ons. Dit wordt ongezien voor een Vlaamse act.” Team Natalia zit klaar. Zaterdag viert de zangeres een eerste keer haar twintig zomers als artieste en op de tour werd geenszins beknabbeld. “Qua licht en techniek trekken we de Lotto Arena door naar festivals”, klinkt het. “Een serieuze investering, maar ook productioneel bijzonder indrukwekkend. Sommige organisatoren hebben nu al stress”.

Lees meer »