Lilith (13) en Ernest (10) mogen op bezoek bij de koning door haar filmpjes over gebarentaal: “Soms besef ik niet hoeveel mensen ik wel help”

De 13-jarige Lilith Appeltans en haar broertje Ernest (10) uit Beveren, bij Roeselare, worden aanstaande dinsdag op het Koninklijk Paleis ontvangen door koning Filip. Lilith realiseerde zich op jonge leeftijd dat het heel moeilijk was om te communiceren met haar broertje, die het Downsyndroom heeft. Ze geraakte gefascineerd door het concept van SMOG, spreken met ondersteuning van gebaren, en hielp via haar website www.smogjemee.be inmiddels al tal van gezinnen. “Dit is een hele erkenning, want soms besef ik eigenlijk niet hoeveel mensen ik eigenlijk wel help.”

Ernest Appeltans (10) uit Beveren, bij Roeselare, heeft het Syndroom van Down. Daardoor is het voor hem al van kinds af aan moeilijk om zich uit te drukken. “Maar via SMOG, spreken door verschillende gebaren, kan Ernest inmiddels al goed communiceren. Hij begrijpt alles wat wij zeggen en door de verschillende aangeleerde gebaren kunnen wij hem nu ook gemakkelijker begrijpen”, aldus zus Lilith (13).

Zij startte vijf jaar geleden met het maken van filmpjes in welke ze de verschillen aangeleerde gebaren toont. Daarbij kreeg ze volop de steun van haar mama en papa. “De reacties waren onmiddellijk erg positief”, aldus ouders Tine Busschaert en Ward Appeltans.

11.000 bezoekers op de site

Al snel kwam ook de website www.smogjemee.be. Op de website staan inmiddels filmpjes van een vierhonderdtal gebaren. “We merken dat er toch een 11.000 tal bezoekers vaak terugkomen naar de site. Dankzij de SMOG kunnen kinderen met een beperking op een betere manier veel meer deel uitmaken van hun gezin”, aldus papa Ward.

Dat merkt de familie Appeltans ook zelf. “Ernest maakte de voorbije jaren al vooruitgang. Soms kunnen we de woordjes die hij probeert te zeggen begrijpen. Als dat moeilijker is, maken we nog steeds gebruik van de gebaren.”

De vooruitgang van Ernest, de snelle groei van het aantal gebaren op de website en de coronacrisis zorgde ervoor dat Lilith de voorbije drie jaar wat minder filmpjes maakte. “De filmpjes worden telkens gemaakt in samenwerking met logopedisten. Die mochten hier tijdens corona niet over de vloer komen. Inmiddels staan er al vierhonderd gebaren op de site. De belangrijkste woordjes komen er aan bod.”

Op bezoek bij de koning

Op enkele weken tijd krijgt Lilith terug volop motivatie om ook met andere woorden aan de slag te gaan. “Enkele weken geleden kreeg ik een superlief berichtje van een moeder die dankzij de website een betere band heeft met haar zoontje.”

Maar dat is nog niet alles. Vrijdag zat er een uitnodiging van het Koninklijk Paleis in de brievenbus. Aanstaande dinsdag worden Lilith en Ernest er ontvangen door de koning. “We mochten op de Nationale Feestdag al het koninklijk défilé bijwonen, maar een bezoek aan de koning in het paleis is ook wel cool. Het is een mooie erkenning. Ik besef waarschijnlijk soms niet hoeveel mensen ik met de website wel help.”

Lilith bracht inmiddels de directie van het Barnum, waar ze school loopt, op de hoogte van het speciale bezoek. “Als ik één gebaar mag tonen aan de vorst, dan wordt het ‘koning’. Ik kijk er echt naar uit, maar ben ook een beetje bang. Maar Ernest is er ook bij, hij zal het ijs wel breken.”

The post Lilith (13) en Ernest (10) mogen op bezoek bij de koning door haar filmpjes over gebarentaal: “Soms besef ik niet hoeveel mensen ik wel help” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

“Bevriend met een dochter van Trump.” Wie zijn de kleinkinderen van Biden die zich nu willen mengen in de politiek?

De familie van Joe Biden moedigt hem aan om in de presidentsrace te blijven. Het is zijn campagneteam dat schuld heeft aan het desastreuze debat, zo klinkt het daar. Daarom wil minstens één kleinkind zich gaan bemoeien met die campagne. Wie zijn die jonge Bidens? Opvallend: er kwam er vorig jaar nog eentje bij. Niet omdat het toen het levenslicht

Lees meer »

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, auto meegesleurd door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

Tentoonstelling Westfront Nieuwpoort vernieuwd: “Klemtoon op persoonlijke verhalen”

In Nieuwpoort is de tentoonstelling in het Westfront-museum vernieuwd, dat onder het Koning Albert I-monument ligt. Die tentoonstelling vertelt het verhaal van Nieuwpoort tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de polders onder water gezet werden om het Duitse leger te stoppen. In de nieuwe tentoonstelling ligt er meer nadruk op persoonlijke verhalen tijdens de oorlog, en er is een audiogids die

Lees meer »

Twee comebacks, ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Win een familieticket voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje in Plopsaland De Panne

25 jaar na de allereerste voorstelling is de Sprookjesmusical Sneeuwwitje van Studio 100 helemaal terug. De absolute sterrencast bestaat uit o.a. Ianthe Tavernier, Michiel De Meyer, Karen Damen, Ruth Beeckmans en Manu Van Acker. Doe mee en maak kans op een onvergetelijke uitstap voor het hele gezin: vier kaarten voor de sprookjesmusical Sneeuwwitje, inclusief toegang tot Plopsaland De Panne.

Lees meer »

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

KIJK. De verwoestende versnelling van ontketende Pogacar en verlossende opgestoken duim: dé momenten van de tweede etappe

Vluchter Vauquelin won de tweede rit van de Ronde van Frankrijk, maar vooral de eerste krachtmeting tussen Pogacar en Vingegaard blijft bij. Voor Wout van Aert en Laurens De Plus was het eerder in de etappe even schrikken, zij kwamen ten val bij een tussensprint waar Philipsen pech had. Van Aert stelde snel gerust met een opgestoken duim. Een renner

Lees meer »