Hooglede zet in op bespreekbaarheid van dementie:“Speelse wandeling en lezing”

Op donderdag 21 september is het Werelddementiedag waar wzc Ter Linde uit Hooglede graag aan meewerkt om het taboe rond de ziekte te doorbreken. “Samen met de gemeente Hooglede en lokaal dienstencentrum Zonder Zulle slaan we de handen in elkaar om mensen die in aanraking komen met dementie een hart onder de riem te steken”, aldus Saskia Maertens, verpleegkundige van wzc Ter Linde.

In Hooglede woonden in 2020 naar schatting205 personenmet dementie. Daarvan verbleef een groot aantal thuis, verzorgd door hun partner of mantelzorger. “Verwacht wordt dat de aandoening de komende jaren meer en meer mensen zal treffen. Tegen 2040 wordt er een stijging verwacht met 40 procent en dat komt omdat dementie vooral mensen ouder dan 65 jaar treft. We worden met z’n allen ouder, maar de aandoening komt soms ook op jongere leeftijd voor”, legt verpleegkundige dementie Saskia Maertens uit.

“In het woonzorgcentrum kunnen er 42 bewoners met dementie verblijven in een beschermde afdeling. Doordat de zorgnood voor bewoners met een psychische kwetsbaarheid toeneemt, worden deze afdelingen uitgebreid met 28 woongelegenheden. Dit gebeurt over verschillende bouw- en verbouwingsfases. Tegen 2026 hopen we ze afgerond te hebben zodat we meer capaciteit hebben om mensen met dementie een thuis te geven.”

Woordspelingen

Onlangs werd een nieuwe geocachroute gelanceerd die toegankelijk is voor iedereen en tevens rolstoeltoegankelijk is. “We merken vaak dat mensen op bezoek komen bij een bewoner en een wandeling willen maken. Een frisse neus halen doet elke bewoner immers deugd. De geocachroute kan een hulpmiddel zijn om op een speelse manier een wandeling van 4,5 kilometer te maken met 9 trads en een bonus. Tegenover de ingang van het woonzorgcentrum hangt een bakje met een routebeschrijving en een invulblad voor de rebus. Na afloop kan de oplossing in de voorziene bus gedeponeerd worden. Je kan de route uiteraard ook gewoon wandelen of er zelf een eigen kwinkslag aan geven”, lacht Saskia.

Tegen 2026 zal wzc Ter Linde nog meer plaats hebben voor mensen met dementie”

Verder wil men ook inzetten op zichtbaarheid in de gemeente. “Hier en daar worden de bewoners verrast door fijne woordspelingen en quotes op ramen. Onder de slogan ‘Hooglede draagt zijn steentje bij’, kan iedereen een beschilderd steentje in teken van dementie binnenbrengen in wzc Ter Linde of in het lokaal dienstencentrum Zonder Zulle in Hooglede. De bewoners van het wzc zullen op Werelddementiedag de mooiste steen uitkiezen. De winnaar wordt bekroond met een prijs”, aldus de gemeente.

Eigen ervaringen

Verder zorgen tal van activiteiten ervoor dat dementie in de kijker wordt gezet. “Personeelsleden van het woonzorgcentrum kunnen met de escaperoom ‘De tuin van Victoria’ ervaren hoe het is om met dementie door het leven te gaan. Op 21 september hebben we in het woonzorgcentrum restaurant vergeetMENUutje, gebaseerd op de gelijknamige tv-reeks Restaurant Misverstand.”

“Op 25 september sluiten we af met een lezing van Wannes Deleu. Eind 2018 leefde de televisiemaker een maand bij zijn grootmoeder, die aan dementie lijdt, in een woonzorgcentrum. Hij ondervond aan den lijve wat dementie écht met een mens doet en komt nu zijn ervaringen vertellen op 25 september om 19.30 uur in de Gulden Zonne”, klinkt het.

Tickets zijn te verkrijgen aan 5 euro via het Lokaal Dienstencentrum Zonder Zulle en woonzorgcentrum Ter Linde. Met vragen rond het thema dementie kun je altijd terecht bij Saskia Maertens, referentieverpleegkundige dementie in wzc Ter Linde. (EVG)

The post Hooglede zet in op bespreekbaarheid van dementie:“Speelse wandeling en lezing” is provided by KW.be.

Meer krantenkoppen in België

Beeld toont zelfdodingscapsule in Zwitsers bos, Nederlandse fotografe die werd opgepakt bij “Sarco” vrijgelaten

De Nederlandse fotografe die maandag tijdens haar werkzaamheden voor de Nederlandse krant ‘De Volkskrant’ werd opgepakt in het Zwitserse Schaffhausen, is woensdag aan het einde van de dag vrijgelaten. Dat meldt ‘De Volkskrant’ donderdag. De fotografe was in Zwitserland om er verslag te doen van de opvallende allereerste zelfdoding door middel van een zelfdodingscapsule. The Last Resort, de organisatie die

Lees meer »

Brugse CD&V pakt uit met visueel beperkte Monique Van den Abbeel: “Als ik verkozen raak, wil ik het ‘hokjesdenken’ wegwerken”

Met de visueel beperkte Monique Van den Abbeel (48) voert de Brugse CD&V het principe van inclusiviteit hoog in het vaandel. “Als ik verkozen raak, wil ik het ‘hokjesdenken’ wegwerken. Dat is pas inclusie: iedereen moet zich comfortabel voelen”, zegt Monique.
The post Brugse CD&V pakt uit met visueel beperkte Monique Van den Abbeel: “Als ik verkozen raak, wil

Lees meer »

Inspuiting met antilichamen tegen RSV voor baby’s wordt terugbetaald

Nu de herfst begonnen is, is ook het seizoen van het respiratoir syncitieel virus (RSV) aangebroken. Het virus is verantwoordelijk voor de meeste gevallen van infecties van de lagere luchtwegen (bronchiolitis), vooral bij baby’s. Voor het eerst kunnen zuigelingen een inspuiting met antilichamen krijgen die bijna volledig wordt terugbetaald.

Lees meer »

63-jarige man kritiek na val van ladder bij woning in Torhout

Een 63-jarige man uit Torhout verkeert in levensgevaar nadat hij donderdag een kwalijke val van een ladder maakte terwijl hij klusjes uitvoerde aan zijn woning. De man werd aan zijn woning gereanimeerd en naar het ziekenhuis overgebracht. Zijn vrouw verkeerde in shock en ging ook naar het ziekenhuis.
The post 63-jarige man kritiek na val van ladder bij woning

Lees meer »

Het gemeenterapport van Alveringem: Meerderheid realiseert het gros van haar plannen

Op zondag 13 oktober mag je weer kiezen wie de komende zes jaar je gemeente zal leiden. Maar hoe heeft het huidige gemeentebestuur het gedaan? Welke projecten werden gerealiseerd, welke op de lange baan geschoven? Wat pakte het bestuur goed aan, waar werd geflaterd? Je ontdekt het in dit gemeenterapport.
The post Het gemeenterapport van Alveringem: Meerderheid realiseert het

Lees meer »

Tweede editie Stresstival in Roeselare: “Jouw welzijn staat centraal”

Begin oktober vindt de tweede jaargang van het Stresstival plaats. Vier dagen lang kunnen jong en oud deelnemen aan workshops, lezingen, voorstellingen, gesprekken en live podcasts rond stress en omgaan met moeilijke momenten.
The post Tweede editie Stresstival in Roeselare: “Jouw welzijn staat centraal” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Paul Magnette “beledigd” door uitspraken van de paus over vrouwen

PS-voorzitter Paul Magnette is misnoegd over uitspraken die paus Franciscus tijdens zijn bezoek aan ons land heeft gedaan over vrouwenrechten. Dat zei hij zondag bij RTL-TVi. Magnette trad niet in detail, maar verwees wellicht naar de conservatieve standpunten die de paus uit de doeken deed in zijn toespraak bij de UCLouvain.

Lees meer »

Vader (62) riskeert zes maanden cel voor rammeling op straat aan autistische zoon (14): “Niemand moet zich moeien met mijn opvoeding”

Een 62-jarige vader uit Lo-Reninge riskeert zes maanden effectieve celstraf omdat hij zijn 14-jarige autistische zoon een stevige rammeling gaf op straat. Hij trok zijn zoon uit de auto en volgens een getuige gaf hij de jongen verschillende klappen. Die liep daarbij een gebroken pink op. “Niemand moet zich moeien met de opvoeding van mijn zoon”, verklaarde J.R. nadien.

Lees meer »