Nieuw Buurthuis Cassiers in Vladslo wil mensen verbinden: “Iedereen zal hier welkom zijn”

Grootse plannen voor Vladslo: er komt een nieuwbouw waar zowel het dienstencentrum De Klaproos, het dagcentrum Het Kloosterhof, het dienstenchequebedrijf Partoe, de Mindermobielencentrale als alle ondersteunende diensten voor thuiszorg onderdak zullen vinden.

“Het Buurthuis Cassiers wil een plaats zijn waar je geluk kan vinden en verspreiden. Het Buurthuis moet mensen verbinden en hen een plaats bieden om in alle gelijkheid samen te kunnen ontspannen. We willen een anker zijn in een warme buurt. In het Buurthuis is iedereen welkom, jong en oud”, vertelt Patricia Azou, coördinator van het zorgcentrum Cassiers.

“We zetten ook in op jonge mensen, met een aanbod voor twintigers en dertigers die bijvoorbeeld eenzaam zijn of last hebben van een psychische kwetsbaarheid. Hier zullen ze kunnen samenkomen, deelnemen aan een activiteit en zich ontspannen op welke manier dan ook, ongeacht hun afkomst, overtuiging of financiële mogelijkheden. De deuren staan ook open voor wie gewoon een boek wil lezen of een handwerkje wil doen, een gezelschapsspel spelen of samen met anderen wil zijn.”

Minder mobiel

Het Buurthuis wil eveneens een hand uitsteken naar mensen die minder mobiel zijn. “Ook in de deelgemeenten, weg van het centrum, willen we een zorgzame buurt creëren in samenwerking met stad Diksmuide en de scholen. Mobiliteit is hier nog een enorm probleem, want het openbaar vervoer is niet toereikend. Daarom hebben we de Mindermobielencentrale opgestart, wat inmiddels echt een succes is. Vandaag zijn er 35 vrijwillige chauffeurs die dit jaar al 795 ritten aflegden. Wie zich geroepen voelt om ook vrijwilliger te worden bij deze toffe groep is altijd welkom, ook al ben je maar een paar uur beschikbaar”, geeft Patricia nog mee.

Nieuw pand

De nieuwbouw wordt gerealiseerd op een stuk grond tegenover het klooster en de school, vrij centraal in Vladslo. “Het wordt een gebouw dat voor iedereen toegankelijk is, doordat we alle diensten op het gelijkvloers plaatsen terwijl de technische ruimte op de verdieping zal zijn. Het pand zal ruim 900 vierkante meter groot zijn. De ruimtes, met veel lichtinval en in het groen, zullen multifunctioneel kunnen ingezet worden, voor voordrachten, vormingen maar ook buurtfeesten in samenwerking met zorgpartners en verenigingen. We hopen de bouw te kunnen starten begin januari 2024, om dan in het najaar 2025 te kunnen openen”, aldus directeur Gerdi Desmedt. “De parking blijft waar ze nu is. Er is een bushalte vlakbij en er komt nog een fietsenstalling bij het gebouw. Bij een staande receptie zal er plaats zijn voor 200 mensen.”

Mooi project

Zo zal het nieuwe ontmoetingscentrum er gaan uitzien binnenkort. © GF

“Het is een mooi project waarbij de medewerker en vooral Patricia – heel betrokken waren bij de plannen. Dankzij hun inbreng zal de nieuwbouw voldoen aan de eisen van de doelgroepen. Na de verhuis zullen de lokalen die nu gebruikt worden volledig ter beschikking komen van De Hoeksteen”, licht de directeur toe. “In eerste instantie zullen al onze medewerkers mee verhuizen naar de nieuwbouw en moet er niemand worden aangeworven.”

“We zetten ook in op jonge mensen die eenzaam of kwetsbaar zijn”

“In het Buurtcentrum verwelkomen we iedereen”, geeft coördinator Patricia nog mee. “Je wordt er steevast met de glimlach ontvangen. Samen met een multidisciplinair team staan we graag in voor een zorgzame buurt. Op dinsdag 10 oktober 2023 organiseren we in OC De Zwaan overigens ook het Buurtfeest, een zang- en dansfeest voor jong en oud.”

Wie zich als vrijwilliger wil inzetten voor het Buurthuis kan voor meer informatie terecht bij [email protected] of via het telefoonnummer 051 13 44 34.

The post Nieuw Buurthuis Cassiers in Vladslo wil mensen verbinden: “Iedereen zal hier welkom zijn” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Bekijk: Yves Ngabu luid toegezongen door de fans voor zijn wereldtitelkamp van vanavond in Kinshasa (Congo)

In het Hilton Hotel in Kinshasa kampt Yves Ngabu zaterdagavond 29 juni tegen Kevin Martinez. De Roeselarenaar is houder van de IBO-gordel, de ongeslagen Mexicaan Kevin Martinez is zijn uitdager. Maar Ngabu laat er weinig twijfel over bestaan wie de favoriet is. “Ik ben nog nooit zo sterk geweest.” Een bokser moet zelfvertrouwen uitstralen en dat doet de 35-jarige Ngabu

Lees meer »

Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging aan”

Directeur Maxim Esprit van Prizma Basisschool Heilige Familie heeft er drukke laatste weken opzitten. Hij sloot het schooljaar af op de lagere school en start binnenkort met een nieuwe uitdaging in Prizma Campus VTI.
The post Directeur Maxim Esprit waagt de sprong naar Prizma Campus VTI: “De laatste weken ging ik in elke klas van de school een uitdaging

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Sciensano waarschuwt voor toegenomen activiteit van teken

Er is een hoog risico op de aanwezigheid van teken in de natuur. Daarvoor waarschuwt het gezondheidsinstituut Sciensano. De Sciensano-meter, die weergeeft hoe groot het risico is op teken, staat voor het eerst dit jaar in het rood. Dat duidt op een hoog risico en een piekperiode van het tekenseizoen.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

Gemeentepersoneel Hooglede in de bloemetjes gezet

Op vrijdagavond 14 juni ging traditiegetrouw het personeelsfeest van gemeente Hooglede door, waar ook een aantal mensen in de bloemetjes gezet werden.
The post Gemeentepersoneel Hooglede in de bloemetjes gezet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gezinnen sparen kleiner deel van hun inkomsten

De spaarquote van de Belgische gezinnen is in het eerste kwartaal van dit jaar uitgekomen op 14 procent. In het vierde kwartaal van vorig jaar was dat nog 15,1 procent, zo blijkt uit cijfers van het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR) en de Nationale Bank.

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

Marine Le Pen stelt bevoegdheid van president over het leger in vraag

Op drie dagen van de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk, stelt Marine Le Pen van de extreemrechtse partij RN de bevoegdheid van de president over het leger in vraag. Volgens haar is de titel van “opperbevelhebber” louter een eretitel, maar is het uiteindelijk de premier die de touwtjes in handen houdt.

Lees meer »