Junior Seppe Leman rijdt straks voor Dovy Keukens-FCC: “Deweer kan me intomen”

Seppe Leman (18), de kleinzoon van Eric Leman, begon pas in de zomer van 2021 met koersen, maar de tweedejaarsjunior uit Ingelmunster verbaasde recent door in Plouay een UCI-wedstrijd als vijfde af te ronden. Volgend seizoen wordt hij belofte en rijdt hij voor Dovy Keukens-FCC.

“Die dag heb ik mezelf ook wat verrast”, geeft hij toe. “Het was mijn eerste koers ooit in het buitenland. Op een geaccidenteerd parcours met per ronde twee klimmetjes van één tot twee kilometer plus een korte steile puist met een stijgingspercentage van 12 tot 15%. Ik moet toegeven dat ik het in het begin van de koers lastig had. Ik moest skarten om me te handhaven. Naarmate het verval bij de anderen groter werd, begon ik me beter te voelen.”

Positionering

De kleinzoon van Eric Leman – in de jaren 70 drievoudig winnaar van de Ronde van Vlaanderen – stak in de finale van deze Franse 1.1-wedstrijd zelfs de hand uit naar de overwinning. “Bij het ingaan van de slotronde raakte ik met een vijftal renners voorop”, blikt de Molenspurter terug. “Op de voorlaatste klim moest iemand een gaatje laten. Drie renners reden zo weg. Ik hing er even alleen tussen. Het podium was weg. Een groepje achtervolgers kwam bij mij. In de sprint om de vierde plaats werd ik voorafgegaan door een Brit. Hij kwam de laatste meters nog net over mij.”

“Ik durf wel eens te snel plankgas geven. Wat ik soms in finales moet bekopen”

De zege ging naar de Fransman Louis Chaleil, een van de pionnen uit de opleidingsploeg van AG2R Citroën, voor z’n landgenoot Camille Charret en de Brit Joseph Turnbull. Ryan Williams snoepte Leman de vierde plaats af. “Na een lastige wedstrijd ben ik redelijk snel”, weet hij. “Maar een massaspurt, dat is nog niets voor mij. Heb nog wat problemen met positionering.”

Seppe Leman is nog niet lang aan het koersen. Hij sprong pas in de zomer van 2021 op de koersfiets. Voordien was hij doelman. Bij de switch van voetbal naar wielrennen liet hij zich bijstaan door ex-prof Zico Waeytens. Intussen is Michiel Stockman z’n trainer. Hun samenwerking rendeert.

Energiereserves

“Michiel staat voor een andere aanpak dan Zico, maar het verschil inzake trainingen is niet zo groot”, verduidelijkt Seppe Leman. “Alleen waren de trainingsschema’s van Zico misschien een klein beetje te intensief, iets te veel interval ook. Regelmatig werd ik ziek. Wellicht sprak ik mijn energiereserves te veel aan. Nu doseer ik een stuk beter.”

Op 21 juli brak Seppe Leman bij een val in de manche om de Beker van België in Linter z’n sleutelbeen. Eind augustus kon hij in Ieper, in La Route des Géants, hervatten. “Gelukkig was het wat ze noemen een schone breuk, een operatie was niet nodig, ik kon de inactiviteit tot enkele dagen beperken”, aldus Leman die straks aan de universiteit lichamelijke opvoeding en bewegingswetenschappen studeert. “Door het wat rustiger aan te moeten doen, zit ik nu misschien wat frisser.”

Trainer Michiel Stockman dringt er bij de tiener op aan ook in koers beter om te springen met z’n krachtenarsenaal. “Soms is dat sterker dan mezelf”, geeft Leman toe, die dit seizoen de resterende Belgische interclubs nog zal afwerken. Dat worden z’n laatste optredens als Molenspurter. “Bij de overstap naar de beloften zal ik voor Dovy Keukens-FCC koersen”, besluit hij. “Interessant aan die ploeg is dat Jochen Deweer nog in het peloton zit. Hij zal me zien rijden en kan me intomen als het nodig is. Ik durf wel eens te snel plankgas geven. Wat ik soms in finales moet bekopen.”

The post Junior Seppe Leman rijdt straks voor Dovy Keukens-FCC: “Deweer kan me intomen” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

Kijkje in de wereld van de volwassenen tijdens Roefel

Op zaterdag 29 juni mochten de lagereschoolkinderen voor één dag in de huid van de volwassenen kruipen tijdens de jaarlijkse Roefel. Ondanks het feit dat de opkomst wat minder was, werd het opnieuw een succesvolle editie. Drie ‘journalisten voor één dag’ doen mee hun relaas.
The post Kijkje in de wereld van de volwassenen tijdens Roefel appeared first on

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

ZOMERREEKS. Sylvia woont al 18 jaar in de brousse in Togo: “Ik kan niemand vertrouwen, voor je het beseft doen ze iets in je drankje”

Sylvia Roovers (63) werkte 23 jaar bij Umicore in Hoboken en was al een tijdje weduwe toen ze in 2006 haar leven een nieuwe, positieve twist wilde geven. Ze nam loopbaanonderbreking en trok naar Togo om vrijwilligerswerk te doen. Achttien jaar later runt ze in Wli, een klein dorpje in de brousse, met haar vzw Joko Togo een weeshuis en

Lees meer »

Vermoedelijke daders van dodelijke home-invasion in Halle opgepakt

De vermoedelijke daders van de home-invasion in Halle op 19 april 2024 zijn opgepakt. Het gaat om 3 mannen uit de omgeving van Brussel. Er volgden verschillende huiszoekingen, onder andere op de woonplaatsen van de gearresteerde mannen. Bij de home-invasion werd een van de bewoners neergeschoten, hij overleed enkele dagen later.

Lees meer »

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou komende week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: oppositiepartij Labour haalt verpletterende meerderheid, voorspelt exitpoll

Zoals verwacht een politieke aardverschuiving in het Verenigd Koninkrijk: nadat de rechtse Conservatives van huidig premier Rishi Sunak veertien jaar lang aan de macht waren, behaalt oppositiepartij Labour nu de grote meerderheid, voorspelt de gezamenlijke exitpoll van de grote Britse media. “Labour zal een verpletterende overwinning behalen”, klinkt het.

Lees meer »

Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen staan”

Zwevegem Sport won vorig seizoen met vlag en wimpel de titel in tweede provinciale. In het tussenseizoen haalden de jongens van T1 Frederic Calu zeven nieuwelingen binnen. “Het zou moeten volstaan om een rustig seizoen vol te maken”, hoopt sportief verantwoordelijke Mathieu Dosquet.
The post Dylan Vens is nieuwkomer bij promovendus Zwevegem Sport: “We zullen zeker ons mannetje kunnen

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »